BabyVekst og utviklingHøy for alderen

Høy for alderen

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1277 Sist oppdatert 08.05.12
Noen barn vokser raskere enn andre, og ligger høyt på percentilskjemaene. Fastlege Inger svarer en bekymret mor.

Spørsmål:

Hei dere. Har spørsmål ang min datter på 2,5 år og hennes høyde. Hun har siden hun var ca 6 uker ligget høyt på vekstskjema (både lengde og vekt) – jeg tror det er mellom 75 og 90 percentilen hvis jeg forstår rett.

Da hun ble født var hun knappe 3 kg. Hun er en flott, normal pike på alle måter. Pappaen hennes er 190 cm høy, mens jeg er ”petite” og 160 cm. Alle sier at de er overrasket over min ”store” datter når jeg selv er så liten. Jeg er nysgjerrig på dette.

Og en liten smule bekymret da jeg føler helsesøster synes hun er litt for stor (hun spiser mye!) Kan det hende jenta blir like høy som far, eller vil min høyde ”trekke ned”? Er det vanlig at noen barn er høye/store som småbarn, men vokser lite senere og ikke blir over gjennomsnitt høyde likevel? Kan det hende hun om noen år vil ligge lenger ned på vekstkurven, eller er det som regel slik at barn som hele tiden har ligget høyt på kurven fortsetter med det? Og til slutt: bør man begrense matinntaket til en 2-3 åring, eller la dem spise så mye de vil (da mener jeg selvsagt sunn mat; middagsmat, brødskiver etc) Takknemlig for svar!!

Svar:

Kjære deg med høy flott jente.

Det finnes en tommelfingerregel for utregning av høyde for barn. Mors høyde pluss fars høyde, delt på to, minus 2 cm for jenter og pluss 2 cm for gutter. I din datters tilfelle : 190cm + 160cm / 2 , – 2cm = 173cm . Det vi si at du kan regne med at hun blir rundt 173 høy. Dette er en svært unøyaktig utregning men gir en pekepinn på at hun trolig vil få en høyde som er over gjennomsnittet.

Barn vokser litt i rykk og napp. Det stemmer at noen kan vokse mye i ung alder og mindre etter hvert. Noen har tidlig avslutting på sin høydevekst i mens andre kan fortsette å vokse til de er 18 år.

Personlig så synes jeg at så små barn som 2-3 åringer skal få spise mer eller mindre så mye de ønsker av vanlig mat med mindre de er sterkt overvektige. Det forutsetter naturligvis at det er sunn, næringsrik mat uten høyt sukker- eller fettinnhold. Det er viktig at de får et positivt forhold til skikkelig mat.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: