FødselEr hjemmefødsel det riktige for deg?

Er hjemmefødsel det riktige for deg?

Av Babyverden 909 Sist oppdatert 17.02.12

Du trenger ikke å pakke bagen og dra til sykehuset når fødselen er i gang. Du kan også velge å bli hjemme og ha en planlagt hjemmefødsel. Vi har snakket med Inger som fødte hjemme om hennes opplevelse.

Hvor føler du deg mest avslappet? Hjemme i ditt eget hjem? Hva med å føde der i stedet for på sykehus?

Du kan velge å føde ved en kvinneklinikk eller en alternativ fødeavdeling. Eller du kan føde hjemme. Hjemmefødsel er det minst vanlige, men er en mulighet om du ønsker det. Snakk med jordmor eller lege om dine muligheter for hjemmefødsel.

Les også: Hekta på hjemmefødsel

Spør du besteforeldrene dine hvor de ble født, er sjansen stor for at svaret er "hjemme". Fram til andre verdenskrig ble så og si alle barn født hjemme. Men i dag fødes de fleste barn på sykehus, selv om de fødende selv kan velge hvor de vil føde.

Les også fødselshistorier fortalt av mødre som har født hjemme

Du og barnet i magen må være friske for å kunne føde hjemme. Det er naturligvis ikke anledning til å få medikamentell smertelindring, men naturlig smertelindring som varmt vann i dusj eller badekar vil være til god hjelp for mange.

Det gis støtte til hjemmefødsel - ca. 1800 kr. Hvis du vurderer hjemmefødsel, er det lurt å ta kontakt med jordmødre der du bor som tilbyr hjemmefødsel. De vil ha all den informasjonen du har behov for både med hensyn til det praktiske og andre ting du måtte lure på.

Hvert år føder 600 kvinner hjemme, men bare et fåtall av dem var planlagte hjemmefødsler.


 Les også: Fryktet fødsel i fart - valgte fødsel hjemme


Les også: Hva gjør du ved uplanlagt hjemmefødsel?


Les også: Sendt hjem fra sykehuset - fødte i dobbeltsengen


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: