BabyFørste gang hos tannpleier/tannlege

Første gang hos tannpleier/tannlege

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Maren Eriksen 17043

Når treåringer får sin første innkalling til tannlegen, tror de fleste barn og foreldre at dette er første gangen noen har studert tennene deres, men det stemmer ikke. Allerede på helsestasjonen vurderes barnets tenner. Hva kan man forvente seg av disse kontrollene?

– De fleste barn treffer tannpleiere og tannleger først når de er tre år, sier tannpleier Beate Kydland.

Det vanligste er at barna kalles inn til tannlege den høsten de er tre år, men alle skal ha vært til kontroll før de fyller fire.

– Barnas tenner er generelt bra på denne kontrollen, sier Kydland.

Ifølge Statens helsetilsyns veileder for helsestasjons- og skolehelsetjenesten skjer dette ved første besøk på tannklinikken:
– tilvenning for trygghet på tannklinikken
– undersøkelse av tenner og munnhule
– kostholdsveiledning
– hygieneveiledning
– fluorveiledning

Kontrollen ved helsestasjonen
Allerede på helsestasjonen sjekkes barnets tenner. Enten av helsesykepleier eller lege. Hvis det oppdages forhold som krever behandling, blir barnet henvist til tannklinikk selv om det ikke har fylt tre år.

På kontrollen ses det etter synlig bakteriebelegg, hull, tannskader og tannkjøttbetennelse.

– Men det er også viktig at foreldre følger med. Hvis dere mistenker at barnet har vondt i tennene, er det bare å ta direkte kontakt med tannhelsetjenesten og få det sjekket, sier Kydland.

Kosthold, tannpuss og medisinbruk er blant emnene som også blir spurt om for å vurdere barnets risikofaktorer med tanke på tannhelse.

Når skal man tilbake til tannlegen?
På samme måte som ved oss voksne, kalles barn inn ut fra tannpleierens/tannlegens vurdering i hvert enkelt tilfelle. Noen trenger å komme oftere enn snittet, andre sjeldnere. I veilederen utarbeidet av Helsetilsynet heter det:

– Ut fra den individuelle vurderingen gjort ved treårskontrollen blir barnet innkalt etter behov, med innkallingsintervall opp mot 24 måneder for friske barn med god tannhelse.

Les gjerne oppdaterte retningslinjer for tannhelsetjenester til barn og unge og helsestasjons- og skolehelsetjenesten

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: