FamilieForeldreDu er en god pappa

Du er en god pappa

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 11265
Alle menn kan få barn, men ikke alle kan kalle seg pappa. Kan du det, har du gjort mye rett. Å være pappa er fantastisk, utfordrende, slitsomt, morsomt, tidkrevende, givende og altoppslukende. Du er heldig.

Mamma kan mye, men det kan jammen pappa også. Her er kjennetegn på en god pappa:

Han elsker barnet sitt
Man kommer langt med kjærlighet. Å vokse opp med en kjærlig pappa som både sier og viser at han er glad i barnet sitt, er et fantastisk utgangspunkt i livet. Og det man gir, får man også i rikt monn tilbake. Barn er herlig tillitsfulle og kjærlige.

Han setter familien først
Home is where the heart is, sies det på engelsk. Det er noe i det. Det er ikke alle som alltid kan være hjemme, men det viktigste er at han ønsker det, og prioriterer det. Å sette familiens beste framfor egne behov kan være vanskelig, men en god pappa verdsetter familiens beste.

Han er til stede
Når han er hjemme, sitter han gjerne på gulvet og pusler, bytter bleier, lager kveldsmat eller tar med poden ut i garasjen eller lærer ham å slå i en spiker. Han bruker tid sammen med barnet – ikke bare i samme rom som. Det betyr ikke at han bare gjør ting på barnets premisser, snarere tvert imot inkluderer han barnet i sin verden og sine interesser også.

Han er en god oppdrager
Det er lett å være den snille pappaen som alltid sier ja. Men en god pappa har også klare grenser og er tydelig overfor barnet. Barn trenger forutsigbarhet og tydelige rammer for hva som er greit å ikke. En god pappa er ikke redd for å si ”nei” når det trengs. Det går fint an å være en god oppdrager uten å være streng eller autoritær.

Han lar barnet prøve og feile
I stedet for å styrte til med én gang, avventer han, oppmuntrer og hjelper litt til om det trengs. Å la barn få teste ut egne grenser, og oppleve mestring er kjempeviktig. Javel, så gikk hun kanskje på trynet i første bakken på ny sparkesykkel. Men neste gang fikk hun det jo til!

Han viser følelser
”Store gutter gråter ikke” hører til en annen generasjon. Det er bare sunt å kjenne på følelsene sine – både de gode og de vonde. Ved å vise dine følelser, lærer barnet seg at det er lov, måter å leve dem ut på, og hvordan han skal reagere på andres følelsesutbrudd. Da sitter du kanskje igjen med et empatisk barn som er trygg på seg selv og egne følelser.

Han prøver å være fordomsfri
Kanskje lettere sagt enn gjort. Men han er bevisst sine fordommer og forsøker å ikke overføre dem til barna sine. Å ta tak i kjente fordommer og utfordre dem er sunt. Gjør det noe om gutten vil gå i kjole eller jenta ønsker seg bilbane til jul? Spiller det noen rolle om naboen er innvandrer eller at lekekameraten fra barnehagen har homofile foreldre? Sett fokus menneskeverd.

Han lærer barna å sette pris på ting
Det kan være rent praktisk med kroner og øre. Men også det å finne verdien i naturen, å tilbringe tid sammen, at vi er så heldige å ha alt vi trenger… Listen er lang. En god pappa klarer å gi barnet perspektiv.

Han forventer ikke at barnet er en ”mini-me”
Å vokse opp med store sko som skal fylles og pappas drømmer om en stjernespiss på landslaget eller toppkarakterer i skolen – fordi pappa gjorde det (eller nesten). Det er ikke spesielt enkelt. En god pappa aksepterer at barnet ikke er en miniatyrversjon av seg selv, men at den lille har egne ferdigheter og styrker.

Han er et godt forbilde
Det er få mennesker barnet ditt ser mer opp til enn deg. Det er et enormt stort ansvar. Og det du gjør betyr mer enn det du sier. En god pappa er bevisst sin rolle, og går foran med et godt eksempel. Men ingen er naturligvis feilfrie, og det kan jo barnet også ha nytte av å lære.

Inspirert av Askmen.com

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: