FødselFødselsvideoen som tok helt av

Fødselsvideoen som tok helt av

Audra med den nyfødte sønnen i armene. Foto: skjermdump fra jordmor Lisa Marie Sanchez Oxenhams Instagram-video.
Av Janet Molde Hollund 17946

Det ser så utrolig fredelig og enkelt ut! Videoen av Audras andre fødsel ble i løpet av halvannen uke ble vist mer enn 17 millioner ganger. – Det ante meg at filmen kunne gå viralt, men ikke så viralt, sier jordmoren som filmet.

20. juli 2016 kom en liten gutt til verden i en fredelig hjemmefødsel. Jordmor Lisa Marie Sanchez Oxenham filmet det magiske øyeblikket, og 3. september delte hun en filmsnutt på Instagram med følgende tekst:

Min klient Audras vakre andre hjemmefødsel. En jordmors rolle varierer ut fra den enkelte kvinnes behov, og jordmor gjør det som er nødvendig for den enkeltes fødselsopplevelse – selv om dette nesten alltid bare handler om å være stille til stede.

Men stille ble det i alle fall ikke i sosiale medier. På Instagram har videoen blitt vist mer enn 38.000 ganger. Delingen av den samme videoen på jordmorens Facebook-profil har passert 17 millioner visninger, og er delt over 115.000 ganger. Videoen lagt ut på YouTube nærmer seg 5 millioner visninger.

Her kan du se den selv:

Helt spesiell
– Hvorfor delte du denne videoen?
– Fordi denne videoen er helt spesiell. Audra er så knyttet til partneren sin, hun uttrykker frykt – men går inn i det, og hun viser en utrolig glede. Vi ønsker alle å være så ønsket og bli hilst velkommen på denne måten, sier Oxenham til Babyverden.

Hun ante at videoen kunne gå viralt, men hadde ikke sett for seg at den skulle ta så av. Da Babyverden første gang var i kontakt med jordmoren, hadde videoen ligget ute i fire dager – og hadde nærmere 7 millioner visninger. Etter nok en liten uke var tallet 17 millioner.

Moren overrasket
Moren selv, Audra, sier til Babyverden at hun er overrasket av at videoen gikk viralt.
– Jeg så ikke noe spesielt interessant ved den, utenom at det var vår sønn som ble født. Jeg trodde absolutt ikke at andre ville være interessert i den. Lisa Marie spurte i utgangspunktet om tillatelse til å vise klippet til klienter i praksisen hennes, og postet den så på Facebook – hvor den eksploderte. Jeg håper at klippet viser andre kvinner at en fødsel, under de rette forholdene, kan være ukomplisert og full av glede – i stedet for å tenke på det som skremmende og smertefullt, sier hun.

– Hjemmefødsel er ikke for alle
Iføge Audra har tilbakemeldingene på videoen stort sett vært gode, selv om det alltid vil være mennesker som ikke er enige i familiens valg, eller mener de er ute etter oppmerksomhet.
– Men jeg vil at folk skal vite at jeg er klar over at ikke alle kvinner bør ha hjemmefødsler.  Denne beslutningen var riktig for vår familie, men det er ikke sikkert det er riktig for alle andre. Å bringe liv til verden er vakkert , og jeg håper at flere personer kan se det på den måten, sier hun.

Viser siste delen av fødselen
Audra forteller at videoen viser den siste pressingen i fødselen.
– Hodet hans var allerede født. Å føde hodet er den vanskeligste delen av fødselen. Vi filmet det ikke, men tro meg, jeg laget lyd. Mellom riene hadde jeg ikke vondt i det hele tatt, jeg bare ventet på neste pressrie og prøvde å holde meg rolig, sier hun.

– Typisk føsel nummer to
– Videoen får det til å virke veldig enkelt å føde. Var det slik?
– Dette var kvinnens andre barn, og fødselen var slik fødsel nummer to ofte blir – intense rier i overgangsfasen og høye stønn. På det tidspunktet i fødselen videoen viser, er de fleste mødre rolige. Mange sitter nå i stillingen The Running Start, når det åpnes skikkelig opp i fødselskanalen. Hun har kontroll – og vanligvis ikke smerter. Det kan gjerne ta tre til fem minutter fra moren har født hodet og til neste pressrie kommer, forklarer jordmor Oxenham.

Audra med sønnen sin.Drømmefødsel
For Audra ble fødselen en flott opplevelse.
– Dette var absolutt det mest gledelige øyeblikket i livet mitt. Jeg var svært nølende til å ha en til hjemmefødsel, for min forrige opplevelse ble traumatisk for meg. Men jeg visste at jeg ønsket den samme fredelige starten for begge barna mine, og gikk videre med planen likevel. Håpet var å oppleve et nydelig øyeblikk, slik du ser i mange hjemmefødselvideoer. Og jeg fikk akkurat det jeg ønsket meg. Det var forløsende og vakkert, sier Audra.

En felles venn av Audra og jordmoren beskrev følelsene hun satt igjen med etter å ha sett filmen på denne måten:

"Watching this powerful and peaceful birth is like receiving a healing on a soulular level for all time and every past life. A soothing salve for any wounded heart who ever felt not wanted or unloved. A display of trust and declaration of love for any being who ever felt hurried or hurt as they made their way from the spiritual realm to the physical one, through the interdimensional portal that is a woman. A depiction of the formation of the holy trinity - the moment a man and a woman welcome their first born son and they become a family. A gentle reminder to become present to the choices we can make to honor our children's path. Beauty medicine. Rapturous joy. Pure ecstasy! My eyes well up with tears every time."
Dara Eden

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: