BloggBlogger Nina: Skrikekur er tillitsbrudd mot babyen

Blogger Nina: Skrikekur er tillitsbrudd mot babyen

Illustrasjonsfoto: Crestock
Av Nina Stanghov Ulstein, barnevernspedagog og mamma 8914 Sist oppdatert 14.09.12

De fleste foreldre har hørt ordet «gråtekur» eller «skrikekur», men mange er usikre på hva den egentlig innebærer.

Cold turkey
Gråtekurer/skrikekurer deles gjerne inn i to: En metode er å forlate den lille i sengen, og så la babyen skrike seg i søvn, gjerne uten å se til babyen før morgenen etter. Denne metoden anbefales fortsatt, også av enkelte her i Norge.

I USA er det vanlig å benevne metoden «Cold turkey», og mange mener at det kun er dette som er «Cry it out/skrikekur.» Enkelte setter ingen grense for hvor tidlig det kan utføres, men mener derimot at «desto tidligere, desto enklere å få det til».

Les mer: Metoder for å lære barnet å sove

Ferber
En annen metode, er å legge et mett, men våkent barn i sengen, for så å forlate det for stadig økende perioder. Det er Richard Ferber som er opphavsmann til metoden, som siden har kommet i utrolig mange varianter.

Ferbers metode kalles av ham selv «The progressive-waiting approach», og er laget som et alternativ til «Cold turkey».

Les mer: Barn og søvn – ikke alltid like lett!

Skrikekur
”Skrikekurer” går ut på at babyen legges. Du sier ”god natt” og går ut. Hvis babyen gråter skal du ignorere gråten og følge et tidsskjema for når du kan gå inn igjen. Du skal ikke trøste den gråtende babyen, men si at ”nå er det natten og du må sove”, så gå ut igjen.

Du skal følge tidsintervaller som blir lenger og lenger – helt til babyen resignerer og slutter å gråte. For mange babyer kan dette bety mange timer med desperat gråt i mange netter.

Redsel for å bli forlatt
Forskning viser at barn som blir forlatt gråtende opplever panikk, engstelse og redsel for å bli forlatt. Dette vet ”ekspertene”. Likevel holder man fast ved en gammel ideologi, som i verste fall kan gi barna livsvarige skader. Gråt er de minste barnas eneste språk når de er fortvilet. Det er alltid en grunn for at babyer gråter.

Les mer: Barn og søvn

Babyer som sover sammen med mor gråter mye mindre
Forskning viser at babyer som ligger inntil mor, gråter mye mindre enn babyer som ligger alene. Dette får også støtte fra den anerkjente overlegen ved Kvinneklinikken ved Rikshospitalet, Dr. med. Gro Nylander som er gjesteblogger på Lykkelig Barndom. Hun har skrevet egne innlegg om temaet.

Klengete på dagtid
Forskere ved Yale University og Harvard Medical School, samt Centre for Child Mental Health i London, er blant fagmiljøene som har forsket på dette feltet. Man har blant annet funnet at barn som ikke blir hørt når de gråter, vanskeligere utvikler sunne intellektuelle og sosiale ferdigheter.

Les: Slik kan du hjelpe barnet inn i et godt søvnmønster

Annen forskning har vist at barn som gråter mye alene de første månedene har større problemer med å kontrollere følelser, at de blir mer klengete på dagtid og bruker lengre tid på å bli selvstendige.

ADHD
En studie har vist at spedbarn som gjevnlig opplevde uavbrutte gråteepisoder uten å bli trøstet hadde 10 ganger større risiko for å utvikle ADHD som barn. Samtidig yter disse barna dårligere på skolen og har asosial oppførsel.

Det er helt naturlig at babyen vil trenge hjelp av deg for å klare å roe seg ned. Den har i 9 måneder levd liv med konstant bevegelse, næring og lyd bak seg. Vær derfor ikke redd for å bære, bysse, amme eller synge for babyen din. Men det er lurt at babyen lærer seg å sovne i ulike situasjoner, og ettersom den vokser til kan du gradvis venne babyen til å sovne av seg selv.

Les: 10 kjappe om leggerutiner

Jeg må ærlig innrømme at jeg synes det er trist at det fremdeles finnes foreldre som bruker «skrikekurer» på babyen sin. Særlig når vi i dag har så mye forskning som dokumenterer at dette kan være skadelig.

Det at foreldre klarer å høre på at sin lille forsvarsløs baby, som er totalt avhengig av deg, skal ligge alene og gråte, er for meg ubegripelig. Selv er jeg lynrask hvis babyen min gråter. Det er nok derfor han nesten aldri gråter.

Metoden «skrikekur» er helt uforenlig med moderne spedbarns- og småbarnspsykologi. Spedbarnets språk er gråt. Oppbygging av tillit, trygghet og et godt selvbilde er spedbarnspsykologiens viktigste fundamenter.

Les: Mangel på søvn bryter oss ned

Disse behovene blir nærmest motarbeidet ved denne disiplinære, adferdsterapeutiske metoden.
Babyen ligger i sengen og gråter så lenge at den til slutt sovner i ren utmattelse.

Det å forlate en gråtende baby er et tillitsbrudd mot babyen spør du meg!

Les: Alle Ninas blogginnlegg

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: