– Det blir en veldig spesiell historie vi kan fortelle Didrik når han blir større – historien om da han ble født, med pappa med via mobilen, sier Marie.
Tre uker før termin var Marie på besøk hos foreldrene på Stord. Endre var inne i en arbeidsintensiv periode hjemme i Kvinnherad, og begge var enige om at Marie like gjerne kunne være hos foreldrene som bor bare 5 minutter unna sykehuset på Stord.
– Vannet til Marie gikk tre uker før termin, og hun ringte meg midt på natten. Det ble bare en times søvn den natten, sier Endre.
Han pakket bilen full med babyutstyr og trippet mens han ventet på første ferge. Samtidig kjente han en begynnende forkjølelse.
– Vi ringte til føden for å sjekke at det var greit at jeg ble med Marie, og fikk vel et klart nei, og beskjed om å holde meg hjemme. Jeg vet ikke om de mente det alvorlig da de sa at vi heller fikk streame fødselen på Messenger, sier Endre.
Endre i plasthansker og munnbind
Da Endre kom til Maries foreldre på morgenen 14. mars stod foreldrene hennes klare med engangshansker og munnbind. Endre holdt god avstand til Marie, og de var alle bevisst på å unngå mulig smitte.
– Vi trodde ikke at det var korona, men en vanlig forkjølelse. Men i disse tider skal man jo være forsiktig. Vi ville ikke risikere at vi dro med oss smitte inn på sykehuset, eller at jeg skulle smitte Marie, sier Endre.
Dermed dro Endre hjem igjen med tom bil, mens Marie hadde med seg moren sin til sykehuset.
Følte seg likevel inkludert i fødselen
Utover lørdagen holdt Marie og Endre kontakt via telefon – både via telefon og Messenger.
Først søndag morgen var fødselen skikkelig i gang. Maries mor overtok som kameradame og Endre kunne på video følge med på hele fødselen hjemmefra.
– Jeg hadde bilde hele tiden, og jordmor og de andre forklarte godt underveis. Jeg følte meg absolutt inkludert, og hadde følelsen av at de hadde god kontroll. Det kjentes godt der jeg satt så langt vekke og følte meg hjelpeløs, sier Endre.
Selv om han ikke fikk vært til stede i rommet og støtte Marie eller holde sitt nyfødte barn, fikk han med seg fødselsøyeblikket.
– Jeg fikk med meg da han ploppet ut, sier Endre.
Babyen fikk navnet Didrik og kom til verden 15. mars klokken 16:22. Han var 49 cm lang og veide 3662 gram.
– Det ble en fin opplevelse – og det beste vi kunne håpe på under disse omstendighetene. Aller helst skulle jeg jo gjerne vært der, men slik det ble var jo alternativet å gå helt glipp av fødselen, sier Endre.
En annerledes barseltid
Besøk på barsel var ikke tillat på grunn av koronapandemien, men de kunne ha vindusbesøk hvor gjester kunne se Marie og Didrik gjennom sykehusvinduet.
– Både faren min, søsteren min, farmoren min og en tante var på vindusbesøk, forteller Marie.
Men ingen fikk komme inn. Moren til Marie kunne heller ikke komme og gå som hun ville.
– Hun fikk beskjed om at hvis hun forlot sykehuset, ville hun ikke få komme tilbake igjen, sier Endre.
Mandag kveld dro moren til Marie hjem for å gå på jobb. Marie og vesle Didrik ble igjen på sykehuset til onsdag.
Fem dager før Endre fikk møte sønnen sin
Da Marie og Didrik ble utskrevet fra sykehuset, dro de hjem til Maries foreldre. Anbefalingen var å unngå kontakt med Endre til han hadde vært symptomfri i ett døgn. Torsdag var han uten symptomer, og fredag kunne han endelig reise til Stord for å treffe familien sin.
– Jeg var litt nervøs, men det var godt å få møte ham og holde ham. Og jeg har blitt fort kjent med veslepjokken, sier Endre.
Også Marie synes det har vært godt å endelig være hjemme sammen som familie.
– Nå har vi landet litt, ting har kommet på plass, og vi er uthvilte, sier hun.
Uthvilte er kanskje ikke noe mange nybakte foreldre kan skryte på seg, men Marie og Endre sier at de har funnet en rotasjon som gjør at de foreløpig får nok søvn begge to.
Visste ikke hva de kunne forvente
Siden Didrik er familiens første barn, visste ikke Marie og Endre helt hva de gikk til da fødselen nærmet seg. De valgte å ha et åpent sinn for hva som ville skje.
– Det eneste vi visste var at Endre skulle være med, sier Marie.
Sånn ble det altså ikke. Likevel er de godt fornøyd.
– Vi er takknemlige for at jordmødrene foreslo å streame fødselen live. Det er ikke noe vi hadde kommet på selv, sier Endre.
Journalister familien har vært i kontakt med har fortalt at Didriks fødsel er den første som er livestreamet i Helse Vest. Og Endre og Marie anbefaler andre å gjøre det samme.
– Hvis faren ikke får lov til å være med på fødselen er jo dette det beste alternativet. Men det er ikke sikkert det lar seg gjøre for alle. Vi var heldige og hadde Maries mor til kameradame, jordmødre som var med på idéen og en ukomplisert fødsel. Det er nok ikke alltid at det er mulig å få det til, men det kan jo hende at det nå blir vurdert for andre også hvis det er mulig, avslutter Endre.