BloggAkupunktur som smertelindring i fødsel

Akupunktur som smertelindring i fødsel

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 7472 Sist oppdatert 05.05.20

Da vi begynte med akupunktur for fødende, for snart 20 år siden, var det noe som ble sett på som litt sært. Vi var ikke sikre på om det kom til å slå an. I dag brukes det mye på vårt sykehus, og mange har glede av det.

Vi har en jordmorstab rundt halvparten av jordmødrene har videreutdannelse innen akupunktur. En del av de nyutdannede jordmødrene ønsker også å lære det, så jeg tror det er noe som har kommet for å bli.

Fødselsforberedende akupunktur
Mange har sikkert hørt om fødselsforberedende akupunktur (også kalt modningsakupunktur). Dette er noe som settes fra rundt 2 uker før termin. En del fullverdige akupunktører begynner enda tidligere enn det.

Dette kan være med å optimalisere energinivået til de organene som har med fødsel å gjøre, og der er god forskning som viser at dette har noe for seg – med blant annet flere som kommer i gang av seg selv, men også kortere aktiv fødsel.

Nåler med ulik funksjon i fødselen
I fødsel bruker vi en del av de samme punktene som når vi setter modningsakupunktur, men det kommer litt an på hvilken effekt vi ønsker. Vi kan sette nåler som gir bedre rier, avslappende nåler, kanskje nåler som påvirker hodets rotasjon ned i bekkenet, for å løsne morkaken etter fødsel, for å påvirke melkeproduksjon. Flere har også god effekt av lokalt virkende nåler i ryggen.

Oftest setter vi en «cocktail» av flere, for å optimalisere virkningen.

Gjør det vondt?
Nåler høres kanskje skummelt ut for noen, men det er veldig små og tynne nåler vi snakker om. Du skal heller ikke ha dem inne mer enn cirka 20-30 minutter, så tas de ut igjen. Det betyr at mange kanskje ligger på sengen når de blir satt, og blir der til de er tatt ut igjen. Noen nåler taper vi også fast – da er de kun satt rett under huden, og de vil ikke kjennes når du er oppe og beveger deg.


God smertelindring?
Akupunktur vil sjelden kunne erstatte en epidural, hvis det er det du egentlig vil ha. Allikevel kan vi se at mange blir veldig avslappede, og takler riene bedre. Det kan også gjøre at selve fødselsforløpet går fortere, og i kombinasjon med  blant annet vann og lystgass er akupunktur veldig bra.Virker det?
Noen ganger har vi sett kjapp effekt av nålene ved for eksempel et fødselsforløp som har stoppet opp, og en har satt nåler for å løsne litt opp. Det er ikke bare én gang at damene plutselig har fått trykketrang, og har født kort tid deretter!


En vet at rundt 20 prosent av de som får akupunktur har lite effekt av dem. Men en vet jo ikke hvem det er før en har prøvd. Det verste som kan skje er derfor at det ikke virker.


Vi har så god erfaring med bruken av akupunktur i fødsel etter hvert, at det er vel verdt å prøve. Jeg tror at dette er et godt innarbeidet tilbud på de fleste sykehus i dag.

Podcast: Smertelindring under fødselen
Gjest: jordmor Kirsten Jørgensen


Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: