GravidCecilie Christin (36) blir snart bestemor

Cecilie Christin (36) blir snart bestemor

Jenterommet til Malin er nå pusset opp, og babysengen er på plass. Nå som sjokket har lagt seg, gleder både Malin og Cecilie Christin seg til at babyen kommer. Foto: privat
Av Maren Eriksen 4290 Sist oppdatert 20.01.16

I desember kom den overraskende beskjeden. Datteren Malin på 15 år er gravid. I april blir Cecilie Christin mormor.

Flere av Cecilie Christins venninner venter barn, eller planlegger å bli gravide. Selv er hun sikker på at hun er ferdig med å få barn. Det har hun imidlertid sagt før også – før minstemann på fire år kom. Nå kommer det et nytt familiemedlem snart, men det er Cecilie Christins datter, Malin på 15 år, som står for familieforøkelsen.

– Alt går veldig fint. Hun venter en liten jente, forteller Cecilie Christin.

823 tenåringsmødre i 2014

I 2014 var det 58 979 fødsler. 1,4 prosent av dem som fødte var tenåringer.

11 av mødre 15 år eller yngre

157 av mødre i alderen 16-17 år

655 av mødre i alderen 18-19 år

En gjennomsnittlig førstegangsfødende var 28,7 år.

Kilde: Medisinsk fødselsregister (tall for 2015 er ikke publisert i skrivende stund)

Datteren ante ikke hun var gravid
16. desember i fjor ble Cecilie Christin oppringt fordi Malin hadde besvimt på skolen. Hun var sendt til barneavdelingen på sykehuset, og moren møtte henne der.

– Legene spurte flere ganger om hun kunne være gravid, men Malin nektet. Hun hadde jo p-stav. En lege kjente på magen og snakket om en masse som kunne være en tumor. Jeg tenkte kreft, og trodde hun skulle dø, sier Cecilie Christin.

Cecilie Christins reaksjon
Prøvene viste at joda, Malin var gravid i uke 24, til tross for  at hun brukte prevensjon.

– Jeg ble så lettet da de sa at hun var gravid, forteller Cecilie Christin.

Malin reagerte ikke på samme måte.

– Mamma tok det bedre enn meg. Det kom som et sjokk – det kunne ikke stemme. Jeg gråt. Hun ga meg en klem og sa at dette fikser vi. Jeg var litt i tvil på om jeg skulle klare det først, men har fått enorm støtte fra familie og venner. Det er jeg veldig takknemlig for, sier Malin.

Hun var veldig bekymret for at noe skulle være galt med babyen, men etter mange undersøkelser fikk de vite at jenta i magen ser helt frisk og fin ut.

Hadde fem år eldre kjæreste
Malin har bodd hos faren i Sverige i perioder, men flyttet i oktober til moren. I Sverige hadde hun en kjæreste som er 20 år gammel. Da de ble sammen diskuterte Cecilie Christin og Malins far om de skulle tillate forholdet. Kompromisset var at Malin brukte prevensjon.


– Det er ikke hennes skyld at prevensjonen feilet. Helt siden hun fant ut at hun var gravid, har hun tatt ansvar. Hun er voksen av seg, har tatt seg mye av småsøsknene og er veldig strukturert. Hun kommer til å klare dette, og et nytt familiemedlem er jo alltid velkomment, sier Cecilie Christin.


Forholdet til barnefaren er slutt. Han bor og jobber i Sverige, og har fått ny kjæreste.


– Hans første reaksjon var at jeg skulle ta abort, men jeg var jo 24 uker, så det var aldri aktuelt. Han vet at han skal bli pappa, og sier at han vil prøve å være der for babyen, men vi får se, sier Malin.


Babykulen er ikke så lett å skjule lenger, og det ønsker Malin heller ikke. Nå er det meste klart til jenta som er ventet i april. Foto: privatTrodde vektøkningen skyldtes mammas gode mat
Da Malin flyttet til Cecilie Christin i oktober, merket hun at datteren hadde lagt litt på seg.


– Hun gikk alltid med store hettegensere, så det var ikke så lett å se. Vi tenkte begge at hun la på seg mer da hun flyttet til meg fordi jeg elsker å lage god mat, med sauser og sånn, sier Cecilie Christin.


Koser seg med spark fra babyen
I ettertid har Malin fortalt Cecilie Christin at det hun hadde trodd var romling i magen, nok har vært spark fra babyen.


– Hun hadde holdt inn magen og prøvd å skjule den. Nå som hun vet hun er gravid, viser hun den stolt fram. Vi har vært og kjøpt mammaklær til henne, og leter etter en kjole som fremhever magen til hun skal på skoleball, forteller Cecilie Christin.


Malin forteller at hun storkoser seg med sparkene fra den lille, og ligger gjerne noen minutter ekstra i sengen morgen og kveld og bare nyter dem.


– Det er litt rart å tenke på at babyen har vært inni meg så lenge, selv om jeg ikke har visst om den. Nå er det veldig koselig å kjenne etter, sier Malin.


Cecilie Christin har overtatt papparollen, og det trives de begge med. Foto: privatMormor overtar papparollen
Cecilie Christin og Malin har et nært forhold. Nå overtar Cecilie Christin de fleste av de typiske pappaoppgavene. Hun er med på alle svangerskapskontroller, skal delta på svangerskapskurs med datteren og være med på fødselen.


