BloggVære lenger hjemme sammen med barnet?

Være lenger hjemme sammen med barnet?

Av barnevernspedagog Nina Stanghov Ulstein 3631 Sist oppdatert 26.10.12

Mange foreldre har lyst å være lenger hjemme med barnet sitt enn hva den ordinære foreldrepermisjonen gir anledning til. Men for å få det til er det mye som må på plass. Nina gir deg råd som kanskje gjør det litt enklere.

Mange opplever å stå i et dilemma mellom kryssende hensyn; man føler at barnet er for lite til å starte i en kanskje stor barnehage, man har lyst til å være lenger hjemme med barnet, er det mor eller far som skal være hjemme, man føler at man er for lenge borte fra arbeidsplassen – og ikke minst, dersom man skal være hjemme lenger enn foreldrepermisjonen, betyr det at man må klare seg på en inntekt.

Her er noen råd, som kanskje gjør det litt enklere?

Les også: Jeg vil være hjemme med barnet mitt!

Les også: Jeg blir ikke bortskjemt. Jeg lover!

For det første – når man får barn, må vi pent innfinne oss med at livet ikke kan være like spontant lenger, som det kanskje var før man fikk barn.

God planlegging, og gjerne langtidsplanlegging, kan være nøkkelen til at man føler mer luft under vingene i hverdagen og at ikke alt blir like stressende.

Les også: Sparetips fra A til Å

Her følger noen tips:

Planlegge: Når dere vet at dere skal få barn, er det lurt å sette seg ned og snakke sammen over kalenderen og snakke om hvordan man vil dele permisjonen mellom seg. Og hvilke muligheter har man for å kombinere permisjon med ferie?

Permisjon uten lønn: Husk også at du har rett på permisjon uten lønn av arbeidsgiver. Det finnes noen begrensninger på dette, og det er kanskje vanskelig for den som er selvstendig næringsdrivende i et lite firma, men permisjon uten lønn er i utgangspunktet en rettighet for arbeidstakere.

Spare penger:
Dersom man ønsker seg barn og tror at man vil være lenger hjemme med barnet enn 12 måneder, er det lurt å begynne å spare penger tidlig. Ved å legge til side litt penger hver måned, greier man kanskje å kompensere for tapet av en månedslønn eller flere. Én måned er lang tid og stor utvikling i et lite barns liv.

Kontantstøtte:
Fra 1. august 2012 kommer det en endring i kontantstøtten, ved at man får mer penger for å være hjemme med de minste ettåringene. For barn som er mellom 13-18 måneder, får man 5.000 kr per måned. For barn som er 19-23 måneder, får man 3.300 kroner – som før. For barn over 2 år faller kontantstøtten bort.

Les også: Ble foreldre - fikk pengetrøbbel

Ønske seg penger:
Besteforeldre er gode å ha, og de vil bidra så langt de kan når barnebarna kommer til verden. Dersom dere ønsker å være hjemme litt lenger med barna, kan dere ønske dere penger til jul og bursdag, som et bidrag til investeringen i tid sammen med barna.

Avdragsfrihet på boliglånet:
For å gi seg selv litt økonomisk armslag, er det også mulig å gjøre en avtale med banken om å få en periode med avdragsfrihet på boliglånet dersom man ønsker å være hjemme lenger med barnet. Noen måneder med avdragsfrihet, kan fort være det som skal til for at man greier seg en måned eller flere på en lønn. Når du har vært sammen med barnet ditt en måned eller to, fremstår det temmelelig bagatellmessig at du må bruke noen måneder ekstra på å betale ned huslånet ditt.

Les også: Slik får du råd til å være hjemme.

Vent med å flytte: Når man skal få barn, er det veldig aktuelt for mange å flytte til en større bolig. Bor man i leilighet, ønsker man seg kanskje hus og hage. Dette er kanskje en plan man skal ha litt på vent, dersom man ønsker seg noe mer tid hjemme sammen med barnet. Noen velger seg bevisst en billigere bolig når de får barn, slik at de får bedre økonomi, tid og mindre stress når barna er små. Så kan man heller sikte mot drømmeboligen når barnet blir litt større og behovene for noe større og bedre blir mer reelt.

Les også: "Du fortjener tid for deg selv"

Hvordan har dere løst dette? Har du noen gode forslag?

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: