BloggAmmehjelperbloggenRåmelken – gull verdt

Råmelken – gull verdt

Din melk er spesialtilpasset akkurat ditt barn, og råmelken er gull verdt for den nyfødte. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ammehjelper Tonje Gurrik, Ammehjelpen 11533

Magesekken til den nyfødte babyen er bitteliten, og det skal ikke så mange dråpene til om gangen for at babyen skal bli mett. Men den vil drikke ofte, og hver dråpe med råmelk barnet får i seg er gull verdt!

Du har kanskje sett den allerede under siste del av graviditeten, eller kanskje har du ikke sett så mye som en dråpe ennå – selv om barnet ditt endelig er født.

Mange lurer på om det nyfødte barnet i det hele tatt får i seg næring når det dier etter fødsel. Og mange tenker at de ikke har fått melk ennå, ettersom det ikke kommer ut hvit melk i større mengder.

Ulik konsistens og farge
Men råmelken er der den, i større eller mindre grad, hos så godt som alle. Hos noen er den gul som appelsinjuice, hos andre blank og ser ut som litt tyktflytende vann. Den kan til og med være nesten hvit, og variasjonene har ingen betydning for innholdet. Noen får ut flere milliliter ved å håndmelke allerede første dagen, andre klarer kanskje å klemme ut en liten dråpe. Begge deler er like normalt – og den lille blanke dråpen hos deg er akkurat like næringsrik for babyen din som den gule dråpen i «nabosenga» er til hennes barn.

Barnet ditt klarer å die ut disse dråpene veldig fint. Og det fyller den bitte lille magesekken, som er på størrelse med en klinkekule, så liten er den! Dette er grunnen til at den lille vil ha brystet så ofte. Melken smaker fantastisk for babyen, og gir en god magefølelse på mer enn en måte.


Kan barnet av ulike årsaker ikke die etter fødsel, kan du håndmelke på en skje, eller rett i barnets munn. Pumpa kan du godt la stå i alle fall den første dagen, den vil bare gjemme de edle dråpene inne i pumpesystemet, og blir da vanskelig å få servert barnet.


Hvorfor er det så viktig med denne råmelken, da?


  • Råmelken er laget av din kropp, spesielt for ditt barn som nettopp er født! Den er faktisk så spesiallaget for det nyfødte barnet at kroppen din også vil produsere den på nytt når en ny spire i magen er på vei, selv om du fortsatt ammer storesøsken!

  • Premature barn får råmelk tilpasset at de faktisk er født før tiden med blant annet et høyere protein- og fettinnhold og enda mer antistoffer for beskyttelse, som de har behov for! Fantastisk, er det ikke!?

  • Den inneholder antistoffer fra mors eget immunforsvar og mikrober som hun har i sine omgivelser- og gjør at den lille fortsetter å være beskyttet mot mikroorganismer og sykdom også etter fødsel. Den inneholder også de «gode bakteriene» som beskytter tarmene til barnet fra å ta opp uønskede mikrober. Råmelken får fart på tarmsystemet og barnet vil kvitte seg med den seige, sorte avføringen som har samlet seg opp i tarmene etter livet i magen hvor barnet har svelget fostervann med avfallstoffer som blant annet hår og hudrester.

  • Og ikke minst er det en næringsrik råmelk som gir nøyaktig den næringen barnet ditt har behov for de første dagene. Gi av din råmelk så ofte barnet ønsker det, og etter cirka 2-4 dager vil den endres til å etterhvert bli mer melkelignende i farge og konsistens.

  • Har du et barn som av ulike årsaker trenger tillegg de første dagene, så server råmelken din først om du kan. Den vil hjelpe fordøyelsen til barnet ditt, og samtidig gi antistoffene som ingen tilleggsernæring har.

  • Din melk er spesiell, og den er laget for din lille skatt – helt fra første dag! Ingen kan kopiere den, ingen kan lage noe som er bedre!


Så hvis noen sier deg at du ikke har melk de første dagene, kan du smile og si: «Å jo! Ikke bare har jeg melk – jeg har faktisk flytende gull i brystene mine jeg! »


God motivasjonsklem fra
ammehjelper Tonje


Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: