BabyVekst og utviklingFlere barn blir skjeve i hodet

Flere barn blir skjeve i hodet

Babyer som har en favorittside, risikerer å få skjevt hode. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Heidi Elin Nupen 7561 Sist oppdatert 07.09.10
Etter at helsemyndighetene begynte å anbefale spedbarn å sove på ryggen, har antallet som dør i krybbedød gått dramatisk ned. Samtidig blir flere skjeve i hodet. Dette kan forebygges med enkle tiltak.

Skjev hodefasong er naturligvis en liten pris å betale når vi vet at soving på rygging forebygger krybbedød. Og ingenting tyder på at skjevheten kan få alvorlige følger.

Likevel – det er enkelt å forebygge at barnet bli skjev i hodet. Da noen forskere i Danmark gikk gjennom 14 tidligere studier, fant de en hel del risikofaktorer;

At barnet sover på ryggen

At barnet har en favorittside

At barnet blir ensidig håndtert

At barnet er en gutt

At barnet har langsom motorisk utvikling

At barnet har nedsatt bevegelighet i nakken

At barnet tilbringer for lite tid på magen i våken tilstand

At barnet er morens første barn

At barnet er tvilling/trilling

At barnet er for tidlig født

Forskerne poengterer at de ulike studiene de har gjennomgått, er av ulik kvalitet. Studiene spriker og de ulike studiene har sett på forskjellige risikofaktorer. At en risikofaktor ikke er nevnt, betyr ikke nødvendigvis at den ikke finnes, men at den ikke er undersøkt.

Fysioterapi
I en av studiene gjorde man praktiske, forebyggende, øvelser med en gruppe og ikke med kontrollgruppen. Tiltaket bestod i et fysioterapiprogram med informasjon og rådgivning i håndtering, og øvelser for å minske barnets tilbøyelighet til å foretrekke én hodestilling. Resultatet var tydelig; hos de som hadde gjort forebyggende øvelser var risikoen for skjevt hode redusert med 46 prosent ved seks måneders alderen, og 57 prosent ved 12 måneders alderen – sammenlignet med kontrollgruppen der tiltak ikke ble satt i gang.

Nyfødte finner ofte sin egen favorittside ganske raskt. Dette er det lurt å være oppmerksom på og ha en bevisst holdning til. Her får du anbefalingene for å forebygge skjevt hode hos nyfødte.

Slik forebygges skjevt hode
– La barnet ligge mest mulig på magen når det er våkent.

– Rull barnet rundt på magen etter hvert bleieskift.

– Bytt side! For eksempel når du gir tåteflaske eller bærer på barnet.

– Dersom barnet har en favorittside, skal du straks begynne å håndtere barnet fra den motsatte siden, og ikke veksle mellom sidene.

– For de fleste er dette et rent kosmetisk problem som vil bli bedre med tiden. Men har man en stor grad av skjevhet, bør man behandles med fysioterapi og forskjellige triks for å få barnet til å snu hodet andre veien i ryggleie, sier nevrokirurg og seksjonsoverlege Bernt Due-Tønnessen ved Oslo universitetssykehus til NRK.no.

Men hvorfor blir hodet skjevt? Jo, skjelettet hos spedbarn er så mykt at det lar seg forme av hvordan hodet hviler mot underlaget.

Due-Tønnesen bekrefter at det ikke finnes holdepunkter for at skjev hodefasong kan være skadelig.
– Det er ingen holdepunkter for å si at det er skadelig å være litt flat i bakhodet. Men man kan vel si at det er bedre å ha en rund hodefasong, sier Bernt Due-Tønnessen til NRK.no.

Barnet må få ligge på magen om dagen
Faktisk er det slik at de fleste vil bli litt flate i bakhodet, liggende i ryggleie om natten. Om dagen derimot bør foreldre la barnet ”leke” mye på magen.

– Man skal bare passe på å ikke overdrive redselen for krybbedød. I våken tilstand skal barna ligge på magen, det er bare når de sover at de skal ligge på rygg, understreker Due-Tønnesen overfor NRK.no.

Nevrokirurgen sier at man skal være oppmerksom dersom skjevheten øker. I sjeldne tilfeller kan dette dreie som tilstanden kraniosynostose, der en av vekstsonene lukker seg for tidlig. Man vil også se skjevhet i ansiktet. Tilstanden krever vanligvis operasjon i første leveår, forteller han.


Kilder: forskning.no, NRK.no

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: