En mamma angrer på at hun lyttet til "gode råd" om å gi barnet morsmelkerstatning på kvelden. Nå merker hun at melkeproduksjonen går ned, og er redd hun ikke skal ha nok til barnet. Les ammehjelpers svar.

Sist oppdatert: 11. juli 2006

Spørsmål:

Hei. Nå er jeg frustrert. Har en sønn på 4 mnd som jeg de siste 2 mnd har gitt tillegg til på kveldstid-1 flaske kun. har sluttet med for et par dager siden for vil fullamme. grunnen til at jeg begynte med erstatning var «gode» råd fra mor å svigermor…nå angrer jeg virkelig…de var redde for at han ikke fikk nok siden han ammet så ofte på kvelden/natten hver 2 time. men ellers tilfreds å rolig gutt. fikk han 5uker for tidlig, men kjempe fin vektoppgang. det virker som han sov lengre første natteblund etter flaske, sov mellom 4-5timer. Nå er jeg redd at jeg ikke har nok til å fullamme. Skulle ønske jeg hadde litt ekstra slik at jeg kunne pumpet meg så jeg og sambo kunne tatt en liten tur bort bare noen timer bare vi to. men føler at jeg har akkurat nok og såvidt det. Dette begynner å frustrere meg, vil ha nok melk til lillegutten min! de første månedene kunne jeg kjenne stikking i brystene og liksom kjenne melka strømme på, men ikke lengre. Han virket mer fornøyd å legge seg når han fikk flaska. Dette ble langt, men håper du tar deg tid til å svare meg..

Svar: 

Hei!
Vet du – om lag to ganger i uken sier jeg til meg selv: «Tenk om jeg kunne samle erfaringen fra denne moren, og alle andre mødrene, som har blitt anbefalt å gi flaske på kvelden – og fått dem til å fortelle alle gravide at de ikke må følge slike råd!».
Du aner ikke hvor mange kvinner som angrer på at de har begynt å gi en kveldsflaske.
MEN – jeg synes det er fantastisk at du har klart å slutte med tilleggsflasken! Det er mange som forsøker og ikke får det til. Og – jeg synes du skal være litt mer kry av deg selv – og litt mindre frustrert… For det jeg tenker når jeg leser brevet ditt, er at du er motivert og handlekraftig og du har klart å gå fra flaskemating til fullamming – du har jo kuttet ut den kveldsflasken!? Så på mange måter har du allerede nådd målet ditt, og da kan du jo berømme deg selv litt for det!
Så til spørsmålene dine,
Det med stikking i brystet og fulle bryst er noe vi har de første ukene/månedene. Etter hvert tilpasser produksjonen seg behovet til barnet, da produseres mindre og vi kjenner ikke like tydelig at vi har melk. Ved fire mnd kan jeg ikke huske at jeg har kjent noe som helst, og da har også lekkinga vært over. – Hvis barnet har ok vektøkning og er bli og glad innimellom, så er det viktige indikasjoner på at ting er som de skal være.
Når det gjelder øking og produksjon, så har du nok allerede økt produksjonen din mange ganger, uten at du har merket det!  Et fire måneders gammelt barn tar betydelig mer melk enn et barn på to uker. Så du har allerede økt produksjonen.
Hvis du har lyst til å pumpe for å kunne gå ut litt, eller for å øke produksjonen mer, så kan du for eksempel pumpe litt mellom to måltid tidlig på dagen. Da har vi somregel litt ekstra, og jo mer du pumper/ammer, jo mer produserer du.
En effekt av at barna sover mye sammenhengende om natta, er at vi ikke ammer så ofte, og jo mindre vi ammer jo mindre produserer vi. Jeg forstår at det er godt å sove om natta, men det er faktisk helt ok at spedbarn får mat om natta, og selv om det er bedre å sove, så klarer de fleste mødre også å våkne noen ganger om natta i noen måneder per barn. JEg anbefaler ikke at vi vekker sovende spedbarn nattestid (med mindre de har for liten vekøkning eller moren er i ferd med å miste produksjonen), men – hvis han våkner og vil ha mat så er det bare bra en stund til.
Jeg har skrevet en artikkel om måltidshyppighet og mating, kan du ikke lese den? Kanskje den bekrefter at du er på riktig veg – for det mener jeg at du er!
Lykke til!
Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?