– Jeg gruer meg til å se henne ha det vondt, for jeg er en skikkelig hønemor. Men jeg gleder meg til å se henne klare det. Og jeg skal klippe navlesnoren, sier Cecilie Christin stolt.


Hun har selv opplevd å føde prematurt, og er lettet over at Malin er kommet godt forbi de mest kritiske ukene av svangerskapet.


– Den eldste sønnen min er født i uke 23. Det har gått fint, men jeg er glad jeg slapp å gå rundt og bekymre meg for at det samme skulle skje med Malin, sier Cecilie Christin.


Babyen blir hjemme med mormor
Malin kommer til å ta seg litt fri fra skolen i forbindelse med fødselen, men planen er at hun skal være tilbake på skolebenken kort tid etter fødselen. Cecilie Christin blir hjemme med babyen, så kan Malin komme hjem og amme.


– Noe av det første Malin sa, var at hun ville fullføre skolegangen. Jeg skulle ta videreutdanning til høsten, men det utsetter jeg litt så jeg kan være hjemme med barnebarnet mitt, sier Cecilie Christin.


Malin har planene klare. Hun går i 10. klasse nå, og skal begynne på videregående til høsten. Hun skal bli billakkerer.


– Jeg har lyst til å få meg en utdanning slik at jeg kan få meg en jobb og klare meg på egen hånd, sier Malin.Ønsker at datteren skal kunne være ungdom fortsatt
Cecilie Christin forteller at hun og datteren kan snakke sammen om det meste. Hun håper og tror ikke at Malin vil føle at hun overtar mammarollen for barnet.


– Jeg hjelper til når det trengs, men når hun er hjemme, er det hun som har ansvaret. Det har vi snakket om. Jeg er jo selv mamma til tre, som også trenger oppfølging, sier Cecilie Christin.


Hun tror imidlertid det er større sjanse for at det motsatte blir et problem – at Malin ikke får tid til å være ungdom, bare mamma.


– Jeg var selv ung mor, og vet hvordan man kan miste ungdomstiden. Jeg er redd det skal skje med Malin. Hun trenger å få være ungdom også, sier Cecilie Christin.


Malin er selv veldig tydelig på at det er hun som blir mamma, så babyen er først og fremst hennes ansvar.


– Vi har snakket mye om det, og det er viktig for meg å passe på at barnet mitt er mitt ansvar. Jeg er eldst i søskenflokken og vet hvordan jeg skal håndtere barn. Jeg er også veldig glad i barn, så det skal gå bra, sier Malin.


Imponert over støtteapparatet
Det har blitt mange møter siden de fant ut at Malin er gravid. Cecilie Christin er mektig imponert.


– Vi er heldige som bor i Norge hvor det finnes gode løsninger på det meste. Det har vært helt fantastisk! Vi har vært i møter med skolen, fastlegen og NAV for å nevne noen. Vi får god oppfølging, sier hun.


Ikke én eneste negativ kommentar
Cecilie Christin sier at de også har vært veldig åpne om Malins svangerskap fra begynnelsen av, og har ikke fått høre noe negativt.


– Da jeg fant ut at jeg var gravid var jeg nervøs og redd for hvordan folk ville reagere. Jeg har ikke fått én eneste negativ kommentar! Jeg er takknemlig for alt mamma og resten av familien har gjort for meg, sier Malin.


Hun forteller at bortsett fra noen stygge blikk på skolen, har det gått veldig fint å fortelle om svangerskapet der også.


– Jeg får god støtte av klassen og lærerne, selv guttene i klassen spør hvordan det går. Jeg tror dette kommer til å gå fint, sier Malin.


Cecilie Christin sier at støtten var der umiddelbart.


Mens Cecilie Christins venninner er gravide, skal hun bli bestemor. Foto: privat– Alle vil bidra. Tre timer etter at nyheten ble kjent, hadde vi alt vi trengte til babyen og vel så det. Det er godt å vite at en har familie som støtter en i slike situasjoner, og vi er veldig heldige, forteller Cecilie Christin.Fordeler og ulemper ved å være ung bestemor
Selv om Cecilie Christin gleder seg til å bli mormor, innrømmer hun at det både er fordeler og ulemper å bli bestemor i alder av 36.


– Det faller jo mye ansvar på meg, og jeg må sette mine planer på vent for å være mormor på fulltid. Men så får jeg jo et mye nærere forhold til barnebarnet mitt, og rekker nok å oppleve å bli oldemor, sier hun.


Også Malin ser fordeler og ulemper.


– Det blir jo spennende både for meg og mamma dette her. Det er rart å tenke på at når min datter er like gammel som jeg er nå, så er jeg bare 30 år, sier Malin.


Med drøye ni uker igjen til termin, er de spente begge to.


– Nå som det har sunket inn, gleder jeg meg ganske mye til å bli mamma, avslutter Malin.


Syntes du denne artikkelen var interessant? Da tror vi du kommer til å like denne også:


Var godt over halvveis da de oppdaget de var gravideTina Borger var 26+4 uker på vei da hun fant ut at hun var gravid. Veronica Kristiansen var 23+3. – Jeg kan ikke svare på hvordan det er mulig, men jeg hadde ingen symptomer, sier Veronica.


Les hele artikkelen


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: