BloggDr. Karis legebloggMødre burde fått mer "kred" for den fantastiske jobben de gjør

Mødre burde fått mer «kred» for den fantastiske jobben de gjør

Er et fornøyd barn "kred" nok for mamma, eller burde samfunnet applaudere mødre i større grad? Eller i det minste legge bedre til rette for mødre? Illustrasjonsfoto: iStock
Dr. Karis legeblogg: Fastlege og gründer Kari Løvendahl Mogstad, Lykkelig som liten 2607
Jeg håper at vi ikke skaper et samfunn der mange kvinner og nybakte mødre verken får nok tid eller «kred» for den fantastiske jobben og innsatsen de gjør – både hjemme og for samfunnet!

For de fleste av oss er det å bli mor det største vi kan oppleve. Det er en type kjærlighet som kjennes inn til ryggmargen, og som bare «er der». Selv om vi både kan være oppgitt, frustrert og lei en gang iblant, så kjenner vi en helt grunnleggende følelse og ubetinget kjærlighet til dette barnet, som vi har fått et forhold til allerede før vi møter det ved fødselen.

Mother love is the fuel that enables a normal human being to do the impossible.

Det er jo heller ikke så rart at det er noe helt unikt ved det å bli mamma, og det båndet som er mellom mor og barn fra starten av. Nyere forskning bekrefter også dette; at en gravid kvinnes hjerne går gjennom endringer som gjør henne forberedt til å bedre tolke barnets signaler og behov. Endringene som skjer i hjernen styrker kort og godt båndet mellom mor og barn. Dette er endringer som har skjedd i uminnelige tider, og ikke noe som har sluttet fordi om vi har blitt moderne mennesker i travle samfunn, med endrete vilkår på mange vis.

For mye fokus på far, og for lite på mor?

Morsrollen har vært gjenstand for store endringer de siste tiårene, og det er også mye debatt og diskusjoner rundt hvordan det er å være nybakt mamma nå til dags. I en tid der det har vært mye og bra fokus rundt farsrollen og viktigheten av å få pappaene mer på banen, så har kanskje mammaene blitt «ofret» litt vel mye?

I alle fall er det ikke tvil om at mange kvinner som har blitt mor kjenner på mye stress og jag, og forventninger om å være på topp enten det er som mamma eller som yrkesaktiv. Mange legger, så klart, alt for stort press på seg om å være den perfekte mor som har alt på stell. I tillegg til at hun nå forventes å komme raskt tilbake til jobb. Det sier seg selv at det for mange det blir mye stress av slikt. Håpet er at vi ikke skaper et samfunn som ikke verdsetter kvinner for den fantastiske jobben og innsatsen de gjør, både hjemme og for samfunnet!


Klapp deg selv på skulderen

Jeg synes vi skal klappe oss selv på skulderen, og minne oss selv på at vi faktisk gjør en kjempeinnsats.  Mange mødre er selve limet i familien. Hun som både trøster, er logistikksjef, «blekksprut» som har armer og ben i alle retninger for alle andre i familien, og som alltid er der – uansett om det er hundre andre ting som foregår i hodet hennes. Selv om det kan røyne på innimellom,  har mor som regel både et hjerte og et fang som aldri blir for fullt.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: