BabyverdenMarit Cesilie gikk gravid samtidig som søstrene

Marit Cesilie gikk gravid samtidig som søstrene

Storesøster Liv Anette (til venstre) og lillesøster Marit Cesilie fødte med bare en måneds mellomrom. Foto: Privat
Av Pernille Filippa Pettersen 5118 Sist oppdatert 11.04.18
– Å gå gjennom det største som kan skje i livet så tett som vi gjorde, var veldig spesielt, sier Marit Cesilie Bøhle (32). I begge svangerskapene gikk hun gravid samtidig som en av søstrene sine.

– Det som er artig er at det er helt tilfeldig at vi ble gravide samtidig. Vi hadde ikke planlagt det på forhånd, så det var en stor og gledelig overraskelse begge gangene, forteller Marit Cesilie.

Som nummer to i en søskenflokk på fire søstre, vokste hun opp i Spydeberg i indre Østfold. Marit Cesilie sier at søstrene alltid har hatt godt samhold, selv med et aldersspenn på ti år mellom den eldste og yngste.

Betryggende
Da Marit Cesilie var gravid med sin første datter i 2013, vokste også storesøster Liv Anettes mage.

– Det var min storesøsters tredje barn, så hun hadde erfaringer og gode råd å dele med meg. Hun ga meg blant annet råd om hva som kunne være lurt å ha i fødebagen, og i forhold til fødselen husker jeg spesielt godt at vi øvde på pusteteknikker sammen. Det var veldig fint og betryggende. Jeg kunne alltid spørre henne når jeg lurte på noe, sier Marit Cesilie.

Hun forteller videre at hun hadde få plager under svangerskapet, men at fødselen endte med hastekeisersnitt. Grunnen var at datteren Elisabeth hadde veldig høy puls. Da ble storesøsterens støtte spesielt viktig.

– Hun var en stor støtte etter hastekeisersnittet, sier Marit Cesilie.

Liv Anette fødte en sønn bare måneden etter, og Marit Cesilie synes det var stor stas å få barn så tett. Dette resulterte også i at de nybakte mødrene kunne gjøre mange nye aktiviteter sammen.

– Vi gjorde mye hyggelig. Blant annet gikk vi på babykino, babysang og babysvømming sammen, sier hun.

Ny overraskelse
Da Marit Cesilie ble gravid igjen i 2016 var hun heller ikke alene. I de ni kommende månedene kunne hun dele oppturer og nedturer med lillesøster Ann Elisabeth.

– Det var bare fem dager mellom terminene våre, så vi fulgte hverandre gjennom hele svangerskapet. Vi sammenlignet mager etter hvert som de vokste, og holdt oss oppdatert på babyenes utvikling uke for uke. Jeg husker at vi snakket ekstra mye sammen i denne perioden og delte erfaringer, forteller Marit Cesilie.

Med bare fem dager mellom Marit Cesilies og lillesøster Ann Elisabeths termin, fulgte de hverandre tett gjennom svangerskapene. De dro blant annet på babysvømming og babysang sammen. Foto: Privat

Foruten at lillesøster Ann Elisabeth fikk bekkenløsning, forteller Marit Cesilie at svangerskapene deres var veldig like. De to søstrene gikk begge over termin, og opplevelsen av å gå på overtid sammen hjalp på den lange ventetiden. På dag elleve over termin fødte Marit Cesilie en datter. Uken før hadde hun blitt tante til en liten gutt.

– Det var spennende og stort å bli mamma og tante på så kort tid. Det er veldig spesielt at datteren min og sønnen til Ann Elisabeth er født med bare èn ukes mellomrom, sier hun.

Denne gangen gikk fødselen bra, men av ukjent grunn fikk datteren pneumothorax. Det vil si at den ene lungesekken punkterer. Dette forekommer når luft slipper inn mellom den delen av brysthinnen som kler lungenes overflate, og den delen som kler brystkassens innside. Årsakene til pneumothorax kan variere, og trenger ikke nødvendigvis å ha en åpenbar forklaring, opplyser Store Norske Leksikon på sine nettsider.

På grunn av den uventede hendelsen ble Marit Cesilies datter brakt ut av fødestuen umiddelbart etter fødselen. Alt gikk bra med mor og datter, og etter noen dager på nyfødtintensivavdelingen fikk de nybakte foreldrene ta med jenta, som fikk navnet Ingrid, hjem. Marit Cesilie forteller at hun fikk enormt god støtte fra alle søstrene i denne tiden.

Jordmor Grethe R. Teigen mener det kan være en stor styrke å gå gjennom et svangerskap sammen med noen som står deg nær.

– Det kan være støttende å ha noen å diskutere med, glede seg med, og grue seg med. Hvis en tar godt vare på hverandre i svangerskapet og bygger hverandre opp mot fødsel, så må dette være en stor gave, mener Teigen.

Søstre og bestevenner
Marit Cesilie bor i dag sammen med mannen sin og deres to døtre på snart fire og ett år i Askim. Alle søstrene bor i nærheten av hverandre, og treffes ofte. Hun forteller at de er både søstre og bestevenninner, som kan dele alt.

Graviditetene har også ført til at søstrene har startet nye tradisjoner sammen.

– Da storesøsteren min var gravid med sitt første barn, lagde vi leketeppe sammen. Da møttes vi alle fire og spiste middag etterfulgt av å lage leketeppe. Vi hadde stoff som vi klippet ut ulike motiver fra og sydde sammen. Vi gjorde det samme til mine barn. Da lillesøsteren min var gravid, ville hun ha en sengeslange - så da laget vi det. Det er utrolig hyggelig å gjøre dette sammen, og det har blitt en tradisjon, forteller Marit Cesilie.

Marit Cesilie sammen med sin yngste datter Ingrid. Foto: Privat

Når hun ser tilbake på svangerskapene er hun takknemlig for at hun fikk dele den spesielle tiden med to av søstrene.

– Det har vært utrolig fint å dele svangerskapene med mine søstre. Det er også hyggelig å se at barna våre har glede av hverandre, og at de blir veldig nære, avslutter Marit Cesilie.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: