BloggFødselsforberedelse i vann

Fødselsforberedelse i vann

Trening i vann gir mange fordeler for gravide. Foto: Grethe R. Teigen
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 4056 Sist oppdatert 02.11.16

Det er viktig å ha positivt fokus før fødselen. Mange opplever at trening i vann kan hjelpe på pust og avspenning, og de blir kjent med nyttige arbeidsverktøy de kan bruke under fødselen. 

I snart 10 år har vi i Mamastork jobbet med fødselsforberedelse i vann. Det er lett trening, som passer for alle gravide, i 34 grader varmt vann. Vi har fokus på pust og avspenning, hvordan kroppen på best mulig måte skal kunne jobbe med riene – og ikke mot dem. Vi snakker mye om innstilling, motivasjon og fokusering. Hvordan en kan hjelpe seg selv til å møte fødselsarbeidet på en positiv måte? Er det viktig i det hele tatt? Hva skjer i kroppen når en har rier? Hvordan reagerer kroppen på riene? Kan en påvirke måten en opplever dem på?

Kropp og sjel er bundet sammen
Vi har i løpet av alle disse årene funnet ut at kombinasjonen av trening, positiv fokusering på fødsel, øving på pust og avspenning er genial! Det at kvinnene forstår viktigheten av at «kropp og sjel» er så nøye bundet sammen, og at det å kun være sterk fysisk, ikke nødvendigvis er nok når fødselen er i gang.

Vi føler at det å lære dem å fokusere rett og positivt, kan hjelpe dem både i slutten av svangerskapet og under fødsel.

Nyttige arbeidsredskaper
Det kan være godt å få noen arbeidsredskaper, det å få noen konkrete råd for hvordan en kan jobbe med riene, og tilbakemeldingene viser at veldig mange av disse kvinnene følte at det hjalp dem under fødselen.Mange forteller at de brukte pusten aktivt, de kjente hvor viktig den ble for å opprettholde en avslappet kropp. Andre nevnte at de husket noen av historiene vi fortalte, og at det hjalp dem, eller metaforene vi brukte for å forklare hvordan tingene henger sammen. Noen brukte et mantra i fødsel, noen de gjentok for seg selv når de hadde rier, for å flytte fokuset over på noen annet.


Det å møte andre gravide kvinner, i en trygg atmosfære, der alle er like velkomne, uansett om du er topptrent eller utrent, om du venter ditt første eller tredje barn – gjør at alle kan lære nye ting.Nye vennskap og nettverksbygging
Mange av kursene har endt med utveksling av telfonnumre og mailadresser, og kvinnene har fortsatt å treffes etter at de har født. Dette synes vi er utrolig hyggelig å høre, for det å være del av et fellesskap som nybakt mor er viktig. Noen av kursdeltakerne kommer fra andre land eller andre steder i Norge, og har kanskje et lite nettverk i byen, og får dermed lettere innpass i miljøer de trives i.


Det er etter hvert en del jordmødre som driver med dette flere steder i landet, og det er veldig kjekt å høre lignende historier og tilbakemeldinger fra dem.


Trenger positivt fokus på fødsel
Jeg tror at det å ha et positivt fokus på fødsel, blir mer og mer viktig! Vi lever i en tid med stadig økende medikalisering, teknikken får mer og mer innpass i fødslene, i alle fall på de store sykehusene. For mange kan kanskje dette virke betryggende, men for mange er det også litt skremmende. 


Vi ønsker med vanntreningen at kvinnene skal få en større lyst til føde, føle mestring med å ha gjennomført en fødsel! Det er fortsatt sånn at en fødsel er en stor milepæl i en kvinnes liv – og vi håper at vi kanskje kan bidra til å gjøre fødselsopplevelsen bedre.Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: