Fagfolkene er ikke i tvil – bakovervendt er riktig vei for barn i bil.

Sist oppdatert: 14. mai 2012

Plus-godkjente seter
Trygg Trafikk anbefaler også foreldre å se etter seter som har vært gjennom en såkalt Plustest. Den har ekstra fokus på nakkebelastning.

– Testen fokuserer på å beskytte barnets nakke. Det er skader på nakke og hode som er den vanligste årsaken til at barn dør i bilulykker, sier Tommy Petterson, sjef for testlaboratoriet hos Statens väg-och transportforskningsinstitut (VTI) i Sverige, i en pressemelding.

Testen er frivillig for barnebilseteprodusentene, og utføres på bilbarnestoler i gruppe 1 og 2, og gjelder for seter opp til 25 kg. Carina Henske sier det nå finnes en del bilseter med denne ekstratesten på markedet.

Barn kan ifølge loven sitte forovervendt i bil fra de er 9 kilo. Trygg Trafikk mener likevel det er stor forskjell på hva som er lovlig og hva som er trygt. Anbefalingene deres er derfor bakovervendt sikring til barnet er minst fire år. Prosjektleder Carina Henske sier at det rett og slett kan være livsfarlig å plassere små barn forovervendt.

Les mer: Baby overlevde kjempesmell

Trygg Trafikk skal være upartisk, og anbefaler derfor ikke bestemte bilseter.
– Men vårt helt klare råd er at barnet bør sitte bakovervendt. All dokumentasjon viser at det er mye tryggere. Faktisk er det fem ganger sikrere med bakovervendt enn forovervendt, sier Henske.

Hun sier at altfor mange velger å snu barnet etter at de er ferdige med det første bilsetet. En årlig telling Trygg Trafikk gjør, viser at flest barn – til tross for anbefalingene – sitter forovervendt når de er mellom ett og fire år.

Les mer: Slik velger du riktig bilstol

Flinkest med de minste barna
– Vi har tre år på rad hatt en juni-kampanje sammen med en del butikker, der overskriften er «Dyrebar last – tryggest bakovervendt». I år er 80 butikker med. Da vi begynte med tellingene satt 20 prosent av barna bakovervendt. Nå er det 36 prosent av barna opp til fire år som gjør det samme, så det går framover. Men vi har fremdeles stort forbedringspotensiale, sier Henske.

Tellingene viser at vi er flinkest til å ha de minste barna mot kjøreretningen. 74 prosent av ettåringene satt bakovervendt, 39 prosent av toåringene og bare 13 prosent av treåringene.

Les mer: Barn skal aldri sitte i forsetet

Riktig sikring redder liv
– Mange foreldre hevder at barna blir bilsyke eller at det ikke er plass til bena når de sitter bakovervendt. Barn har lite plager av å sitte med litt bøyde ben, og svært få barn blir mer bilsyke bakovervendt. Ved plassproblemer, bruk midtplassen bak eller koble ut kollisjonsputen og bruk passasjersetet foran. Uansett – barnas sikkerhet må komme først, sier overlege Tor Einar Calisch ved Nyfødt- og barneintensiv på Oslo Universitetssykehus.

HUSK!
Det er viktig å etterstramme bilbeltet hver gang du er ute i bilen – selen skal ligge helt inntil kroppen. Rettsmedisinere har sett at dette utgjør en stor forskjell for barn som har vært involvert i ulykker. Så har barnet tykke klær på, for eksempel vinterjakke, bør du ta den av under selve bilturen.

Han har sett altfor mange tragiske eksempler på dårlig sikring av barn i bil, og han ser store forskjeller på skadene etter måten barna er sikret på. Calisch er ikke nådig når han beskriver resultatet av foreldrenes manglende sikring.

– Jeg ser altfor ofte at barn som har vært utsatt for trafikkulykker får store skader som preger dem for livet, hvis de i det hele tatt overlever ulykken. Jeg tror, ut ifra våre ulykker, at omkring halvparten av barna som får alvorlige skader kunne vært helt eller nesten uskadde dersom de hadde vært skikkelig sikret i bilen. Det er så unødvendig å ta den risikoen, sier overlegen og tobarnsfaren. De største sikkerhetsrisikoene er at foreldrene snur barna slik at de sitter forovervendt for tidlig, de sikrer barna for dårlig, eller de sikrer ikke barna i det hele tatt.

Calisch opplever at foreldre unnskylder seg med at ”de bare skulle kjøre en liten tur” eller at ”forovervendt sete er jo godkjent.” Men det er lett å være etterpåklok.

Han mener at opplysning om viktigheten av riktig bakovervendt sikring av barn i bil fortsatt er altfor dårlig her i landet. Små barn har store hoder, svak muskulatur og smale skuldre. Dette gjør at det er viktig å sikre dem bakovervendt for å minske risikoen for store hode- og ryggmargsskader, mener han.

Les mer: Ingen barn omkom i bil

– Handler om vilje
Carina Henske tror plasseringen av barn i bil handler mye om vilje. Foreldre synes kanskje det ser ubehagelig ut, og liker ikke at barna klager.

Selv snudde ikke Henske datteren sin før hun var seks år og fire måneder, og 122 centimeter lang.
– Hun klaget litt og satt etter hvert med beina nesten under haka, men jeg sto på mitt og sa at det var det beste, forteller Henske.

Sønnen hennes er i dag fem år, og sitter fremdeles bakovervendt.
– Jeg vurderte å snu ham framover, men etter å ha vært på kurs i Sverige om trafikksikkerhet, valgte jeg å vente. Jo lenger vi klarer å holde det slik, jo bedre, sier Henske.
– Nå kjører ikke vi så veldig mye bil, men turer på tre-fire timer har gått helt fint – også med så store barn, sier Henske.

Carina Henske sier hun har for mye kunnskap til å snu barnet for tidlig. I Sverige har hun sett på testing av både forover- og bakovervendte seter, og hun sier det ikke er tvil om hva som kommer best ut. Egentlig burde til og med voksne sittet andre vei, mener hun. Hun roser nabolandet for å ha kommet lenger enn oss nordmenn. I Sverige er det vanskelig å få kjøpt annet enn bakovervendte bilseter til små barn.

Les mer: Slik velger du riktig barnevogn

Les mer: Sikkerhet og førstehjelp

Les mer: Utstyr

Hva synes du om artikkelen?