FødselHva er stripping?

Hva er stripping?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 79201

Stusser du litt når du hører ordet stripping i forbindelse med fødsel? Da er du ikke alene. Men kan man spørre jordmor om å bli strippet, og hvordan fungerer det? Jordmor Grethe R. Teigen forklarer.

Hei

Jeg er i dag i uke 38.

Jeg har nå gått i tre uker med kynnere hver dag. Kraftige kynnere. Har veldig nedpress og til tider klarer jeg nesten ikke gå.

Kan jeg da spør jordmoren min om stripping? Eller åssen fungerer det?

Jordmor Grethe svarer:

Hei!

Det vi kaller stripping er, at vi går opp med fingrene våre, gjennom skjeden, opp til livmorhalsen og prøver å tøye den, dra litt i den, løsne litt på fosterhinnene rundt barnets hode, for å prøve å frigjøre litt av de gode hormonene som kan være med å sette en fødsel igang.

Dette er noe som er avhengig av flere faktorer. Er livmorhalsen umoden og lukket, lar dette seg ikke gjøre, da vi ikke kommer inn med fingrene og kan dra/tøye i den.

For det andre, det er absolutt ikke sikkert at du går i fødsel likevel, du kan risikere å få enda mer kynnere og nedpress, uten at det blir fødselsrier av det.
Noen ganger kan det være veldig modent og klart, og allikevel hjelper det ikke å tøye!

Vil bare at du skal vite, at det ikke er sikkert at det har noe effekt på deg.

Jeg synes også godt at en kan vente med å tøye til en er nær termin - helst 40 uker, men der har vi nok forskjellig oppfatning ute blant jordmødrene.

Du kan jo nevne det for din jordmor, også kan hun helt sikkert fortelle deg mer om dette - fordeler og eventuelle ulemper.

Lykke til!

Lesere på Babyverden har ikke lenger mulighet for å stille egne spørsmål til jordmor. Men jordmor Grethe og jordmor Ragna blogger hos oss i Mamastork-bloggen, hvor de tar opp flere aktuelle tema. 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: