BloggSlik øver du deg på renteoppgang

Slik øver du deg på renteoppgang

Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: seniorrådgiver Eva Sørmo, Norsk familieøkonomi 917 Sist oppdatert 25.01.17

Mye kan tyde på at det kan komme renteoppganger framover, og spesielt for familier i etableringsfasen vet vi at det kan være tøft økonomisk når renta går opp. Da kan det være lurt å øve seg litt på forhånd!

Blogginnlegget er skrevet av seniorrådgiver Eva Sørmo i Norsk familieøkonomi. Foto: Norsk familieøkonomiNår jeg hører på nyhetene at mange sier at de ikke vil tåle en renteoppgang på ett prosentpoeng, blir jeg veldig overrasket. Søker du boliglån i banken, legger bankene alltid inn en renterisiko i sitt regnestykke. Denne er ofte på fem prosentpoeng. Det vil si at dersom du låner fire millioner kroner til drømmeboligen, kalkulerer banken med at du skal tåle en ytterligere rentekostnad på rundt 200 000 kroner årlig. Det vil si rundt 16 500 kroner hver måned!

Nå er det lite som tilsier at renten skal «rase» opp med fem prosentpoeng de første årene, men har du for eksempel en nedbetalingstid på 20 år vil det være en risiko for at dette kan skje i løpet av den perioden.

Bør du velge fastrente? 
Mange velger å binde renten på deler av boliglånet for å få forutsigbarhet på lånet. Dette kan være en fin løsning dersom du ser at du ikke tåler en renteoppgang. Dersom du velger fastrente skal du likevel være oppmerksom på at du må binde renten for å få forutsigbarhet, og ikke for å spekulere. Statistisk sett er fastrenta høyere enn flytende rente. Du skal også være oppmerksom på at det kan være kostbart å gjøre endringer på et fastrentelån, da du kan risikere en overkurs.

Om du tenker at fastrente kan være et godt alternativ, må du huske at du ikke trenger å binde renta på hele lånet, kanskje vil 50 prosent fastrente og 50 prosent flytende rente være en smart løsning. Dersom du binder renten bør du vurdere å ha avdragsfrihet på fastrentedelen, og nedbetaling på den flytende delen.

Lurt å spare renterisikoen
Boliglånsrenta i Norge er lav i dag, og vi kan ikke forvente at nivået skal holde seg så lavt. Jeg tror det kan være et godt råd til alle å begynne å trene litt på å leve med høyere renter på lånet. Dersom du har fire millioner kroner i boliglån, vil en renteoppgang på ett prosentpoeng utgjøre rundt 3 000 kroner månedlig. Prøv å sette av disse pengene på lønningsdag. Det verste som kan skje er at renten holdes lavt i lange tider, og at du har spart deg opp en god sparesum i løpet denne perioden. Ser du at det går greit å sette av pengene, kan du selvsagt bruke disse til å betale ekstra ned på boliglånet ditt.

Bloggen er publisert i samarbeid med Norsk familieøkonomi

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: