Hvordan du skal oppbevare utpumpet melk, avhenger i stor grad av hvor lenge det er til babyen skal få melken. Her får du oversikt over hvor lenge melken holder i romtemperatur, kjøleskap og fryseboks, og hvordan du best tiner den.

Det er nå engang sånn at det ikke alltid går melk rett fra pupp til munn. De aller aller fleste som ammer vil ha mer eller mindre behov for å pumpe eller håndmelke utenom, gjerne for å spare melk til ulike hendelser hvor amming ikke er mulig. Noen ganger tar man ut melk selv om man ikke skal bruke den med én gang, men trenger den til litt senere samme dag. Hvordan du skal oppbevare denne melken kommer i de aller fleste tilfeller an på an på hvor lang tid det er til melken skal gis barnet. Men det finnes noen unntak, og det kommer jeg tilbake til.

Levende væske
Aller først har jeg lyst til å fortelle litt om morsmelkens egenskaper som en «levende» væske. Du har sikkert allerede hørt om alle antistoffene som melken inneholder fra deg og ditt immunforsvar.

Når melken sees under et mikroskop, ser man at det er bevegelser i melken hele tiden – hvor melkens bittesmå komponenter hele tiden fortsetter å jobbe med oppgavene sine. Her kan du se en video av melk under mikroskopet. Fascinerende!

Kan stå en stund ute
Takket være disse antistoffene tåler melken å stå ute i romtemperatur betydelig lenger enn morsmelkerstatning som skal brukes med én gang. Bakterieveksten i morsmelk blir beskyttet av sine egne soldater en god stund også utenfor kroppen. Faktisk kan du la utpumpet melk stå ute i 6-8 timer! Dette gjelder dog i «hjemlige omgivelser», og ikke for eksempel på sykehus. Pumpet melk på sykehus skal i kjøleskap med én gang, lukket i en tett beholder.

Lar du melken stå fremme de timene er det alltid lurt å dekke den til med et tett lokk. Da beskytter du den best mulig. Dette er særlig viktig å huske på dersom du er i uvante omgivelser med en annen bakterieflora enn hjemme.

Oppbevaring i kjøleskap
Skal du oppbevare morsmelk i kjøleskapet, så sett den innerst. Ikke i kjøleskapsdøren. Der er det nemlig ikke så kaldt, og hos de aller fleste går døren opp mange ganger i døgnet også – og hever dermed temperaturen noe. Står melken slik innerst der det er kaldt (-4 grader), kan den være holdbar i 3-5 døgn. Holdbarheten kan avhenge av når du plasserer melken i kjøleskapet, om den først har stått lenge i romtemperatur. Lukt og smak på den før du gir. Skal du fylle på med mer pumpet melk på en flaske, så anbefales det at du fyller på mindre mengder enn mengden som allerede er i flasken, slik at du ikke varmer opp melken som sto der fra før. Et tips kan være å ha to flasker, og la den nye avkjøle seg før du heller oppi den andre. Da er du helt sikker. Holdbarheten på melken er da lik den første melken du satte inn.

Når melken har vært frosset
Noen ganger opplever man at det lukter og smaker vondt av morsmelk som har stått i kjøleskap eller har vært frosset. Noen beskriver lukten av såpevann, andre syns det lukter oppkast. Grunnen til det er at den inneholder enzymer (lipase) som skal hjelpe til med fordøyelsen av melken. Disse enzymene kan begynne sin oppgave før melken er i barnets mage. Det er ikke farlig å gi denne melken til barnet, noen drikker den gladelig, mens andre vil ikke ha den.

Melken kan fryses for lengre oppbevaring, og kan faktisk stå i dypfryser i opptil 6 måneder. For premature anbefales det kun 3 måneder. Det er lurt å fryse ned porsjonsvis, så du kan ta opp det du trenger. Grunnen til at man har satt denne tidsfristen er at næringsinnholdet i melken etter hvert begynner å bli dårligere. Men den kan være fin å bruke til grøt, for eksempel, dersom den har stått i over 6 måneder i fryser.

Slik tiner du morsmelken
Tining av morsmelk bør helst gjøres i kjøleskap over natten. Men har du det litt mer travelt, så kan tining i rennende kaldt vann gjøre susen, eventuelt i en kaldt vannbad. Høres det rart ut at vannet skal være kaldt? Jeg lover det fungerer – og samtidig uten å skade melken. Bruker du lunkent vann må melken brukes med én gang. Tint morsmelk er holdbar i ett døgn i kjøleskap.

Når du skal varme opp morsmelken bør du bruke vannbad, og vær nøye med at det ikke er for varmt. Dersom vannbadet består av kokende vann vil melken langs kantene på beholderen nærmest skåldes og næringsstoffene kan brytes ned. Det samme gjelder mikroovn. Der blir det for ujevn temperatur også, som kan skade barnet – selv om flasken ikke føles varm. Blir melken mer enn 40 grader varm, blir næringsstoffene ødelagt. Derfor skal den heller aldri kokes først for så å kjøles ned.

Mange ting å huske på, og mer informasjon finner du på ammehjelpen.no!

Det er svært praktisk å kunne oppbevare morsmelk riktig dersom babyen ikke skal få med en gang. Skal du på tur borte fra babyen, lang bilreise eller lignende, uten mulighet til kjøleskap, kan det være lurt å kjøpe seg en liten kjøleboks!

Varmende klem fra ammehjelper Tonje

Ammhjelperbloggen publiseres i samarbeid med Ammehjelpen

Hva synes du om artikkelen?