Vår28 ting du kan putte i påskeegget som ikke er godteri

28 ting du kan putte i påskeegget som ikke er godteri

Illustrasjonsfoto: Maren Eriksen
Av Maren Eriksen 55838

Det blir fort fryktelig mye godteri i påsken. Men påskeegget trenger ikke (bare) å være fylt med søtsaker. Kanskje synes barnet det er enda mer stas med noe helt annet?

Påskeegg kan jo være så mangt – fra bittesmå til digre. Noen av ideene under vil ikke passe oppi de små eggene, men det har vi en løsning på – lag et skattekart! Gjem gaven/gavene på et hemmelig sted inne eller ute, og la barnet bruke kartet (sammen med en voksen). Gøy!

1. Babygulrøtter
Sunt, godt og morsomt å spise det samme som påskeharen!

2. Såpebobler
Alltid en slager, og boblene holder seg svevende ekstra lenge i kald luft.

Lage påskepynt
3. Lag-selv-sett med påskepynt

I påskeferien har man gjerne litt bedre tid enn vanlig til å kunne sette seg ned og male på pynteegg, lage garnkyllinger eller annen fin påskepynt sammen. Putt ingrediensene oppi egget, så har dere noe å pusle med utover dagen.

4. Perler og/eller perlebrett
Store eller små perler etter barnets alder. Det finnes perlebrett formet som både kyllinger og egg, hvis du vil relatere aktiviteten til påsken.

En bok om påske, harer eller vår kanskje?

5. En bok
Det finnes mange herlige bøker om harer og kyllinger som kan passe godt nå. Vi har ikke møtt noen barn som ikke likte å bli lest for.

6. Påskepynt til barnerommet
Det kan oppleves fryktelig urettferdig at all den lekre påskepynten bare skal være i stuen og på kjøkkenet. En liten samling påskekyllinger eller egg på barnerommet vil være stas. Pass naturligvis på at pynten ikke utgjør en risiko for barnet.

7. Spade
Det er (snart) sandkassetid! Spader, bøtter, siler, biler og andre uteleker er gode tips når dere vil feire våren. Så får du se hva påskeegget kan romme (eller så kan du benytte deg av skattekart-ideen øverst).

8. Kopp med påskehare og ingredienser til kakao
En helt egen påskekopp! Den kan være akkurat så påskete som du vil – med påskehare på, eller bare knall gul. Fyll med pulverpose til kakao eller sett med kakao og marshmallows. Vi vet om voksne som også ville likt en sånn påskegave...

9. Ny lue
Vinterkulden slipper snart taket, og vårsolen varmer. Tiden er (snart) inne for en tynnere vårlue. Putt den i påskeegget, da vel!

Hvem kan motstå en så søt liten påskehare?

10. Påskepynt – til å ha på seg!
Hårbøyle med kaninører, en genser med påskekylling, sokker med påskeegg... Eller ta den helt ut og kjøpe påskeharekostyme til barnet (og la det gjemme familiens påskeegg ute i hagen).

11. Kosedyr – gjerne en hare eller en kylling
En søt liten påskehare som kan sove søtt i barnets armkrok? Eller en myk og morsom kylling som kan ruge på påskeegget? Garantert suksess!

12. Frø til gulrøtter
Det kan være koselig å ha et vårprosjekt sammen. Kjøp inn frø og så dem i en blomsterkasse inne. Når våren kommer og det blir varmere ute, kan dere eventuelt flytte dem ut. En søt liten vannkanne til å vanne spirene med kan også være fint.

Smoothies er godt for både små og store

13. Rosiner og smoothie
Det smaker søtt uten å være godteri. Mange små vil synes dette er helt fint og bra å få i påskeegget hvis du vil ha noe spiselig oppi.

14. Fargeblyanter
Tegning er alltid gøy. Husk å ha nok tegneark tilgjengelig, eller fargebøker eller aktivitetsbøker. Kanskje kan både store og små nyte en rolig tegnestund sammen?

15. Kortspill
Uno, Svarteper eller vanlig kortstokk (vri åtter er en god start) kan gi mye glede, særlig hvis været innbyr til innepåske.

Et spill kan være gøy

16. Memo, yatzy, mikado eller annet spill
Billedlotto, finn to like, yatzy, ludo... det finnes mange gøye spill som passer for små og store. En del finnes også i små varianter som passer fint oppi påskeegg.

17. Forstørrelsesglass og insektsglass
Ut på tur for å finne vårtegn? Har maurene våknet til liv? Er det en bille? Hvor lang er en mark? La opp putte den oppi glasset og studere den nøye. Et slikt sett kan gi mye glede utover våren og sommeren.

18. Duplo eller lego
Det finnes småpakker som ikke er så dyre, men det er opp til deg å bestemme hvor mye du vil legge i påskegaven. For de minste kan duploklosser eller dyr være stas, for eldre finnes det små sett til rundt en femtilapp.

Beskytt barnets øyne mot påskesola

19. Solbriller
Påskesolen er sterk, og tiden er gjerne inne for å ta på seg solbriller. Hadde du tenkt å kjøpe solbriller til barnet uansett, kan du like gjerne putte dem oppi egget. Særlig de litt større barna vil synes det er kult!

20. Lydbok
Skal dere kjøre langt i påskeferien, kan en lydbok være gull verdt – både for små og store. Kanskje finner dere til og med en bok som er påskerelatert?

21. Maleskrin eller fingermaling
Det er gøy å male. Vannmaling er nok å foretrekke, særlig for de minste – for det kan fort bli søl. Kanskje ender dere opp med flott kunst som kan henges på kjøleskapet eller rammes inn?

Aktiviteter kan være hyggelige for hele familien

22. Gavekort på en opplevelse
Har du tenkt å ta barnet med på skøyter, kino eller svømmehall? Hva med å legge oppi et gavekort (for eksempel en tegning som viser aktiviteten) eller andre hint – for eksempel en badehette?

23. Små lekedyr
En søt liten kanin, en kylling, eller rett og slett en ku og en gris. Barn elsker å leke med dyr, og kan underholdes lenge med en liten samling plastdyr. Kanskje får de sin egen igloo i snøen, eller et lite hjem i hagen?

24. Leketatoveringer
Vær sjørøver for en dag, eller skrem bestefar med en skummel dinosaurtatovering!

25. Klistremerker
Kjøp flotte påskeklistremerker eller en klistremerkebok. (Obs! Følg gjerne litt med når barnet leker med klistremerkene – de kan være vanskelige å få bort fra mobilen eller tv-skjermen).

Tenk å kunne tegne på bakken!

26. Gatekritt
Lag paradis, tegn en flokk påskekyllinger eller la barnet få utfolde seg med alle regnbuens farger. Det føles deilig å få tegne så stort man bare vil!

27. Play-doh eller lignende
Lekeleire er noe de fleste barn elsker å leke med – særlig om du også blir med i leken. Klarer dere å lage en påskekylling?

28. Hoppetau eller strikk
For de litt eldre barna kan hoppetau og strikk være morsomt å drive på med utendørs. Kanskje finner dere et langt tau som to voksne (eller store barn) kan svinge?

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: