Noen pappaer er redde for at de skal legge seg oppå babyen i løpet av natten og er derfor skeptiske til samsoving i foreldresengen. Dette er synd, for det er hyggelig for både liten og stor om hele familien kan sove sammen.

Sist oppdatert: 26. september 2012

I dag fikk sønnen min og jeg besøk av en venninne som akkurat har født en liten gutt. Vi spiste lunch og trillet tur i parken.

Mens vi gikk og trillet snakket vi om babyene våre og venninnen min spurte meg til råds om samsoving i foreldresengen.

Far flyttet ut
Hun fortalte at hun hadde sin gutt på 5 uker sovende i foreldresengen, men at barnets far hadde «flyttet» over på gjesterommet fordi han var redd for at han skulle legge seg oppå den lille gutten sin.

Les også: Samsoving er bra for hjertet

Da jeg fortalte henne om «ammemadrassen» ble hun glad og trodde at pappaen nå ville «flytte» tilbake slik at de alle kunne sove sammen som en familie.
 
Det er viktig at samsoving gjøres på en trygg måte og da kan «ammemadrass» være en god løsning. «Ammemadrass» er en liten og myk madrass med avtagbare vegger som babyen kan ligge oppi. Den er liten og nett og passer til babyen de første levemånedene. Den er også fin å ta med seg når man skal reise bort. På den måten kan babyen ligge i sin egen trygge og vante seng også når den er borte.

Skummelt å sove med babyen
Mange fedre synes det er litt «skummelt» å sove ved siden av babyen sin de første månedene fordi de er redde for at de skal legge seg oppå babyen. Ammemadrassen kan være med på å beskytte babyen og gjøre at far slapper mere av. 

Les også: Slik får du gode søvnvaner. 

Samsoving i foreldresengen kan gjøres på den trygge og den utrygge måten. Trygg samsoving kan redusere faren for krybbedød med 50 %, det fremmer tilknytning, nærhet og trygghet.

Lettere å gi mat
Det gjør også at det er lettere for mor å nattamme eller gi flaske, og både mor og barn får mere søvn. Mor slipper å stå opp av sengen for å gi babyen mat, og hun sovner raskere inn igjen. Det tar også kortere tid før babyen faller til ro og sovner igjen.

Studier viser at samsovende babyer gråter langt mindre enn babyer som sover på eget rom.

Les også: Metoder for å lære barnet å sove
 
Sover du og ditt barn i samme seng?

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelEndelig gravid!
Neste artikkelBabyverdens app: Babyverden
DEL