FamilieForeldreTidsklemme og magiske øyeblikk

Tidsklemme og magiske øyeblikk

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Bjørk Matheasdatter og Eiel Holten 740
Når vi får barn, er det lett å bli overveldet av forandringene, alle de praktiske gjøremålene og det store ansvaret. Men dette er også en tid full av magiske øyeblikk! Vær tilstede mentalt og nyt det.

Barnet krever så mye at dere er nødt til å legge noen av deres egne behov til side. Mange drømmer derfor om fremtiden og tenker at når barna blir større, da skal de få gjort alt de ikke har tid eller råd til nå.

Men snakker man med foreldre som har voksne barn, sier nesten alle at de synes tiden med småbarn gikk så fort. De husker de myke armene rundt halsen, de gode smilene, den frydefulle latteren og alle de rare og morsomme tingene barna gjorde. Husk at denne tiden ikke varer evig. Den er nå. Den er travel. Men den er full av magiske øyeblikk.

Følelsen av “å gå glipp av livet”
En del småbarnsforeldre kan ha en opplevelse av at ”livet er et annet sted”. At det viktige i livet ikke er det som skjer hjemme i familien, men alt det som foregår utenfor husdøra – på jobben, på kafeen, med venner, på trening osv. Flere par ender opp i en situasjon der de sjelden er hjemme sammen. Den ene passer barna mens den andre er ute.

Småbarnperioden – godt for parforholdet
Vi trenger selvfølgelig et liv utenfor hjemmet, men dersom familielivet skal bli godt, er det nødvendig at begge ser på det som skjer i familien som viktig og prioriterer det. Hvis dere kan klare å nyte det gode i denne tiden sammen, er det en god ting – også for parforholdet deres.

Tidsklemme og valg - hva er viktig for oss?
Det kan være nyttig for dere å tenke gjennom hva dere ønsker å prioritere i den livsfasen dere er i nå. Er det noe dere kan kutte ut for å få mer tid sammen, og for å slippe å være så slitne? Kanskje kan dere nyte det å kunne si ”nei” til noe med god samvittighet? Husk at om dere stopper eller begrenser en aktivitet akkurat nå, så er ikke dette en endring dere gjør for livstid.

Planlegging
For mange oppleves det som en stor overgang at tiden må planlegges bedre enn før. Vil dere ut på kino eller et kafébesøk, må kanskje barnevakten kontaktes flere dager eller uker i forveien. Men planlegging er ikke bare av det onde. Planlegging gjør også at dere har noe å glede dere til sammen!

For lite planlegging
Mange par har konflikter på området planlegging og tidsbruk. Den ene vil gjerne ta det som det kommer, mens den andre ønsker å planlegge tiden nøyere. Et godt kompromiss kan være å planlegge en del av tiden. De som ikke planlegger i det hele tatt, opplever lett at de kommer inn i et mønster der tiden går uten at de får gjort det de egentlig vil. De opplever også ofte at det er den andres feil at det blir sånn.

For ambisiøse planer
De som legger for omfattende planer, oppleve gjerne at planene er altfor ambisiøse. Når dere planlegger tiden, så husk at de aller fleste mennesker trenger slingringsmonn, tid til avslapning og det å gjøre ”ingenting” sammen.

Aktiviteter
Fra barnet deres er ganske lite, vil dere antakelig få tilbud om å delta i en rekke aktiviteter. Husk at dere er like gode foreldre om dere ikke er med på en eneste aktivitet. Det barnet først og fremst har behov for i denne tiden, er ro og trygghet.

Mange opplever det som positivt å delta på babysvømming, babysang og lignende. Der kan dere få fine opplevelser sammen med babyen og treffe andre foreldre med små barn. I den perioden man er hjemme med barn, gir det også stimuli og variasjon i hverdagen. Hvis dere har mulighet til å delta på aktiviteten begge to, vil det være en fin opplevelse for dere som par.

Barnhage kan være nok
Om barnet går fullt i barnehage, så tenk dere godt om før dere binder opp flere av barnets og familiens timer. De aller fleste barn har ikke behov for å delta i organiserte aktiviteter utover det de får i barnehagen. For mange oppleves ettermiddagstimene som en heseblesende transportetappe mellom arbeid, hjem og ulike fritidsaktiviteter.

Veldig mye skal presses inn på lite tid. Tenk over hva dere virkelig ønsker, og hva barnet har behov for. De aller fleste barn har like stor glede av rolige ettermiddager sammen med foreldre som har overskudd til å lage og spise skikkelig middag, og etterpå lese, synge og leke med dem. Denne typen samvær er gull verdt også for parforholdet!

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: