Når jeg hører nybakte mødre snakke om "den obligatoriske sårheten i begynnelsen" snubler ammehjelperhjertet mitt litt. Jeg trodde også først at sånn skulle det være. Men det er heldigvis ikke det. Sårhet er tegn på at noe er galt. Og da må man finne årsaken, og da vil det bli bedre.

Telefonen min ringer, og det er en mamma som henvender seg til Ammehjelpen for å be om råd for såre brystknopper. Hun forteller at hun har sprekker som blør. Og hun gruer seg til hver gang babyen hennes skal ha mat. Babyen er fire dager gammel, og de kom hjem fra sykehuset i går. Barnet er veldig sultent, og vil spise hele tiden. Mammaen vil helst at det skal gå litt tid mellom hvert måltid slik at brystknoppene hennes skal få en pause.

Dette er nok ingen ukjent situasjon for mange nybakte mødre. «Den obligatoriske sårheten i begynnelsen» har blitt et begrep. Og jeg har selv opplevd å ha veldig såre brystvorter i begynnelsen med mine barn. Men såre brystvorter er tegn på at noe er galt.

Som regel en enkel forklaring
Årsaken til at du blir sår er IKKE at du har spesielt tander hus, eller at babyen dier så ofte. Babyer skal spise ofte. Jo lenger tid det går mellom hver amming, jo mer brystspreng får du, og jo vanskeligere blir det for babyen å få et skikkelig tak på brystet.

Jeg vil tippe at 99 prosent av såre brystknopper skyldes dårlig dietak. Når babyen ikke har nok bryst inni munnen sin, blir belastningen på brystknoppen helt annerledes enn det den er designet for – og da blir det sår. Typiske sår kan være ett punkt midt på brystknoppen, eller en strek på tvers av brystknoppen. Noen har også sprekker rundt kanten av brystknoppen. Felles for sårene er at de kan bli så ille at de blør etter amming.

Prøv en annen ammestilling
En effektiv måte å gjøre ammingen mindre smertefull på, er å skifte ammestilling. Da tar barnet tak på brystet på en annen måte. Hvis du i tillegg spiller på lag med babyens instinkter, kan du få den til å gape mye høyere. Babyens die-instinkter ser ut til å være tilpasset en helt annen ammestilling enn dem vi vanligvis bruker i dag. Når mor lener seg bakover med barnet oppå seg, ser vi at babyen begynner å søke etter brystet. Den klarer å kravle seg fram til brystet på egenhånd. I en slik stilling der babyen dier i mageleie, gjør tyngdekraften at underkjeven kommer lenger ned, slik at barnet gaper høyere. Dermed får den også mer bryst inn i munnen. Og mor får mindre vondt.

Her er noen tips hvis du vil forsøke tilbakelent amming:

  • Finn en seng eller sofa hvor du kan sitte godt bakoverlent. Ligg så langt bakover at babyen ligger stabilt i mageleie oppå brystet ditt.
  • Sørg for god støtte i rygg/nakke, og under armen på den siden du skal amme.
  • Når du ligger bakoverlent kan babyen ligge i hvilken som helst stilling oppå deg. Pass bare på at hele babyens kropp er i kontakt med din kropp.
  • La babyens kinn lene mot det brystet du ønsker å amme fra.
  • Hjelp babyen så mye som du føler er nødvendig, men pass på at du hjelper babyen med det den forsøker å gjøre – la babyen lede deg.
  • Dersom du føler at babyen får lettere tak om du former brystet litt, så gjør du det. Finn ut hva som passer for dere.
  • Slapp og, og kos dere!

Les mer om tilbakelent amming hos Ammehjelpen.

Når du sitter og ammer
Dersom du ønsker å amme sittende, kan du hjelpe babyen å få mer bryst inn i munnen ved å bruke en metode som heter «nipple flip». Legg babyen i vanlig ammestilling, og bygg godt opp med puter så babyen ligger i høyde med brystet. La oss si at barnet skal die på venstre bryst. Da tar du høyre hånd og støtter babyen rundt skuldre og nakke. Hold hånden sånn at du har tommelen i underkant av det ene øret til babyen, og de andre fingrene ved det andre øret. Venstre hånd smyger du under brystet slik at du kan klemme sammen brystet mellom tommelen og de andre fingrene. Figertuppene dine skal være i retning rett opp mot ansiktet ditt. Klem sammen brystet slik bildet viser. Nå har du god kontroll på babyen med høyre hånd, og brystet med venstre hånd. Når du klemmer sammen brystet som på bildet, formes brystet slik at det blir litt lettere å gape over det for babyen. Hold babyen tett inntil deg, og vent til det gaper. Da legger du brystet et par centimeter under brystknoppen på babyens underleppe, og trekker babyen inn til brystet. Samtidig vipper du brystknoppen inn i babyens munn.

Jeg har ikke funnet denne teknikken beskrevet på norsk, og har heller ikke sett noen norsk video av den, men under kan du se en amerikansk lactation consultant (ammeveileder) som viser hvordan det gjøres (med hånddukke og en strikket pupp). Den viser i hvert fall prinsippet:

 

Ikke gi opp om du ikke får det til på første forsøk. Å amme er som å danse – det må læres! Øvelse gjør mester, så bare prøv mange ganger, så får du det til etter hvert.

Les gjerne også Ammehjelpens råd for såre brystknopper.

Brystknoppekrem eller salve
Mange smører brystknoppene med salve. Det kan være behagelig, men husk på at salven ikke reparerer årsaken til at det er sårt. En salve vil derfor ikke alene kunne fikse problemet. Pass også på at du er helt ren på hendene når du smører på salven, ellers kan du lett overføre bakterier til brystknoppene. Et tips kan være å ta litt salve på innsiden av ammeinnlegget, og så legge det på brystet – da slipper du å ta i brystknoppene med fingrene i det hele tatt.

Hva er din erfaring med såre brystknopper? Hva hjalp for deg?

Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?