FamilieForeldreSlik får du mer ut av dagen

Slik får du mer ut av dagen

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 9620

Det er ikke alle som er like glade i ordet «tidsklemme», men mange småbarnsforeldre kjenner både titt og ofte at det kunne ha vært greit med litt mer tid. Tid til å være med barna, tid til å besøke venner, gjøre husarbeid – eller rett og slett slappe av.

Mange finner sine egne små knep for å spare inn litt tid. Her deler våre lesere sine tips:

Hus og hjem:

– Ta med barna på husarbeidet. Barna kan se på det som et privilegium å få vanne blomstene. Og ungene dekker mer enn gjerne på bordet før middag.
– Lær barna å rydde opp etter seg selv, så slipper du å gå fra rom til rom for å rydde opp etter dem. Dette er ikke alltid like lett å få til, men det gjelder å begynne de gode vanene tidlig. Når de må rydde selv, roter de også ofte mindre.
– Kom deg ut i helgene! Ingenting skaper mer rydde- og vaskebehov enn når alle er inne hele helgene.
– Sett på klesvasken like etter at du kommer hjem fra jobb (klær som du har lagt klar i vaskemaskinen kvelden før). Da er vasken ferdig like etter at dere har spist middag, og du kan henge opp klesvasken og ta en dusj mens minsten ser barne-tv. Så når barna er i seng, kan du legge deg flat på sofaen rundt 19.30-20.
– Legg sammen klær mens barna koser seg i badekaret – slå to fluer i en smekk!

Mat:

– Handle én gang i uken, så slipper du å springe på butikken hver dag. På denne måten får du mer oversikt over middager for hele uken, og kan komme i gang med en gang du er hjemme.
– Kjøp eller bak mange brød, skjær dem opp og frys dem. Da er det enkelt å ta opp og fort å tine.
– Lag klar matpakkene kvelden før.
– Lag store middagsporsjoner når du først er over grytene, så kan du fryse ned noe.
– Gjør mest mulig av middagen klar på forhånd, så er det bare å skru på platene for å få middagen i gang når du kommer hjem.
– Gå sammen med en vennefamilie og bytt på å invitere hverandre hjem til en middag midt i uka. Da kan dere både hjelpe hverandre og være sosiale på samme tid.


Planlegging

– Bruk søndag kveld til å få full oversikt over hele den kommende uken. Legg inn foreldres trening, ungenes aktiviteter, andre avtaler som for eksempel tannlege og foreldresamtale i kalenderen. Da får du full oversikt og glemmer sjelden noe.
– Pakk gymbager, svømmetøy, fotballbager osv. til ungene søndag kveld, så står alt klart til hektiske morgener og ettermiddager.
– Legg fram nøkler og lommebok, samt votter, luer og jakker kvelden før. Da slipper du å grave i alle skuffer eller løpe rundt i huset i to minutter etter at man skulle vært ute av døra.
– Kjøp bursdagsgaver og bursdagskort passende til barn på ditt barns alder og ha disse liggende klar. Å kjøpe fire gaver tar ikke så mye lenger tid enn å kjøpe en.
– Dersom foreldre har fleksibel arbeidstid, kan de dele på henting og bringing. Den ene kan gå tidlig på jobb for å kunne hente unger/være i hus tidlig, mens den andre er igjen med morgenstell og levering og kommer senere hjem. Da blir det mindre stress, og ungene kan ha kortere dager i barnehage/SFO.


Fritid:

– Gå sammen med andre foreldre og del på å kjøre barna til fritidsaktiviteter.
– Foreldre kan trene annenhver dag. Den dagen den ene trener, tar den andre husarbeidet – og omvendt.
– Tren sammen med barnet! Enten med babyen som vekt eller for eksempel barnet i sykkelsete/sykkelvogn. Har du et barn som sykler selv, jogg ved siden av.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: