Har barnet ditt en blå eller brun tann, eller er det tannløst lenge før det er vanlig å miste tennene? - Tannskader hos små barn er vanligere enn mange tror, sier tannpleier Janne Schanche. Og har en melketann først falt ut, så er den tapt.

– I de fleste tilfeller merker ikke foreldre eller barnehagepersonale at skaden er skjedd. Kanskje har barnet dunket seg i lek og går videre som om ingenting har skjedd. Og så oppdager de plutselig at tannen er brun eller blå, sier tannpleier Beate Kydland.

Både Schanche og Kydland er tannpleiere i Rogaland og møter daglig mange barn. De fleste har fine tenner, men det er også mange som har en eller flere skadde tenner i munnen.

– Det er sjelden at barnet får problemer, men det er likevel lurt å få tennene sjekket når uhellet har skjedd, sier Schanche.

Registrer skaden og sjekk hos tannklinikk
Når et barn skader tennene sine, bør det registreres. Skjer det i barnehagen eller ved organiserte aktiviteter, gjelder som oftest en forsikring, og da er det viktig at skademelding fylles ut. Da vil eventuelle senere problemer forårsaket av tannskaden dekkes av forsikringen.

– Man kan ikke med sikkerhet si at den permanente tannen under ikke er skadet før den bryter fram, derfor er det viktig å registrere tannskaden, sier Schanche.

Ved en undersøkelse holder det ofte at tannpleier eller tannlege titter inn i munnen. Men dersom tannen mangler og man ikke vet om den ligger i grusen på lekeplassen, i barnets mage eller er dyttet opp i tannkjøttet, tas det røntgenbilder. Det samme om man er i tvil om hvorvidt tannen under er skadet.

Vær obs på tannbyll
Noen ganger dannes det en tannbyll, eller fistel som det kalles på fagspråket, i tannkjøttet over tannen.

– Hvis barnet ditt får en slik fistel skal du ta kontakt med tannhelsetjenesten. Da må tannen ut for å ikke skade den permanente tannen under, sier Schance.

Skadde tenner fungerer greit
Selv om tannen ikke er så pen å se på, gjør det ikke noe om den blir værende i munnen så lenge det ikke oppstår problemer, for eksempel fistel (se over).

– Tenner som blir blå eller brune er døde. Det vil de fortsette å være, selv om de skifter farge nå og da. Men døde tenner faller ikke ut noe tidligere enn andre melketenner. Og barnet vil kunne ha god nytte av tannen, sier Schanche.

Knekte tenner og tenner som faller ut
Hvis en permanent tann knekker må den repareres, og hvis den faller ut bør den oppbevares i spytt eller melk til den kan settes inn igjen (snarest mulig). Men det samme gjelder ikke melketenner.

– Den viktigste rollen til melketennene er å tygge mat og fungere som plassholder for de permanente tennene, forklarer Kydland.

Hvis tannen er knekt slik at det plager barnet, er det mulig å pusse litt på den slik at det ikke ubehagelig, men ellers gjør man ikke noe med melketennene.

– Melketenner som faller ut er til Tannfeen, avslutter Schanche.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?