BabyVekst og utviklingNår babyen skal lære å gå – når er for tidlig?

Når babyen skal lære å gå – når er for tidlig?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 27177
Skal man holde oppe barnet for å lære det å gå så tidlig som i 6-7-månedersalderen, eller kan det være skadelig? Helsesykepleier svarer.

Det er spennende når babyen utvikler seg motorisk. Fra å ligge bare på rygg, til å rulle seg over på mage – og etter hvert komme seg opp fra gulvet. Men når er barnet egentlig modent nok til å gå? Er dette noe man kan hjelpe barnet med, for eksempel ved å holde i begge armene? Og hvor tidlig er det i så fall greit å begynne med dette?

– Jeg er stor motstander av at voksne skal «fremskynde» en naturlig utvikling hos barn, i stedet for at muskler, sener og balanse med mer får utvikle seg naturlig, sier helsesykepleier Ebba Sommerfeldt.

Hun sier at for at barnet skal kunne gå, må balansen være på plass i kroppen.
– Dette kan ikke trenes ved å holdes oppe av en voksen. Det er derfor helt vesentlig at barnet skal krype, reise seg opp selv, sette seg selv og så videre, sier Sommerfeldt.

Helsesykepleieren mener altså at barnet skal følge de naturlige utviklingstrinnene som leder fram til at det etter hvert er modent nok til å lære å gå.
– Hvis du eventuelt ønsker å gi barnet en støttende finger for å kunne gå flere skritt uten støtte, kan du vente til barnet nærmer seg ett år. Det forventes ikke at barnet lærer å gå før det gjerne er mellom 12 og 15 måneder gammelt, så det er ikke bra å belaste knoklene for mye for tidlig. Jeg er redd for at beina kan bli «hjulbeint» av for mye belastning så tidlig, da bensubstansen er veldig umoden, sier Sommerfeldt.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: