BloggNår barnet står i sengen og ikke vil sove

Når barnet står i sengen og ikke vil sove

Illustrasjonsfoto: iStock
Av barnevernspedagog Nina Stanghov Ulstein 61184 Sist oppdatert 30.01.13

Barnet er stuptrøtt der det står i sengen og nekter å sove. Alt utenfor soverommet er så mye mer spennende enn å gi etter og sovne. Frustrerende for mange foreldre og slitsomt for både små og store.

Jeg har fått mange henvendelser fra foreldre som spør om råd når babyen står i sengen og ikke vil sove. Her kommer svar.

Nina Stanghov UlsteinJeg har selv nettopp vært igjennom en slik periode. Og selv om det kanskje ikke virker slik her og nå, så kommer denne perioden til å gå over! Akkurat som alle andre perioder går over. Slik gjorde vi det:

«Nå er vi inne i en periode hvor babyen vår ikke vil sove og hvor han reiser seg opp og står i sengen. Jeg ser på ham at han er stup-trøtt, men det er akkurat som om han har bestemt seg for at det skjer så mye spennende utenfor soverommet at han ikke vil sove.» Kjenner du deg igjen? Dette kan selvfølgelig være slitsomt for både liten og stor.

Les også:

Skrikekur er tillitsbrudd mot babyen

Lag gode leggerutiner for barnet ditt

Slik kan familien sove sammen

Finnes ikke fasitsvar
Når han står i sengen så er han ofte litt sint. Han roper og strekker seg etter meg. Han viser tydelig signal til at han vil opp. Jeg tenker at det ikke finnes fasit på når man som foreldre skal gjøre hva. Man må se an situasjonen i sin helhet og kjenne på hva som føles riktig der og da. Det eneste jeg er sikker på er at man ikke skal forlate en gråtende baby over lengre tid!

Noen ganger så tar jeg ham opp og koser litt før jeg legger ham ned igjen, men andre ganger så legger jeg ham kjærlig ned i sengen med en gang og sier med en mild stemme «legg deg ned». Ofte gjentar dette seg mange ganger. Trikset da er å ikke bli irritert – det merker barnet med en gang og det vil bare forverre situasjonen. Noen ganger føler jeg at han trenger å bli kost med og da gjør jeg det. Ofte så kommer det en promp og da forstår jeg at han har hatt litt vondt i magen sin.

Det er også viktig at man er sikker på at barnet er trøtt. Sovner du hvis du ikke er trøtt? Det gjør i alle fall ikke jeg. Sørg for at det har gått lang nok tid siden barnet sov sist, at det har fått rikelig med frisk luft og dagslys og at det er mett.

Les også:

Du skal reagere på babyens gråt!

Slik slutter dere med nattpupp

Skrikekur kan gi ulykkelig baby

Vær kjedelig!
De kveldene hvor han bare står i sengen og etter gjentatte forsøk med å legge ham ned igjen ikke vil, legger jeg meg ved siden av ham med hånden min inn mellom sprinklene. Sengen hans står ved fotenden til foreldresengen så jeg legger meg ned ved fotenden, rett ved siden av ham. Jeg er veldig «kjedelig» og later som jeg sover. Blir han frustrert så svarer jeg rolig «mamma er her og passer på deg, nå må du legge deg ned og sove gutten min». Noen kvelder hender det at jeg sovner før ham og når jeg våkner så ligger han søtt og sover

Hvis du kjenner at du blir lei, sliten og irritert kan det være fint at far/mor overtar. Slik gjør i allefall vi det og det fungerer fint for oss. Jeg sier til barnet mitt at «mamma er her, men nå skal pappa legge deg og passe på deg. Nå må du sove. Sov godt lille skatt» og så går jeg ut. Det hender at det blir protester, men jeg tenker at det er viktig at barnet lærer seg til at pappa også kan legge.

Etter tre kvelder så skjønte skatten vår at det ikke nyttet å stå og rope i sengen og han la seg ned av seg selv etter å ha kavet litt rundt i sengen. Trygg og glad.

Hvordan gjorde dere det? Kom gjerne med gode råd og erfaringerNina Stanghov Ulstein er barnevernspedagog og har jobbet i barnevernstjenesten i Oslo, på barnehjem, på mødrehjem, barneskole, barnehager og blant gatebarn i Rio de Janeiro i Brasil. I tillegg er jeg mamma til Alexander.

Jeg gir råd til norske familier i småbarnsperioden, enten ved å besøke dere hjemme eller via bloggen. Min tilnærming er både faglig og praktisk. Gjennom arbeid og studier har jeg fått både teoretisk innsikt i faglitteratur og forskning om småbarnsperioden og praktisk erfaring med mange vanlige utfordringer for deg som har små barn.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: