BabyAnna døde fra sine nyfødte tvillinger

Anna døde fra sine nyfødte tvillinger

Av Janet Molde Hollund 1865 Sist oppdatert 26.10.12

Da Elsa og Gilbert var kommet til verden, sovnet mamma Anna inn. Den niende fødselen ble for tøff for henne. Igjen satt pappa Martin med fem barn i tillegg til de premature tvillingene. Han innså han at han ikke ville klare å ta seg av dem.

33 år gammel ble Anna fra Manila på Filippinene gravid med tvillinger. Hun hadde da allerede vært gjennom åtte svangerskap, og satt ti barn til verden. Bare fem av barna overlevde.

– Anna hadde født to par tvillinger tidligere. De første var fullbårne, men døde etter to måneder på grunn av sykdom og underernæring. Det andre tvillingparet ble født prematurt, og døde like etter fødselen, forteller Tone Midgaard Askeland.

Tone er jordmor, og driver humanitært hjelpearbeid gjennom organisasjonen Ministries Without Borders. På øya Mindoro har de Iselin-senteret, som blant annet hjelper gravide.

Les mer: Prematur fødsel

Hva skjer på første kontroll

Tre kontroller
I løpet av svangerskapet var Anna på tre kontroller.
– Anna var fra en av landsbyene som Iselin-senteret jobber i, og kom til senteret for svangerskapskontroll én gang. Men hun fikk to kontroller til da jordmor var på landsbybesøk, forteller Tone.

Anna hadde termin 15. oktober, men etter 26.mai så ikke jordmoren henne igjen. 31. august startet fødselen – i uke 34 - hjemme.

Dårlig etter fødselen
– Anna var alene da fødselen startet. Den morgenen riene startet dro hennes eldste sønn opp i fjellet for å si ifra til ektemannen. Han var nemlig der og jobbet med å plante trær og finne mat til familien, slik Mangyan-folket lever, forteller Tone.


Anna sin søster og kusine hjalp henne ved fødselen. Elsa kom først, og da var Anna i fin form. Så kom Gilbert, og moren var raskt ute med å finne et navn til ham.
– Men etter at gutten kom til verden følte hun seg svak, og sovnet. Og hun våknet ikke igjen. Faren til barna kom ikke hjem før dagen etterpå, og da var Anna allerede død, sier Tone.

Faren alene med sju barn
Anna rakk ikke å gi navn til den lille datteren sin, så det var det far og tante som gjorde. Faren satt nå igjen alene med tre sønner, to døtre og premature tvillinger.
– Faren tok seg av tvillingene den første uken. Han ga dem melkepulver, men det var ikke en type som var for premature. Så det ble for sterkt for magene deres. Om natten lot han tvillingene ligge på magen, slik at de kunne holde varmen, forteller Tone.

Faren følte det var en umulig oppgave å ta seg av tvillingene. En av kvinnene i landsbyen kjente til at Tones organisasjon hadde et barnehjem i Cavite, nær Manila. Hun spurte faren om ikke han ville at de skulle ta seg av tvillingene.

– Etter en uke kom de til oss, og akkurat denne dagen hadde vi gratis legebehandling og medisiner til de fattige i området. Faren til tvillingene og hun som hadde hjulpet til ved fødselen kom med tvillingene inntullet i gamle, skitne tøystykker, forteller Tone.

Les mer: Fødselshistorier

Tvillingene fikk hjelp
Da Elsa og Gilbert kom til senteret veide de 1700 gram, var kvikke og hadde god farge. De ble undersøkt av lege, og jordmoren ved Iselin-senteret tok seg av tvillingene. De ble badet og fikk rene klær, og også melk som var tilpasset premature.


– Men så fikk Gilbert diaré, og ble tatt med til sykehuset på Mindoro. Der ble han værende i en ukes tid og fikk antibiotika. En annen mor som hadde babyen sin på sykehuset ville amme Gilbert, men han var ikke så flink til å suge. Men Gilbert kom seg bra likevel, forteller Tone.

Samtidig som Gilbert måtte på sykehuset, ble lille Elsa med til barnehjemmet i Cavite. Hun hadde litt feber, og hadde et opphold på et barnesykehus i Manila.

Les mer: Barn og sykdom

Takknemlig
– Faren til Elsa og Gilbert er svært takknemlig for at vi kunne ta oss av de to små. Han innser at han ikke klarer å ta vare på tvillingene, siden han allerede hadde fem barn å ta seg av. Og vi er veldig glade for at vi kan være med og gi Elsa og Gilbert en god start i livet, sier Tone.

Elsa og Gilbert har allerede rukket å bli ett år, og de utvikler seg helt normalt.
– De er sunne og friske, og stort sett i veldig godt humør, sier Tone.

Artikkelen ble først publisert oktober 2012.

Les flere spennende leserhistorier


ISELIN-SENTERET

- Ut fra Iselin-senteret jobber organisasjonen Ministries Without Borders i flere landsbyer. De underviser i hygiene og ernæring, og oppmuntrer foreldrene til å sende barna sine på skole.
- Alle mødrene ammer. Det er ikke noe alternativ til dette i deres tankegang, og babyene deres er derfor veldig velfødde. Men problemene kommer når babyene skal begynne å spise annen mat. Da blir det ofte veldig ensidig kost, og heller ikke nok mat.
- Det er stor spedbarns- og barnedødelighet, og det skyldes ofte uvitenhet om helt enkle ting.
- Med Iselin-senteret ønsker Ministries Without Borders at Mangyan-kvinnene skal bli trygge på de som jobber der, slik at de kan komme til klinikken når de trenger hjelp. Spesielt ved fødsel, slik at de kan få kyndig hjelp.

 


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: