Det er trykkende varmt den uka jeg blir 21 uker. Uten at jeg helt merker det, hovner fingrene og beina opp.

Sist oppdatert: 15. august 2019

Jeg har ikke kontroll hos verken lege eller jordmor denne uka, men jeg har blodtrykksapparat hjemme. Det er et must for en som har hatt høyt blodtrykk siden jeg var 20 år og gått av og på medisiner for det. De eneste gangene jeg har vært bedre har vært når jeg har vært gravid og så gått hjemme i permisjon. Det vil si, i første svangerskap fikk jeg truende svangerskapsforgiftning når jeg rundet 31 uker, det var ikke noe gøy. Da var blodtrykket høyt, jeg var hoven og ble innlagt for observasjon på sykehuset. Etter det tok jeg det med ro og storebror fikk heldigvis bli i magen flere uker til. I neste svangerskap var jeg helt fin, men jeg var også sykemeldt hele svangerskapet noe som må ha hjulpet.

Ringene sitter bom fast

I dag er blodtrykket mitt fint, tross hevelsene i kroppen. Jeg tilskriver de i stedet det trykkende været og rynker pannen over ringene som nå sitter helt fast på fingrene. Sist uke truet fastlegen min med å klippe de av om de satte seg fast, som en oppfordring til å ta de av før det ble for sent. Jeg hadde bare ledd av henne, da jeg ikke har hatt behov for det i de første svangerskapene mine. Dessuten er fingrene mine slanke fra naturens side og jeg har om noe hatt motsatt problem. Når jeg ammet storebror måtte gifteringen tas inn for ikke å dette av.

Nå derimot, sitter tre av ringene mine bom fast. Det er gifteringen min, gifteringen til min bestemor som jeg var svært nær med frem til hun døde og en allianse- ring med to diamanter i, en for hvert barn vi har fått. Snart skal jeg få en tredje stein. Jeg finner frem Zalo og prøver et triks så mange før meg har forsøkt. Samme hvor mye jeg heller på og enn hvor mye jeg drar, vil de ikke rikke seg nevneverdig oppover fingrene. Jeg prøver iherdig et par runder til før jeg gir meg og setter meg tungpustet ned i stedet. Det er da jeg blir enda mer stresset. Nå er fingrene helt røde etter den røffe behandlingen og ser verre ut enn i stad. Jeg kjenner panikken ta meg og vil virkelig ikke at de skal klippes av, de kjære ringene mine!

I et siste forsøk tømmer jeg enda mer Zalo over fingrene og formelig trygler ringene om å komme av. Først løsner en, så en til og da vet jeg at jeg bare må fortsette til den tredje er av den også. Etter en lang stund får jeg også den av og slipper ut pusten jeg merker at jeg har holdt inne. I frykt for at jeg skal være dum nok til å ta de på igjen legger jeg de helt vekk, uendelig lettet over at jeg fikk de av til slutt.

Storesøster tegner babyen

Senere samme uke kommer storesøster igjen hjem med tegninger fra barnehagen. Jeg syns det er like morsomt hver gang, og babyen er med på samtlige tegninger jeg er med på. Enten ligger hun i armene mine eller så har jeg en stor mage. Jeg tar vare på de alle sammen og gleder meg over at storesøster er så spent på at babyen kommer. Det er så fint med flere som syns det er like flott som meg og pappaen!

Storebror lurer på hvordan dette med kvinners egg fungerer

Storebror har på sin side oppdaget sin søsters tidligere fascinasjon over hvordan babyer blir til og denne uka utvikler praten seg i en uventet vending. I stedet for å være så opptatt av hvordan frøet og egget møtes, er storebror langt mer opptatt av disse eggene mamma har. Jeg forklarer så godt jeg kan, og svarer ærlig og enkelt på alt det han spør om. – Har alle damer like mange egg? Har man egg hele livet? Hvor mange egg har man? Jeg smiler godt av spørsmålene, men svarer litt forenklet at alle jenter fødes med masse egg, så mister mann flere og flere fra man blir ungdom av og til en viss alder hvor de er borte alle sammen. Da er man eldre enn mamma, men ikke så gammel som bestemor. Hun kan ikke få flere barn, men det kan mamma. Lillesøster kan få når hun blir voksen og så i mange år fra da av.

6-åringen vår virker fornøyd med svarene og dagen etterpå får jeg et helt annet spørsmål. – Vi kan vel få en gutt til etter lillesøster i magen? Jeg svarer som vi alltid gjør nå om dagen med at tre nydelige barn holder for oss. Maser de ekstra legger jeg til, som jeg gjør i dag, at mamma sin kropp nok ikke orker flere babyer i magen. Som de har merket blir mamma veldig syk når babyen er i magen. Uten å behøve å tenke seg om, og raskere enn raskest, kontrer storebror. – Men mamma, du har sikkert egg igjen i mange år til! Så vi kan få en lillebror om noen år, når du er frisk igjen. Jeg må le etter storebrors resonnement. Enkelt sagt har han jo rett, men livet er jo ikke fullt så enkelt dessverre. Jeg rufser han i håret og gir han en god klem. Heldigvis har vi han og en bedre gutt kunne vi ikke fått.

I slutten av uka får vi besøk på hytta vår av både en venninne av meg og min kusine. Mens vi glade og lattermilde oppdaterer hverandre om livet og jeg tragikomisk ler av hvordan også dette svangerskapet holder meg på sofaen, kommer storebror for å bli med i praten. Veslevoksent spør han først venninna mi om hvor gammel hun er og så kusinen min. Jeg rekker knapt å lure på hvor han vil hen med dette, før han buser ut med til hver og en av oss: – Da har du minst egg, mamma har i midten og du har mest egg, så du kan få mange barn, med et fornøyd, lurt smil etterpå. Kusina mi, som tydeligvis har masse egg og kan få mange barn selv uten en mann enda, skriker ut i spontan latter og jeg og venninnen min må le med. Jeg må forsikre storebror om at han ikke sa noe feil, før jeg gjør et forsøk på å forklare gjestene hva i all verden det handlet om etter at latteren til slutt har roet seg. Barn, de kan virkelig få sagt det!

Les andre innlegg i Liljabloggen her

Hva synes du om artikkelen?