BloggMamastorkbloggenSlik settes epidural

Slik settes epidural

Ved epidural får du et rør inn i ryggen slik som på illustrasjonen. Illustrasjon: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 22508

Jordmor Ragna forklarer trinn for trinn hvordan epidural settes, og hvordan hun opplever fødendes reaksjoner rundt selve prosedyren.

Det er skrevet mye om epidural. Både positive og negative ting, fordeler og ulemper, og hundrevis av forskjellige erfaringer fra dere fødekvinner. Jeg har også skrevet om epidural før, men da mer om hvordan det er lurt å tenke når man overveier epidural ,og mer om hvordan den fungerer når den først er satt og effekten kommer.

Nå tenker jeg å skrive helt praktisk om hvordan den faktisk settes. Hvem setter epidurelen? Hvordan foregår det step by step? Hvordan føles det når den blir satt? Og så litt om min erfaring rundt hvordan dere kvinner opplever selve prosedyren.

Epidural settes av anestesilege
Det vil si at vi jordmødre caller på anestesilegen når du trenger eller ønsker en epidural. Legen har en anestesi-sykepleier med seg som assistent, så de kommer to stykker. Før legen kommer, har vi lagt inn en veneflon i hånden din – det må du alltid ha på plass før du får epiduralen.

Du må vanligvis sitte opp på tvers i sengen med ryggen mot legen. Ofte står jordmor foran deg og hjelper deg med å slappe av, og partneren din sitter gjerne i en stol ved siden av jordmor.

Forberedelsene
Når legen har hilst på deg, kjenner hun først på ryggen din for å finne den plassen det er best å sette epiduralen. Hun klemmer og trykker, og setter kanskje en strek med kulepenn. Så vasker hun ryggen din med kald sprit. Etter ryggen din er vasket kan du ikke lenger ta hendene dine bak.

Det klistres et sterilt papirstykke lavt på ryggen din som legges nedover på sengen og som alle remedier legges på. Du vil høre at det krasler litt når de åpner forskjellige pakker og trekker opp medisin de trenger.

Bedøvelse og epidural
Når alt er forberedt og klart settes det lokalbedøvelse i huden din, der legen skal gå inn med epiduralnålen. Det kan godt sprenge litt på, siden det ikke er så mye vev i stikke i rett bak ryggsøylen, men den lokalbedøvende virkningen kommer ganske raskt. Min erfaring er, at det er denne sprøyten som du kjenner mest til.


Da er det klart til å sette selve epiduralnålen – det er gjennom den nålen det lille epiduralkateter settes inn i ryggen. Her er det viktig at du krummer ryggen din så godt du bare kan mot legen. Vi hjelper deg med å få det til. Se for deg at du synker sammen i overkroppen som en sekk poteter. Det vil se at hodet ditt bøyes fremover – haken mot brystet, skuldrene dine er tunge og lave og ryggen din krummes utover/bakover som når en katt skyter rygg. Denne stillingen skal du holde mens legen får nålen på plass.


Legen jobber alltid i en ripause – hvis det kommer en ri, stopper hun opp og jobber videre i neste pause, mens du sitter helt rolig. Vanligvis går dette ganske kjapt. Du kan gjerne kjenne litt trykk i ryggen eller et lite støt nedover i beina akkurat når det tynne plastkateter skal settes.


Så snart kateteret er på plass fjernes nålen, så det er INGEN nål i ryggen hele resten av tiden. Plastkateteret, som er mykt og bøyelig, føres opp over ryggen og tapes fast. Det går gjennom et lite filter og er koblet til epiduralpumpen som du da er koblet til resten av fødselen. Det er den pumpen som innstilles på den dosen bedøvelse legen ordinerer. Du får alltid en god startbonus og så får du videre en fortløpende grunndose.


Hvis du skulle trenge det, kan du får støtdoser underveis. Hele prosedyren avsluttes med at vi måler blodtrykket ditt.


Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: