BloggGjestebloggerSyke barn skal ikke være i barnehagen!

Syke barn skal ikke være i barnehagen!

Det kan fort bli mange dager hjemme med sykt barn i høst og vinter, men heller det enn å risikere at barnet kan smitte andre barn i barnehagen med koronavirus eller andre sykdommer. Illustrasjonsfoto: iStock
Gjesteblogg: Jessica Enerberg 685 Sist oppdatert 23.09.20
Mammablogger Jessica Enerberg med viktig påminnelse og oppfordring til alle foreldre med barn i barnehagealder!
Jessica Enerberg
Dette gjesteblogginnlegget er skrevet av Jessica Enerberg. Hun var 16 år da hun ble mamma for første gang. Nå er hun 21 år og mamma til to. Hun jobber som blogger og er elev på videregående skole.

Det er høst, og selv om koronaviruset fremdeles herjer i store deler av verden, tar dessverre ikke andre virus og sykdommer ferie av den grunn. Med små barn i hus, blir det noen runder i løpet av et år – men spesielt høsten og vinter er ille.

Jeg sier ikke at jeg har opplevd mye av akkurat dette selv, men jeg vet jeg snakker på vegne av flere enn meg selv når jeg skriver dette – for når barnehagene må sende ut meldinger på meldinger hvor man informerer om samme sykdom som bryter ut igjen og igjen. Er det ikke noe som skurrer litt når barnehagene må gjøre nettopp dette? Skal vi trenge å få påminnelser om at vi ikke må sende syke barn i barnehagen for ente gang?

Det passer aldri å ha sykt barn

Jeg kjenner på det selv de dagene jeg må være hjemme fra skolen på grunn av syke barn. Selvfølgelig tenker jeg først og fremst på min kjære gutt som er blitt syk og trenger ro og hjemmetid, men jeg blir unektelig stresset på grunn av skolen og det faktum at jeg føler at jeg burde være der. Og jeg følger et redusert skoleløp på videregående: Jeg kan derfor ikke en gang forestille meg hvordan det må være i en jobb hvor man er under mye press og på sett og vis er uerstattelig de dagene barnet blir sykt.

Jeg forsvarer såvisst ikke at noen bevisst sender det syke barnet sitt i barnehagen, jeg sier bare at jeg skjønner at man som forelder kan føle at man skulle ha vært på jobb. For hvor ofte passer det egentlig inn i kalenderen at barna blir syke? Aldri. Spesielt ikke om man har brukt opp antall sykt-barn dager, som svært raskt blir borte i den verste influensasesongen om høsten.

Enklere for deg selv – kun på kort sikt
Faktum er at det kanskje føles lettere for deg når du leverer barnet ditt sykt i barnehagen og vet at det trolig går greit en kort dag eller hvert fall frem til lunsj, når virkningen av febernedsettende avtar.

Men du gjør det veldig mye tyngre for familiene til de andre barna i barnehagen, for de andre små som får sykdom på rundgang, og ikke minst for de ansatte! Fantastiske ansatte som tar godt vare på barna våre hver eneste dag – er det noen jeg virkelig vil ta hensyn til, så er det definitivt dem. Og vi burde alle gjøre det vi kan for å spare hver enkelt familie for belastningen det er å ha et sykt barn hjemme. Fraværet totalt blir så mye, mye større, og det går utover så mange, mange flere enn det trenger å gjøre.

Unngå å smitte andre
I verste fall kan man uheldigvis bli grunnen til at mange familier ligger nede for telling, og/eller at ansatte må skaffe vikarer som i verste fall kan føre til underbemanning i barnehagene og på de ulike avdelingene. Og nå med koronaviruset, hvor det er lav terskel for å måtte teste seg for viruset (selv om man kanskje bare har blitt smittet med den årlige influensaen) og bare det å måtte drasse med seg små barn som også må teste seg, hvor man i tillegg vil være nødt til å bli i isolasjon til man har fått prøvesvarene sine… Den belastningen ønsker vi nødig å utsette andre småbarnsfamilier for.

Det er en grunn til at det skal gå 48 timer etter omgangssyke før barna kan sendes i barnehagen igjen, og det er en grunn til at man burde ha en feberfri dag hjemme før de små er klar for en ny, travel og innholdsrik dag i barnehagen. Om du ikke følger rådene og det ikke går utover deg, så går det nesten garantert utover noen andre.

Det er alltid viktig at vi ikke sender syke barn i barnehagen, men det er spesielt viktig akkurat nå.

Lytt til Babyverdens podcast: Når skal syke barn være hjemme fra barnehagen?

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: