Det skal ikke gjøre vondt når barnet ditt dier! Får du smerter, må du hjelpe barnet slik at det får et bedre sugetak. Ammehjelper Tonje forklarer hvordan.

Det kan starte allerede etter kort tid på barsel.

Brystknoppen er ildrød, og du aner en sprekk som er i ferd med å åpne seg for alvor. Du kjenner du gruer deg til å legge barnet til, og akkurat idet den lille suger tak som en sulten liten krokodille, rykker du til slik at brystknoppen akkurat rekker å få et ekstra «tygg» før krokodillen sitter fast. Tårene triller, og du lurer på hvor lenge du må holde ut før det vil bli bedre…

Smerte = Feil sugetak
Stopp litt. Du skal slettes ikke holde ut denne smerten. Du skal rett og slett ikke behøve å kjenne denne voldsomme smerten når du ammer – overhodet. Dette er et veldig tydelig tegn på at sugetaket til barnet er feil, og det du trenger er å få hjelp til å finne ut hva årsaken kan være og tiltak for å bedre det.

Det er viktig å være klar over dette allerede fra starten av – men det er aldri for sent å gjøre noe for å forbedre et sugetak, eller dietak som jeg foretrekker å kalle det, da barnet skal die og ikke suge på deg.

Forskjell på å suge og å die
Forskjellen på å die og suge er stor! Et barn som suger snurper munnen og drar i brystknoppen din for å få melk, mens det presser den stakkars brystknoppen hardt opp mot fremre del av ganen – som er hard og ruglete. 

Slik kan du lage "hamburger". Foto: Tonje GurrikEt barn som dier lager et vakuum med leppene og melker brystet ditt med bølgende bevegelser som stimulerer hele brystet til å tømme seg, imens brystknoppen får ligge langt bak i ganen der hvor det er bløtt mens den skånsomt spruter melken ned i svelget.

Slik går du fram
For å få til dette må barnet stimuleres til å gape stort opp før det får tak. Beste måten er å legge brystknoppen mot nese/overleppe, og haken mot brystet. Du må legge barnet tett inntil – det hjelper ikke å peke brystknoppen mot barnet i løse luften, barnet må kjenne fysisk at brystknoppen er der. Da vil barnet etter all sannsynlighet forsøke å få tak i den godbiten der oppe ved å gape høyt, strekke seg og bøye hodet litt bakover – perfekt for å få til godt tak! Da kan du løfte barnet enda litt tettere mot deg, og la barnet få brystet i munnen.

Det hjelper ofte å lage en «hamburger» form på brystet ditt med den ene hånden, slik at barnet lettere får tak. Pass på at fingrene dine ikke kommer i veien, de skal holde langt inne på brystet, ofte utenfor areola. Det skal danne et stor form.

Det kan hjelpe å forsøke ulike stilllinger også! Tilbakelent ammestilling og tvillingstilling er verdt å forsøke! 

En fantastisk youtube video som viser hvordan få til den dype ammeteknikken kan du se her, min absolutte favoritt blant jungelen av råd:


Videoen er hentet fra YouTube

Årsaker
Men så skjer det at man allikevel ikke får barnet til å ta godt tak. Det kan være flere årsaker til dette, og bør undersøkes av egnet helsepersonell. Få noen til å vurdere:

    • Tungebåndet: Er det stramt slik at barnet ikke får heiset tungen helt opp? Det kan være vanskelig for barnet å få laget vakuum da. En lege kan henvise til øre-nese-halsklinikken for diagnose og behandling, men på barsel kan det være mulig å få klippet tungebånd som har tydelig stramt tungesegl. Snakk med barnepleier/jordmor/barnelege dersom du lurer på om det kan være årsaken.
    • Låsninger/smerter i kjeve/skuldre/nakke. Var fødselen vanskelig eller komplisert på noen måte? Ble det brukt tang/vakuum? Snakk med personalet på sykehuset, lege eller helsestasjonen som kan videreformidle hjelp hos f.eks. fysioterapeut.

Behandling
For å behandle brystknopper som er såre er første prioritet å fjerne årsaken til det – det vil si rette på sugetaket.

Når det er gjort, så er det ofte slik at man fortsatt er sår i starten. Hvis det kun føles sårt – uten åpne sår, sprekker og lignende, holder det oftest at man har bedre ammeteknikk – slik at det ikke fortsetter å gnage. Lufttørke etter amming, og ha skånsomme ammeinnlegg på. 

Dersom det har blitt sprekker, eventuelt i verste fall åpent sår, er det flere hensyn å ta. En sprekk som kanskje har blødd litt og er et tydelig sår, skal behandles slik vi behandler tørre og sprukne lepper!

Spør på apoteket etter egnet salve og smør brystknoppene etter amming slik at de ikke tørker ut. Da unngår du at de sprekker på nytt når du ammer, og såret får gro innenifra slik det skal.

Er det puss i såret bør du ta kontakt med lege for å få tatt en bakterieprøve og få råd om riktig behandling. 

Noen føler for å avlaste litt mens det gror, og da kan man håndmelke, eventuelt pumpe og gi barnet på kopp/flaske. Pass på å ha riktig størrelse på pumpeskjoldet. Melken er ikke skadelig for barnet å drikke, så lenge mor får medisiner som man kan amme med. Er du usikker kan du spørre tryggmammamedisin.no 

Andre årsaker til smerter i bryst og brystknopp kan for eksempel være sopp, Raynauds fenomen, og brystbetennelse. Det kan du lese mer om på ammehjelpen.no. Dersom ingen tiltak hjelper, og du tror du kan ha behov for å bruke skjold, ta kontakt med ammehjelpen så gir vi deg personlig veiledning. 

Ikke mist motet, og hold ikke ut intense smerter. Det finnes hjelp å få, og ikke minst andre måter å la barnet få den fine melken din på dersom det er nødvendig! 

God ammeklem fra

ammehjelper Tonje


Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen.


 

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?