FødselTang og vakuum

Tang og vakuum

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Hentet fra Fødselsboken 2021 11403 Sist oppdatert 02.09.22

Tang og vakuum brukes når man ønsker å få barnet raskt ut, eller hvis kvinnen er utslitt og har trykket lenge.

Tangen består av to deler som hver for seg føres inn og legges rundt barnets hode. Utvendig låses de til et slags håndtak. Fødselslegen vil trekke barnet nedover og ut under rien(e) samtidig som kvinnen presser.

Vakuum, eller sugekopp, består av en gummi- eller metallkopp som festes til en slange. Slangen er koblet til en vakuumpumpe. Koppen festes til barnets hode, og ved hjelp av pumpen lages det et undertrykk som gjør at koppen blir sittende fast. Samtidig som mor presser, trekker fødselslegen i sugekoppen. Dersom kvinnen er førstegangsfødende blir det vanligvis klippet i mellomkjøttet for å unngå store rifter. Mellomkjøttet støttes mens legen trekker barnets hode ut for å unngå store rifter.

Barn som blir født ved hjelp av vakuum, kan få et blåmerke i hodet. Dette gjør ofte vondt. Hevelsen og blåmerket forsvinner som regel i løpet av noen dager. Vakuum ble i 2021 brukt i 8,4 prosent av alle fødsler, mens tang ble brukt mye sjeldnere, i 1,3 prosent av fødslene.

Husk at tang eller vakuum brukes for å hjelpe deg eller barnet. Du har selvfølgelig rett på informasjon om hva man gjør, og hvorfor.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: