FødselFødselens faserBli hjemme lenge, eller dra tidlig til fødeavdelingen?

Bli hjemme lenge, eller dra tidlig til fødeavdelingen?

Er du førstegangsfødende og riene kommer med tre-fire minutters mellomrom, og hver ri varer i minst ett minutt, er det lurt å dra til sykehuset, sier jordmor Ragna. Foto: iStock
Av Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 20538
Det kan være vanskelig å vite når man bør reise inn, og mange opplever å bli sendt hjem igjen. Selv om terskelen er lav for å ta fødende inn til en sjekk, tror jeg de fleste har det bedre hjemme til riene er godt i gang.

I mine år som jordmor, har jeg opplevd veldig mange fødende kvinner som har kommet inn til oss på fødeavdelingen ganske tidlig i fødselen. Mange av dere som leser dette kjenner kanskje noen som har opplevd å bli sendt hjem, eller har opplevd det selv.

Vent til du er i aktiv fødsel
I utgangspunktet ønsker vi at du skal være i aktiv fødsel når du kommer inn og blir værende hos oss. Men hva er så aktiv fødsel? Vi definerer aktiv fødsel når du har regelmessige og gode rier, og cirka fire centimeter åpning.

De aller fleste merker at riene endrer karakter når den aktive fasen begynner. Da må man konsentrere seg mer, og fokusere mye mer på pusten gjennom riene. Riene er som oftest regelmessige og økende i styrke. Det kan komme en del blodslim – og det er et godt tegn.

Ta kontakt hvis du vil
Jeg pleier å si at du som gravid alltid er velkommen til å ta kontakt med oss, og komme inn til en sjekk hvis du føler for det. Vi skal ha lav terskel for å ønske deg velkommen inn.

Men hvis riene fortsatt er ureglemessige, og pausene fremdeles er lange, så er du sannsynligvis ikke kommet forbi den første fasen, latensfasen. Da er det helt trygt å bli hjemme en stund til.

Hvis du likevel ønsker å komme inn til en sjekk, er det lurt å innstille deg på at du kanskje bør reise hjem igjen og fortsette "jobben" der etter at du har snakket med jordmor.

Fødselen virker lengre på sykehuset
Min opplevelse er nemlig at de aller fleste opplever fødselen som mye lengre hvis de er lenge hos oss før det øker skikkelig på, og den gode fremgangen kommer.

Hjemme kan man se en film, gå en liten tur, lage mat sammen, gjøre litt lett husarbeid – rett og slett få tiden til å gå på best mulig måte.

Hvis du er på sykehuset tidlig i forløpet, er det som om forventningen om fremgang ligger litt i luften – både fra deg som fødende, og kanskje også litt fra oss jordmødre.

Bli hjemme til fødselen er skikkelig godt i gang
Jeg tror de aller fleste har det mye bedre hjemme til riene er godt etablerte og kommer som perler på en snor – altså til du er skikkelig godt i gang.

Da blir det også en opptur når det faktisk er god åpning når du kommer inn. Og riene er så gode og kraftfulle at fødselen går fint framover. Det er med til å holde motivasjonen oppe.

Mitt beste råd er å holde deg hjemme til riene kommer med tre-fire minutters mellomrom, og hver ri varer i ett minutt eller mer.

Dette gjelder førstegangsfødende. Har du født før må du selvfølgelig vite at det går en del raskere når du er fleregangsfødende. Kraften i rien er da mye viktigere enn at det er helt regelmessig.

Hvor lang reisevei du har til fødestedet spiller naturligvis også inn.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: