LEKKER DU?
Er en i tvil om vannet har gått – ta kontakt med sykehuset!
Du kan gå og lekke over tid, men da er det oftest en reel vannavgang, ikke bare mellomvann. Dette bør en ikke gå med, uten å få det bekreftet eller avkreftet. Er det en svært tidlig vannavgang, kan en noen ganger velge å gi antibiotika preventivt for å hindre at det utvikler seg en infeksjon.
– Dersom det er en reell vannavgang så stopper det ikke opp og blir «tørt» igjen. Selv om vannet har gått, vil det hele tiden bli produsert nytt fostervann. Barnet drikker og tisser, og fosterets urin bidrar til produksjon av fostervannet – i tillegg til produksjon via mor. Dermed kan du gå og lekke over tid, sier Sommerstad.
– Noen ganger forteller gravide meg at de har kjent vann renne nedover låret, og så har det stoppet opp igjen. Da kan det hende at det egentlig er vanntynn utflod fra underlivet, og ikke fostervann. Hvis den gravide for eksempel ligger på sofaen, kan vanntynn utflod samle seg i hulrommet i skjeden, og så renner det ned når hun reiser seg, forklarer Sommerstad.
Hun forteller at underlivet er mer væskefylt i svangerskapet, og at mengden vanntynn utflod kan øke mot slutten av graviditeten.
– Men kvinnen selv skal ikke ha ansvaret for å vite hvilken hinne det har gått hull på, eller om det er fostervann eller utflod. Ta derfor alltid kontakt med sykehuset om du er usikker, oppfordrer Sommerstad.
Dersom det er lite fostervann, kan det også være en grunn til å sette i gang fødselen, fordi barnet ikke får drikke og tisse. Derfor bør du alltid få en sjekk.
IgangsettingDersom vannet har gått, og riene ikke kommer i gang av seg selv etterpå, er det noe variasjon fra sykehus til sykehus hvor raskt de setter i gang fødselen.
– Det vanligste er at kroppen får inntil 24 timer på å lage egne rier. Dette er hvis fostervannet er klart og fint. Misfarget fostervann kan bety at babyen har vært utsatt for en liten stressperiode, og fødselen bør da settes i gang raskere, sier Sommerstad.
Jordmoren forteller at mange fødende får rier av seg selv etter vannavgang, i god tid før igangsettelse. Men det er som oftest ikke slik man ser i amerikanske filmer, hvor fødselen starter med heftige rier like etter at vannet har gått. Det kan gå mange timer uten at det skjer noen ting – og uten at kvinnen kjenner smerter.
– Mange tror at fødselen settes i gang etter at vannet har gått fordi det er infeksjonsfare. Stemmer det?– Det er få som får en infeksjon som følge av vannavgang. Men alle kvinner har en bakterieflora i skjeden, som i enkelte tilfeller kan gi en infeksjon. Derfor vil en helst ikke vente for mange døgn før en setter fødselen i gang. Vi ser at gravide som ikke får rier innen ett døgn etter vannavgang, ofte ikke kommer i gang av seg selv, og trenger hjelp til å komme i gang, sier Sommerstad.
Vaginal undersøkelse etter at vannet har gått– Vi vaginalundersøker som regel ikke kvinner som har vannavgang uten rier. Dette er for å minimere infeksjonsfaren, sier Sommerstad.
– Men mange er jo veldig spent på hvor langt fødselen har kommet og hvor stor åpningen er?– Ja. Men når vannet har gått, og kvinnen ikke har rier, så er jo ikke fødselen i gang ennå. Så snart kvinnen får rier, er fødselen i gang – og da kan vi undersøke. For da vet vi at barnet vil komme i løpet av noen timer, sier Sommerstad.
Mye eller lite fostervann?
Så lenge babyen er i magen, dannes det hele tiden nytt fostervann – også under fødselen. Det er stor variasjon i hvor mye fostervann den gravide har. Det går an å ha både lite og mye. Ifølge
Store medisinske leksikon har mennesket 0,5-1,5 liter fostervann, men det er ingen klar definisjon på hva som er normalt. Mengden fostervann øker gjennom svangerskapet etter hvert som fosteret og livmoren vokser.Ved fullgått svangerskap er sirkulasjonen av fostervann omtrent fem desiliter per time, eller rundt 12 liter per døgn.
For tidlig vannavgang
Men hun understreker samtidig at igangsettelse kun gjelder ved vannavgang etter uke 34. Dersom en fødsel starter etter 34 uker, vil man ikke gjøre noen tiltak for å stoppe den.– Dette handler om at lungene er ferdig utviklet, og at babyen vil klare seg fint om den blir født, sier Sommerstad.
Hvis vannet går før uke 34, blir det straks satt i gang tiltak for å kunne forlenge svangerskapet.– Da får mor antibiotika preventivt for å unngå infeksjon. Spesielt viktig er det dersom barnet er veldig prematurt. Det beste er at babyen får være så lenge som mulig i mors mage. Og så lenge babyen er i mors mage, vil det hele tiden dannes nytt fostervann, selv med hull på hinnene, sier Sommerstad.
Sjansen for at alt skal gå bra ved tidlig vannavgang, kan være avhengig av hvor tidlig det skjer.– Dersom vannet går i uke 17-18, er nok oddsene dårligere enn for dem som får vannavgang i uke 28-29. Men mor blir uansett behandlet, og vi følger med og tar infeksjonsprøver. Dersom det ikke er noen stigende CRP, som indikerer at det er en infeksjon, prøver vi å forlenge svangerskapet så lenge som mulig. Dersom prøvene viser infeksjon, må babyen bli født. Det kan hende at vi må ta keisersnitt, men aller helst ønsker vi at barnet blir født vaginalt, sier Sommerstad.
Hun har opplevd at kvinner har vært innlagt på sykehus fra uke 17-18-19 på grunn av tidlig vannavgang, og har blitt utskrevet i uke 34.– Kvinnen ligger da i ro, det dannes hele tiden nytt fostervann – og vi følger med på infeksjoner. Det kan hende hun smålekker, men hvis vi klarer å unngå infeksjoner, og det dannes nytt fostervann, kan vi noen ganger klare å utsette fødselen så lenge. Noen føder kanskje i uke 35, men da har barnets lunger fått mulighet til å utvikle seg, sier Sommerstad.
– Er det slik at det innerste hullet i fosterhinnen kan lukke seg igjen?– Nei, det lukker seg ikke. Men dersom barnet har festet seg i bekkenet og trenger lenger ned i bekkenkanalen, kan barnets hode nesten fungere som en «propp», slik at ikke vannet lekker ut i store mengder. Hullet kan også dra seg lenger vekk fra åpningen i livmorhalsen, sier Sommerstad.
Les mer: Fødselens faser
Å ta vannet
Dersom vannet går etter at riene har begynt, kan det være med på å øke intensiteten på riene.. Noen ganger tar man vannet under fødselen i et forsøk på å framskynde fødselen.– Men det er fordeler og ulemper med dette også. Når man tar vannet, kan rieintesiteten øke mer enn det kroppen egentlig var klar for på det tidspunktet. For noen kan fødselen gå litt vel fort og dermed oppleves mer smertefull, sier Sommerstad.
– Dersom man ikke tar hull på fostersekken, vil det være litt mykere, behagelig og skånsomt for både mor og barn. Barnet roterer gjerne også bedre ned fødselskanalen med litt vann rundt seg, sier hun.
Men selv om det å ta vannet kan gi en naturlig fortgang i fødselen, hender det noen ganger også at livmorhalsen snurper igjen – og stopper framgangen i fødselen.
Bedre fosterovervåking kan være en annen grunn til at vannet tas under fødselen.– Dersom barnet for eksempel er stresset under fødselen, kan det være nødvendig å sette en elektrode på barnets hode for å overvåke det. Da må man ta vannet først, forklarer Sommerstad.
Og noen ganger er det bra at fødselen går fortere, fordi man kan slippe å forløse barnet med keisersnitt.
Iblant tar jordmor vannet akkurat idet barnet blir født. Men det hender også en sjelden gang at babyen blir født med hele eller deler av fostersekken intakt.– Det skjer ikke så ofte, men jeg har sett det flere ganger, sier Sommerstad.
– Det er veldig artig å se hode og overkropp inni den vannfylte fostersekken. Hvis barnet har hår, blafrer det gjerne i vannet. Det er god elastisitet i fosterhinnene, de holder godt. Men ofte ryker fostersekken i siste del av fødselen, fordi den henger igjen i morkaken, sier Sommerstad.
– Når rester av fosterhinnen dekker hodet, sier vi at det blir født med seierslue, sier hun.
Ambulanse eller ei?
– Må du til føden i ambulanse dersom vannet går når hodet ikke er festet?– Det har kanskje vært litt vel mye bekymring rundt dette. Så lenge du vet at hodet ligger nedover i bekkenet, kan du fint dra til sykehuset selv. Det er liten fare for at navlestrengen skal komme i klem. Men hvis du vet at hodet ligger høyt oppe i bekkenet, det er seteleie, barnet er prematurt (det vil si før svangerskapsuke 37) eller du venter tvillinger, bør du tilkalle ambulanse dersom vannet går, sier Sommerstad.
Rådfør deg gjerne med den jordmoren eller legen du går til svangerskapskontroll hos i forhold til dette når det gjelder deg og din baby.