Skal man holde oppe barnet for å lære det å gå så tidlig som i 6-7-månedersalderen, eller kan det være skadelig? Helsesøster svarer.

Sist oppdatert: 11. juli 2006

Spørsmål:

Hei. Jeg lurer på hvordan man skal holde barnet i armene når det skal begynne å lære å gå? Er det greit at vi holder så vidt i barnet slik at ungen på en måte må bære hele vekten sin selv? Har hatt en diskusjon angående dette og noen mener at det bare er bra for å styrke musklene i føttene…mens jeg mener at små barn (6 – 7mnd) ikke har behov for å styrke musklene i beina så tidlig… Jeg mener også at seks måneder er veldig tidlig å begynne å lære et barn å gå…Hvor lenge bør man vente med å la det få begynne å gå? ….hva kan skje hvis ungen begynner å lære å gå for tidlig? Håper på svar snarest mulig.

 

Svar: 

Jeg er stor motstander av at voksne skal «fremskynde» en naturlig utvikling hos barn, istedet for at muskler, sener, balanse mm får få utvikle seg naturlig. For å kunne gå, må balansen være på plass i kroppen, det kan ikke trenes ved å holdes oppe av en voksen. Det er derfor helt vesentlig at barnet skal krype, reise seg opp selv, sette seg selv osv.
Jeg er helt enig med deg, og vent til ett årsalderen med å gi evt en støttende finger for å kunne gå flere skritt uten støtte.
Det forventes ikke at et barn skal gå før ved 12-15 mnd alderen, så å skulle belaste knoklene mye tidligere er ikke bra. Jeg er redd for at bena kan bli «hjulbeint» av for mye belastning så tidlig, da bensubstansen er veldig umoden.
Det er noen små som lærer på egenhånd å gå før de er året, og det er en stor belastning for foreldrene å passe på dem da de er veldig ukritiske og lett skader seg.
Hilsen Ebba
Hva synes du om artikkelen?