Vi har uten tvil en av de mest uforutsigbare jobbene som finnes. Vi vet aldri hvordan arbeidsdagen blir, og det er spennede!

Sist oppdatert: 14. oktober 2014

De fleste vet litt om hva jordmor gjør, hvilket ansvarsområde hun har, og hvilke utfordringer hun møter på jobb – både på fødeavdelingen og i svangerskapsomsorgen. Det er kanskje akkurat dette som mange jordmødre finner spennende – å aldri vite hvordan arbeidsdagen blir.

Å jobbe som jordmor krever stor fleksibilitet, tilpasningsevne og vilje til å sette seg inn i andres ønsker og behov. Vi jobber veldig selvstendig. Det er også klart at vår måte å jobbe på, evne til empati og innlevelse, er avgjørende for de opplevelsene parene får. Denne balansegangen er noe av det mest fantastiske og utfordrende ved jobben.

Les også:

Jordmor er viktig for en god fødselsopplevelse

10 ting gravide fortjener

Huskeliste for tredje trimester

Best når kjemien stemmer
Selv om de fleste jordmødre jobber likt, er vi som enkeltmennesker veldig forskjellige. Det innebærer at vi håndterer gravide og fødende på forskjellige måter. For oss er det helt fanastisk når vi møter mennesker vi «klikker» med umiddelbart. Og det kan være tilsvarende frustrerende når vi merker at kjemien ikke stemmer helt. Slik vil det alltid være. Vi vil gjerne gjøre vårt aller beste for alle, men med noen går samspillet bedre og enklere enn med andre.

Vi vet at vi blir sammenlignet og kritisert, og det gjør oss av og til litt ekstra sårbare. Ingen synes det er gøy å høre via andre at paret ikke likte deg som jordmor, eller ikke syntes de ble møtt på en god måte. Vi er bare mennesker med normale følelser. Og det er tøft når vi havner i situasjoner hvor vår væremåte eller våre faglige vurderinger blir trukket i tvil. Når det er sagt, er faktisk samspillet mellom jordmor og paret veldig viktig for den gode fødselsopplevelsen. Som jordmødre har vi en enorm makt. Og den må ikke misbrukes!

En god dag på jobb for jordmor Grethe R. Teigen. Foto: privatLes også:

Vanskelig med nakenhet under fødselen

Hva er stripping?

Så lenge varer fødselen

Vi ønsker deg en god fødselsopplevelse!
Jeg tror jeg med hånden på hjertet kan si at alle jordmødre ønsker å gi gravide en fin fødselsopplevelse. De fleste jordmødre har et brennende engasjement for svangerskap og fødsel, og ser viktigheten av sin rolle i den prosessen.

Nå er jeg så heldig at jeg også får jobbe med gravide i svangerskapsomsorgen. Og det å få følge en kvinne gjennom svangerskap, og noen ganger også møte henne i fødsel, er vel det som gleder et jordmorhjerte mest! Kontinuitet gjennom svangerskap og fødsel burde være en selvfølge, men det er det dessverre ikke for de aller fleste.

En variert og spesiell jobb
Som jordmor jobber jeg også med fødselsforberedende samtaler, svangerskapskurs på land og i vann, modningsakupunktur, fødselshyponose, hjemmefødsler, etterkontroller, celleprøver og mye mer. Jeg er så heldig at mitt jordmorarbeid er ganske så bredt. Det gjør gleden over jobben min enda større.

Det er få yrkesgrupper som får lov til å være med på så mange høydepunkt i andres liv. Vi opplever også de største kriser når noe går galt. Men heldigvis er det de fine, sterke opplevelsene som dominerer. Jeg føler meg VELDIG priviligert.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelJulegavetips
Neste artikkelDen ensomme sorgen
DEL