Har du fått høre at du mister hår når du ammer? Ja, du mister hår, men det er ikke ammingens skyld.

Før sa man at man mistet hår på grunn av ammingen, og det er kanskje en myte som henger igjen litt enda? Men årsaken til at man mister hår er sammensatt og har nok ingenting med ammingen å gjøre.

Vi får mer hår i graviditeten
Alle hårstråene på hodet har en vekstfase og en hvilefase. Normalt så er 85-90 prosent av hårstråene våre i vekstfase, og resten i hvilefase. Denne hvilefasen avsluttes med at hårstrået dyttes ut av hårsekken av et nytt hår som vokser ut på samme sted.

Når vi er gravide så får vi flere hår som er i vekstfasen og færre i hvilefasen, det gjør at vi mister mindre hår enn vanlig og mange gravide opplever at håret blir fyldigere.

Hvilefasen til hårstråene er gjennomsnittlig tre måneder, og så faller hårstrået av. Det vil da skje når det har gått rundt tre måneder etter fødselen. Man vil derfor oppleve at veldig mange hårstrå  løsner og faller av.

Tynt og livløst hår?
Etter svangerskapets tykke hår kan overgangen til å få tynnere hår etter man har født virke voldsom. Man mister jo alle de hårene vi hadde ekstra under svangerskapet i tillegg til de vi normalt skulle mistet. Jeg opplever i alle fall at mitt hår blir tynt og livløst. Veldig kjedelig.

Dette går heldigvis over, det er individuelt hvor lenge det varer, men de fleste merker at hårtapet gir seg seks til tolv måneder etter fødselen.

Tøff påkjenning gir hårtap tre måneder senere?
Jeg hørte en gang en lege på radioen som snakket om dette med hårtap. Hun sa at hvis vi utsettes for en hard påkjenning, enten psykisk eller fysisk, så vil kroppen reagere med å felle ekstra hår rundt tre måneder etterpå. Hun mente derfor at det og kunne være opplevelsen av fødselen som var årsak til at man mister mye hår.

Jeg har ikke funnet noen kilder på dette, men det var en interessant teori. Kanskje er årsaken sammensatt?

Trøsten er at dette går over, det er jo kjedelig mens det står på men det er dessverre ikke så mye man kan gjøre med det. Jeg tok meg en tur til frisøren og klippet meg, da er i det minste hårene som ligger over alt litt kortere. Og nyklippet hår føles i alle fall litt fyldigere ut.

Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?