Nøtter skal ikke små barn ha, eller er det egentlig sånn? Tidligere var vi redde for allergi, og det var anbefalt å vente med å introdusere nøtter til etter at barnet ble ett år. Nå vet vi at det ikke er lurt å vente så lenge med å introdusere mat som kan utløse allergier.

Jeg synes det er interessant at det er store forskjeller på hvor mye peanøtt-allergi det er i ulike land. Det har noen forskere også lagt merke til. De har kikket nærmere på fenomenet, og publiserte også en artikkel der de viser at små barn som fikk peanøtter hadde hele 80% lavere sjanse for å utvikle allergi enn dem som ikke fikk peanøtter. Det var ikke barn med i studien som viste tegn til peanøtt-allergi.

Foreldre som mistenker at barnet kan være allergisk eller som selv er allergiske skal være forsiktige. For oss andre kan det være lurt å tilby peanøtter og andre nøtter tidlig!

Ikke gi barnet hele nøtter!

Nøtter er næringstette og kan være et godt tilskudd i kostholdet til små barn. Det kjedelige er at nøtter har en problematisk form. Formen og størrelsen gjør at det er lett å sette dem i halsen, akkurat som druer. Ofte står det at barn skal vente til de er tre år før de får hele nøtter, på grunn av kvelningsrisikoen.

Nøttesmør er løsningen på å gi små barn nøtter. Fløyelsmykt nøttesmør er en god fettkilde, og egner seg veldig godt som pålegg til barn.

Mange tenker på peanøttsmør i samme kategori som Nugatti. Det er en god del fett i peanøttsmør, men den hjemmelagde varianten du får oppskrift på under bør sorteres i en langt sunnere kategori enn Nugatti. Peanøttsmøret er ikke tilsatt sukker, og det inneholder sunne fettsyrer. Nøtter er rike på fiber, proteiner, vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Hjemmelaget peanøttsmør

350 gram usaltede peanøtter

  1. Ha peanøttene i en blender
  2. Kjør blenderen på høy fart til du ser at det klistrer seg peanøttmasse på veggene til blenderen. Dette vil ta fra tre til seks minutter, avhengig av hvor kraftig blender du har.
  3. Bruk en slikkepott til å skrape ned peanøttmassen underveis.
  4. Kjør maskinen ytterligere to til fem minutter, til du får et glatt og jevnt peanøttssmør.
  5. Hell peanøttsmøret over i en lufttett beholder, og oppbevar kjølig.

Kilde: George Du Toit mfl: Randomized trial of peanut consumption in infants at risk for peanut allergyThe New England Journal of Medicine

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?