BloggGravid og problemer i parforholdet?

Gravid og problemer i parforholdet?

Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 11832
Lever du i en krevende par-relasjon, er det ikke uvanlig at problemer topper seg i løpet av svangerskapet. Et godt råd er å snakke med noen og søke hjelp allerede mens du er gravid. For når babyen først er født, kan det være vanskelig å finne overskudd til å ta tak i ting.

At svangerskapet er en tid med store forandringer, tror jeg de aller fleste kan skrive under på. Kroppen lever sitt eget liv og gjennomgår en ganske unik forvandling. Det mentale preges ofte av både økt sårbarhet, og ofte også en litt kortere lunte enn til vanlig. Mange kvinner gjør seg dessuten mange tanker om hvordan de ser for seg selv som mamma og den nye rollen det bringer med seg.                                  

En annen og veldig viktig del av livet som også påvirkes av svangerskapet er parforholdet, og jeg tenker at det er helt normalt og naturlig. Man skal finne seg til rette med alle forandringene og alt det nye som venter – og det krever sitt.

Krevende par-relasjoner
Alle disse faktorer, og sikkert mer til, kan man på mange måter si hører inn under den normale paraplyen. Men av og til møter jeg gravide kvinner som opplever å leve i en veldig krevende par-relasjon. Det kan være helt forskjellige utfordringer, som for eksempel fysisk utagering eller vold, total manglende forståelse, sjalusi, psykisk manipulering og/eller psykisk vold, trusler, for å nevne noen.              

Problemene topper seg i svangerskapet
Min opplevelse er at problemene egentlig ikke oppstår i graviditeten, men i en stor grad allerede finnes fra før. Men det er akkurat som om ting har en tendens til å toppe seg, eskalere og bli veldig synlige under et svangerskap. Som om marginene blir mindre og alle følelser blir mer tydelige. Noen ganger tenker jeg at det kanskje kan handle om at vi biologisk sett skal skape best og tryggest mulige rammer for de barna vi setter til verden, og derfor blir også problemer i et parforhold gjerne tydeligere når vi er gravide...

Kvinner som lever med store problemer i parforholdet under graviditeten føler seg ofte veldig alene, er min erfaring. De snakker ikke med så mange om det, og de bruker enormt mye energi på finne ut hvordan veien videre skal gå. Jeg opplever også at det kan være vanskelig for mange å fortelle om. Noen kan sikkert føle seg både redde, flaue og mislykka.


Søk hjelp – mens du er gravid
MEN, uansett hva du som gravid måtte oppleve av problemer og utfordringer i parforholdet når du er gravid, så sørg for å snakk med noen og få hjelp. Det blir veldig sjelden bedre av å vente! Når først babyen er en del av hverdagen, er det vanskelig å finne tid og overskudd. Ta det opp med din jordmor eller fastlege, og be dem hjelpe deg videre. De kan henvise og kjenner til ‘systemet’. Du kan kontakte ‘Alternativ til Vold’, som har 11 kontorer fordelt i hele Norge, eller ‘Familievernkontoret’, som finnes i alle fylker. Hjelpen begge plasser er gratis. Poenget er at det alltid er lurt å dele disse tankene og opplevelse om å leve i en vanskelig par-relasjon med noen.


Bloggen er publisert i samarbeid med MamastorkFølg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: