Babyen hikker

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Malin Sofie Leirvik  56417
Babyen din hikker. Hvorfor det? Og hva er normalt og ikke?

Hikke kan virke som er signal på at noe ikke er som det skal. Men det er det stort sett ikke, og helsesykepleier Mette Elisabeth Vian ved sentrum helsestasjon Stavanger skal forklare.

– Mange lurer på om det er noe galt når barnet hikker, eller om det er ufarlig. Det er ikke farlig, men helt normalt å hikke. Sammentrekninger i mellomgulvet er det som forårsaker hikke, både hos barn og voksne. Det er ikke noe mer farlig for barn å hikke enn det vil være hvis du hikker selv. Vi pleier å forhøre oss med legene våre for å utelukke sykdom når foreldrene er bekymret, men stort sett er hikke en helt vanlig reaksjon og ikke forbundet med sykdom, sier Vian.

Kanskje husker du også at fosteret hikket da du var gravid? Vien forklarer hvorfor fosteret hikker:

– Hikking i fosterstadiet er en av forberedelsene til livet etter fødsel og forståes som en opptrening av pustemusklene, og sies å styrke mellomgulvet, sier Vian.

Er hikke vondt? Og hva kan få hikken til å stoppe?
Selv om hikke ikke er farlig, kan det se litt brutalt ut for noen foreldre når det lille barnet hikker. Vian mener det er viktig å huske på hvordan hikke føles i disse tilfellene.

– De fleste synes det er så vondt ut når et spedbarn hikker. Da må man gå i seg selv og tenke på hvordan hikke kjennes ut for deg. For de fleste er hikke irriterende, men ikke noe mer enn det – akkurat sånn er det for barnet også. 

Men man vil jo gjerne likevel hjelpe den lille når den hikker.

– Det du kan gjøre er å ha barnet nær seg. Holde det inntil deg, så barnet kan kjenne på et velbehag selv om det hikker. Vis gjerne omsorg når barnet viser tegn til ubehag ved hikking, sier Vian.

Når hikker barnet?
Har du kanskje lagt merke til at hikken kommer ved bestemte tidspunkter? Ofte er det en sammenheng mellom måltider og hikke.

– At barnet kan få luft i magen, og ubehag ved måltid er vanlig. Hikke er i samme kategori. Hvis barnet et glupsk og spiser fort, er det ofte da man kan oppleve at barnet får hikke, sier Vian.

Hikker barn når de er kalde?
Det finnes myter om hikke. Det kan ligge sannheter i disse mytene, men det finnes ikke bevis som tilsier at akkurat dette med kulde og hikke er sant.

– Du har kanskje hørt at barnet kan hikke når det er litt for kaldt eller varmt. Man kan alltids sjekke barnets påkledning for sikkerhets skyld. Men det kan virke som at dette bare er en myte, sier Vian.

Mye eller lite hikke?
Variasjon i hyppighet på hikking blant barn er vanlig. Mengden barnet hikker trenger ikke å være unormal, selv om andres barn hikker mindre eller mer.

– Man skal ikke sammenligne sitt barn med andres barn. Både mye og lite hikking er normalt. Dette kommer helt an på barnet, og dette er noe foreldrene gjerne etter hvert legger merke til, enten om det er snakk om mye hikke eller lite, sier Vian.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: