FødselSøstre fødte med 40 minutters mellomrom

Søstre fødte med 40 minutters mellomrom

Marion (t.v.) og Marina måler mager 18. mai. Alle foto: privat
Av Janet Molde Hollund 1085 Sist oppdatert 25.09.13

Søstrene Marina (16) og Marion (20) hadde termin med tre ukers mellomrom. Men 6. september lå de vegg i vegg på sykehuset – og fødte hver sin datter.

Søstrene sammen før de visste at de var gravide. Marina og Marion har alltid hatt et nært forhold.Artikkelen er fra september 2013

Marion Pedersen fra Meløy i Nordland var i Spania som lærling i barne- og ungdomsarbeid da hun fant ut at hun var gravid. En søndags kveld i starten av februar i år ringte hun hjem til familien for å fortelle nyheten.
– Allerede fredagen etterpå fortalte Marina at hun også var gravid, forteller Marion.

Marion syntes det var spesielt å få vite at også lillesøsteren skulle bli mamma. Hun var jo bare 16 år.
– Men når det først var slik, så var det jo artig også.  Og vi har hatt veldig like svangerskap, sier hun.

Les mer:
Tvillingsøstre fødte samme dag
Venninner fødte samme dag

Marina med gravidmage.Sjokk for 16-åringen
For Marina var det et lite sjokk å finne ut at hun var gravid. Det var da telefonen fra søsteren i Spania kom at hun tenkte at det kunne være en grunn til at mensen hennes var forsinket.
– Jeg tenkte først at mamma kom til å klikke. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, men forsto at jeg måtte fortelle det til foreldrene mine. Etter noen dager sendte jeg mamma en tekstmelding, for jeg klarte ikke å si det til henne, forteller hun.

Mamma Line Grethe Pedersen sier det var en nesten uvirkelig opplevelse å få vite at begge døtrene skulle få barn – og det samtidig.
– Jeg forsto at Marina var veldig engstelig, og at hun trodde hun ville bli tvunget til å ta abort. Siden jeg selv ble mor allerede som 18-åring, hadde jeg sagt til barna at det var lurt å få utdannelse før de ble foreldre. Men da hun først var blitt gravid, var det bare å gjøre det beste ut av det. Jeg sa at hun ville få både hjelp og støtte, og jeg tror hun syntes det var godt å få min velsignelse, sier Line Grethe.

Marions gravidmage.Bodde under samme tak
Marina valgte å beholde barnet, og bodde hjemme hos moren i graviditeten. I mai kom også Marion hjem fra Spania, så de siste månedene bodde søstrene under samme tak.
– Vi fulgte hverandre i alt i svangerskapet. Da en av oss kjente det første sparket, kjente den andre spark dagen etter. Det var på samme måten da vi merket at babyene hikket i magen, forteller Marion.

Det var lillesøster Marina som hadde termin først – 7. september. Storesøster Marion hadde termin 26.september, og det irriterte henne.
– Jeg var hele tiden livredd for fødselen, og ville helst bli ferdig først. Jeg ville ikke se eller høre om noe ved Marinas fødsel som kunne skremme meg, forteller Marion.

Så da Marina dro av gårde til sykehuset i Bodø torsdag 5. september, satt ei litt snurt storesøster igjen hjemme.
– På Facebook skrev jeg at jeg skulle ønske at det var meg, og at jeg ønsket henne lykke til, sier Marion.

Plutselig gikk vannet
Samme dag var Marion sammen med tre venninner, og de snakket om lillesøster Marina som var i full gang på sykehuset. «Søren at det ikke var meg», sa Marion til dem, og reiste seg.
– Idet jeg reiste meg, trodde jeg at jeg tisset på meg. Men så var det vannet som gikk, forteller Marion.

Da var det bare å ringe sykehuset, og ta fatt på den nesten tre timer lange reisen til Bodø. Med seg hadde Marion to venninner: datterens gudmor og storebrorens kjæreste. Klokken 23 var de framme.

På sykehushotellet møtte plutselig Marina storebrorens kjæreste.
– Jeg forsto ingen ting da hun sa at hun var der med Marion. Jeg visste ikke at hennes fødsel var i gang, forteller Marina.

Les mer: Anna ble gravid på ungdomsskolen
                Ble far, bestefar og oldefar på tre måneder

Lå vegg i vegg på fødestuen
Litt etter møtte også Marion lillesøsteren, som tydelig hadde sterke rier og veldig vondt. Etter hvert havnet de på hver sin fødestue. Marina lå på nummer to, Marion på nummer tre. Liggende vegg i vegg kunne de høre lyden av hverandre.
– Du kan si vi brølte, ler Marion.

Marion forteller at hun en gang i tretiden på natten var innom hos lillesøster Marina, kysset henne på kinnet og ønsket henne lykke til. Dette mens hun selv hadde sterke rier.
– Jeg visste jo hvor vondt hun hadde, og at hun også hadde ligget mye lenger enn meg, sier hun.

Marion er stolt mamma til Tiril Alexandra. Hun fikk god støtte under fødselen av gudmor Monika Gundersen(bildet) og Liss-Emma Antonsen (som tok dette bildet).Storesøster Marion fikk til slutt ønsket sitt oppfylt – hun ble mamma først. 6. september klokken 10.50 kom lille Tiril Alexandra til verden – 2630 gram og 46 centimeter lang. Tre uker før termin, men frisk og fin, og hun trengte ingen ekstra oppfølging.

Mens Marions fødsel var over på 10 timer, brukte lillesøster Marina dobbelt så lang tid. 16-åringen hadde med seg moren, kjæresten og kjærestens mamma som støtte på fødestuen.
– Og da Marions jente var født, kom kjæresten til broren min inn til meg for å gratulere mamma med barnebarnet. Da husker jeg at jeg ble både stresset og sint, minnes Marina.

Marina og Jim-Remi er stolte foreldre til lille Martine.Klokken 11.28 kom endelig Marinas datter til verden. Martines vitale mål var 3480 gram og 48 centimeter, og måtte til slutt hjelpes ut med vakuum. Det ble en lang og hard fødsel, men det meste er glemt nå.

Uvirkelig

– Det er jo helt uvirkelig at vi skulle føde nesten samtidig. Det burde jo egentlig ikke gå an, sier Marina.

– Jeg var så opptatt av den lille jenta mi, at jeg nesten ikke kom på at jeg samtidig var blitt tante. Det er først etterpå når ting har roet seg litt at jeg har tenkt på at vi også ble tanter, sier Marion.

De to søstrene har alltid hatt et godt og nært forhold, og det har bare blitt forsterket etter at de ble mødre. Marina synes det er godt å ha noen rundt seg som kan gi henne råd, hvis hun trenger det. Også mamma Line Grethe har mange erfaringer å dele med døtrene. Og flere skal det bli. I månedsskiftet januar/februar skal nemlig hun også bli mamma igjen.

Også mamma er gravid
– Ja, da venter jeg og mannen min vårt tredje felles barn, sier Line Grethe (41). Fra før har de ett barn født i januar 2010, og ett født i august 2012 sammen.

– Så én stund bodde det tre gravide under samme tak?
– Ja, mamma fortalte at hun var gravid i juli. Det gikk veldig fint, sier Marion.

I løpet av 40 minutter ble Line Grethe mormor til to jenter. Selv venter hun sitt eget barn nummer seks på nyåret.Line Grethe forteller at da hun og mannen ble sammen, hadde hun tre barn fra før og han fem.
– Sammen bestemte vi oss tidlig for at dersom vi skulle få felles barn, ville vi ha flere enn ett. Vi hadde allerede blitt enige om å gå for nummer tre før vi fikk vite at jentene var gravide. Så det første jeg sa til dem da nyhetene kom, var at det ikke ville endre våre planer om å få flere barn. Hvis jeg ble gravid igjen, så var det planlagt. Og heldigvis taklet de det på en flott måte, sier Line Grethe.

Så når Marina og Marions lillebror eller lillesøster blir født på nyåret, er han eller hun allerede onkel eller tante til flere. For som om ikke de to søstrenes babyer var nok, så venter også deres storebror baby i november/desember. Det blir hans barn nummer to. Så når Line Grethe på nyåret føder sitt sjette barn, og mannens åttende, er hun allerede bestemor til fire.

Les mer: Synnøve har vært småbarnsmor i 25 år
29 år - og bestefar

Følg søstrenes blogger

Både Marina og Marion har egne blogger.

Marions blogg finner du her.
Marina blogger om livet som 16-åring og mamma.

 Mye oppmerksomhet
Med så mange gravide og nybakte mødre på én gang i samme familie, blir det mye babyprat. Men Line Grethe sier at de forsøker å finne andre temaer også når de er sammen.

Og for søstrene Marina og Marion har det blitt mye oppmerksomhet i lokalmiljøet etter at de ble mødre.
– Vi bor på en liten plass, hvor alle kjenner alle. Går vi til butikken eller på kafé, får vi all oppmerksomheten. Det er uvant, og litt skummelt, sier Marion.

Men hun trives i mammarollen.
– Jeg har det kjempekoselig! Å bli mamma er det mest fantastiske jeg har opplevd i hele mitt liv, sier Marion.

Også Marina koser seg med den lille babyen. Hun skulle i høst ha begynt på videregående, men har tatt seg ett års pause.
– Og 1. desember blir det felles barnedåp for Martine og Tiril Alexandra, avslutter Marina.

Søskenbarna Martine (t.v.) og Tiril Alexandra kommer til å ha mye glede av hverandre. Og så er det bare 40 minutter i aldersforskjell.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: