Visste du at neseblod er vanligst hos barn mellom to og ti år, samt hos voksne over 50 år? Neseblod er vanlig, men kan virke skremmende for barn. Da er det viktig at du som forelder beholder roen og gir riktig behandling. Men hva er riktig behandling?

Neseblod heter på fagspråket epistaxis og ser som regel mye verre ut enn det er. Vi har to typer neseblod; det  som oppstår framme i nesen (anterior) og det som oppstår bak i nesen (posterior). Ni av ti episoder med neseblod oppstår framme i nesen fordi det går hull på en eller flere av de små blodårene som ligger tett under overflaten i neseslimhinnen. Disse er som regel lette å stoppe. Neseblødning bak i nesen er mer alvorlig og rammer nesten bare eldre.

Neseblod er vanligere om vinteren, særlig om luften er spesielt tørr. Det er også vanligere på morgenen uten at noen har funnet ut hvorfor. Hvorfor barn mellom to og ti år er spesielt utsatt, vet man ikke sikkert. Noen mener at det fins en sammenheng mellom perioder med sterk vekst og neseblod. I tillegg viser det seg at noen har blodkarene i nesen nærmere overflaten enn andre, og vil dermed ha større risiko for å blø neseblod. Barn som peller seg i nesen er naturligvis også mer utsatt, og bør alltid ha kortklipte negler.

Nesepilling vanligste årsak
De to vanligste årsakene til neseblod hos barn er nesepilling og slag mot nesen. Andre mulige årsaker er luftveisinfeksjoner, forkjølelse, influensa, allergi eller at barnet har puttet noe opp i nesen.

Selv om det ser dramatisk ut, er det sjelden vondt å blø neseblod, med mindre det skyldes skader i nesen. Blødningen er som oftest liten, selv om det kan virke mye på papir, klut, klær eller i snøen. Behandlet på riktig måte er blødningen som oftest over på rundt ti minutter.

Behandling
I motsetning til hva mange tror, er det helt feil å legge hodet bakover ved neseblod. Faktisk stiger blodtrykket til hodet når man ligger, og dermed vil det komme mer blod til blodåren som er skadet, og det blir vanskeligere å stoppe blødningen. Derfor er det best å sitte når en skal stoppe neseblødningen. Barnet skal verken bøye hodet bakover eller framover.

1. Berolige barnet. Barn blir gjerne redde  når de oppdager at de blør og tror det er farlig. Derfor er det viktig at du er rolig og klarer å roe barnet ned. Forklar barnet at det ikke er farlig, og at du skal hjelpe å stanse blødningen. Gråt vil forsterke neseblødningen, så trinn én er å roe barnet.

2. Ta barnet på fanget, eller få det til å sitte ved siden av deg. Klem den nederste myke delen av nesen sammen med tommel og pekefinger. Når du klemmer sammen den mye delen av nesen, klemmer du også på blodåren som blør, og det vil dannes en sårskorpe som stanser blødningen.  Du kan bruke lommetørkle, vaskeklut eller bare fingrene. Det viktigste er at du holder med et fast og bestemt trykk. Større barn kan lære å holde selv. Er du usikker på hvordan du skal holde, kan du høre med legen eller helsesøster neste gang du er i kontakt med dem.

3. Ta tiden til hjelp. Du skal fortsette å holde på nesen i ti minutter. Ha en klokke tilgjengelig og ta tiden. Tiden snegler seg ofte framover når man venter på noe, så avledning er lurt. Les en bok, fortell et eventyr, lytt til musikk, se på tv eller noe annet som både fanger barnets oppmerksomhet og får det til å sitte i ro.

4. Hvis neseblødningen ikke har stoppet etter ti minutter, prøver du med ti nye minutter på samme måte. Hvis du ikke klarer å stoppe neseblødningen etter tre slike forsøk, skal du kontakte lege.

Det fins et utall av mer eller mindre dokumenterte måter å stoppe neseblødning på. Noe som kan virke er å bruke en kald klut. Merk deg likevel at det kommer i tillegg til beskrivelsen over – ikke i stedet for. En kald klut plassert i overgangen mellom nese og panne, eller øverst på halsen like under kjevevinkelen, kan få blodårene til å trekke seg sammen, og blødningen blir mindre

Når blødningen har stoppet
Om du har puttet papir eller bomull opp i nesen for å stoppe blødningen, skal du være forsiktig når du tar dette ut igjen. Det kan ha festet seg i såret, og skorpen kan derfor løsne når du tar det ut. Fukt papiret eller bomullen med vann før du trekker det ut, så slipper du at dette skjer.

Når blødningen har stoppet, trenger nesen tid til å lege såret. Derfor er det lurt at barnet tar det litt med ro de første timene. Barnet bør ikke snyte seg eller pelle seg i nesen de første dagene. Unngå også å bade eller dusje barnet kort tid etter neseblødning. Det tar minst en uke før såret er helt bra igjen, og fordi skorpen kan løsne av ulike årsaker, er det ikke uvanlig at barnet blør neseblod en eller flere ganger til i løpet av de nærmeste dagene og ukene.

Når kontakte lege?
Hvis du mistenker at nesen kan være skadet eller brukket, skal du ta kontakt med lege eller legevakt umiddelbart. Det samme gjelder om neseblødningen skyldes et kraftig slag mot hodet. Om neseblødningen ikke lar seg stoppe i løpet av 15 minutter (og du har fulgt oppskriften over), skal barnet til lege. Hvis barnet har puttet noe inn i nesen skal du være forsiktig. Ofte gjør man vondt verre om man prøver å pirke det ut selv. Be barnet snyte seg. Kommer ikke fremmedlegemet ut da, bør barnet til lege. Hvis barnet har problemer med å puste eller blør fra andre steder samtidig (for eksempel i munnen eller ørene) skal du også ta kontakt med legen med en gang. Barn som blør neseblod ofte over en lengre periode bør også undersøkes av lege.

Kan bli kvalm
Mange misliker smaken av blod, og det er heller ikke lurt å svelge neseblodet. Det er flere årsaker til det: en mister oversikt over hvor kraftig blødningen er, blødningen kan vare lenger og mange blir kvalme av å få blod i magen. Dersom barnet svelger en del blod, kan det derfor hende at det vil kaste det opp igjen etterpå. Det er ikke farlig, men kan se skummelt ut.

Hyppig neseblod
Barn kan ha perioder på flere uker hvor de har hyppige neseblødninger. Ofte skyldes det at skorpen på såret løsner før det har grodd ferdig og blødningen begynner på ny. Det kan skje fordi barnet peller av skorpen, snyter seg eller nyser kraftig. Hvis barnet blør mye, det er vanskelig å stoppe blødningen, eller hyppigheten bekymrer deg, er det greit å få barnet sjekket hos fastlegen. Noen – både barn og voksne – er plaget av hyppige neseblødninger. Da kan det hjelpe å fryse eller brenne av det stedet i nesen som vanligvis gir blødningen, men man er tilbakeholdne med å gjøre dette på små barn som fremdeles skal vokse mye. Å øke luftfuktigheten er en enkel og ofte effektiv måte å begrense hyppig neseblødning.

Kilder: DinSide, Nettdoktor, eMedicineHealth, Health

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?