BloggHva er normal vektøkning i svangerskapet?

Hva er normal vektøkning i svangerskapet?

Det er ikke bare tallet på vekten som avgjør om svangerskapet er normalt og sunt. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 46455

Mange er veldig opptatt av hva som er normalt å legge på seg når en er gravid. Det er faktisk ikke så lett å bare gi et tall på det, for det avhenger av flere ting. Og kanskje skal vi ikke henge oss for mye opp i antall kilo?

Det er mange som reagerer negativt på det når vi begynner å snakke om vektøkning. De synes at det er for stort fokus på vekt. Det er litt tabu i samfunnet vårt.

Hva som er normal vektoppgang avhenger av flere ting – er du undervektig, normalvekt eller overvektig? Hvordan er kosten din? Helsen din? Babyens helse? Er du fysisk aktiv?

Generelt sies det ofte at det er normalt å legge på seg 8 til 15 kilo hvis du er normalvektig før svangerskapet (BMI mellom 18,5 og 24,9). Undervektige kan legge på seg mer, og overvektige mindre.

Det høres greit ut, men er ikke alltid så lett å få til.

Sørg for et sunt og variert kosthold
Som gravid anbefales du å ha et sunt og næringsrikt kostholdmed fiber, frukt, grønt, melkeprodukter, fisk og kjøtt. Mitt inntrykk er at de fleste gravide er ganske flinke til å ta disse anbefalingene på alvor, og gjøre sitt beste for å gi babyen de beste forutsetningene.

Hvis det er matvarer en ikke er vant til å spise så mye av, må en kanskje finne andre måter å få i seg de aktuelle næringsstoffene på. Det kan jordmor eller lege hjelpe deg med.

Jeg synes det er viktigere å tenke på å ha en sunn livsstil med et sunt og godt kosthold enn antallet kilo. Fokuserer vi på å leve sunt, kommer kiloene som regel i normal takt også.

Mest vektøkning tidlig eller sent i svangerskapet?
Jeg tror at vektoppgang i svangerskapet også er litt genetisk og fysisk betinget. De fleste opplever at de legger på seg mest i slutten av svangerskapet, men noen går opp i vekt ganske tidlig i svangerskapet – alt er normalt. Er en veldig kvalm og kaster opp, er det ikke så rart om en går ned i vekt i starten av graviditeten.

For stor vektoppgang øker risiko
Vi vet at alt for stor vektoppgang i svangerskapet ikke er bra, verken for mor eller barn. Det kan øke risikoen for svangerskapsforgiftning, at barnet blir veldig stort og komplikasjoner under fødselen. Det er ikke uten grunn at en prøver å legge til rette for sunne, normale svangerskap. Det er nemlig en sammenheng mellom normale svangerskap og normale fødsler.

Hvis mor er overvektig eller undervektig i utgangspunktet
I dag er det mange overvektige kvinner som blir gravide, og som ikke har noen komplikasjoner i svangerskapet eller under fødselen. Det er veldig bra! Men risikoen for komplikasjoner er likevel høyere når en er overvektig. Og den gravide kan blant annet bli nektet å føde på jordmorstyrt enhet.

Vi har også undervektige kvinner som sliter med å legge på seg de anbefalte kiloene. Dette kan selvsagt ha flere årsaker – at de bare er undervektige, og alltid har vært det, eller at de har slitt med spiseforstyrrelser eller annen sykdom. Det er viktig for barnet at mor har god ernæring, ellers kan det være i fare for å vokse dårlig eller bli født for tidlig.

Gode tips til deg
Til syvende og sist tror jeg at den gyldne middelvei er best, også her. At en tenker at svangerskapet er en naturlig prosess, og at ernæring og fysisk aktivitet må tilpasses hver enkelt.

Her er noen tips:


  • Alle trenger ikke å legge på seg like mye/lite – ikke heng deg opp i antall kilo.

  • Ikke sammenlign din vektøkning med andres.

  • Du trenger ikke mer enn 200-300 ekstra kalorier per dag når du er gravid – sørg for å spise sunt og næringsrikt.

  • Vær i fysisk aktivitet.

  • Du skal ikke slanke deg når du er gravid, men det er lov å bruke hodet – vil du begrense vektoppgangen noe kan du kutte ned på sukker og andre unødvendige kalorier.

  • Gled deg over at amming gjør at du forbrenner masse kalorier etter fødselen.


Et følsomt tema
Det er mange følelser forbundet med mat og vektoppgag. Noen skammer seg fordi de legger for lite eller for mye på seg.

Det er viktig at du som gravid har mulighet for å snakke om dette emnet med jordmoren/legen som følger deg i svangerskapet, uten at du føler deg kritisert på noen måte. Det er ikke meningen at dette med vekt skal ødelegge gleden over å være gravid. Som jordmor/lege er det derfor viktig at vi trår varsomt, men vi kan heller ikke unnlate å si noe om de anbefalingene vi har å forholde oss til.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: