BabySykdom og symptomerMMR-vaksine før reise til utlandet

MMR-vaksine før reise til utlandet

Av Pernille Filippa Pettersen 6054 Sist oppdatert 28.05.18
I Europa sirkulerer meslingviruset – en av de farligste barnesykdommene. I Norge får alle barn tilbud om vaksine når de er femten måneder gamle. Men hva med yngre barn? Bør man fremskynde vaksinen hvis man skal ut å reise?

I Europa sirkulerer meslingviruset i befolkningen i Belgia, Bosnia-Herzegovina, Frankrike, Georgia, Italia, Hellas, Kasakhstan, Romania, Serbia og Ukraina, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO). Meslinger er en av de alvorligste barnesykdommene, og en betydelig dødsårsak hos barn på verdensbasis. Cirka 90.000 barn mistet livet som følge av sykdommen i 2016. I Norge er det heldigvis lav forekomst av sykdommen, mye grunnet vaksinering. Siden 1983 har MMR-vaksine (meslinger, kusma og røde hunder) inngått i barnevaksinasjonsprogrammet.

Kan komme fra utlandet
I Norge hadde vi et toppår for meslingeutbrudd i 2011. Da fikk Folkehelseinstituttet (FHI) inn meldinger om 39 personer som var smittet. 26 av disse tilfellene omhandlet barn i alderen null til ni år, viser statistikk fra FHI. Så langt i år er det meldt seks tilfeller av smitte.

Smittevernoverlege Tore W. Steen ved Helseetaten i Oslo kommune sier at smitten ofte kommer fra andre land.

– Vi har tilfeller av meslinger hvert år i Norge, og smitten kommer ofte utenfra. Det vil for eksempel si at mennesker som har vært på reise i områder hvor det er smittefare har blitt smittet, og tatt med seg sykdommen hjem, sier han.

Tone Bruun, overlege ved smittevern, miljø og helse ved FHI, forteller at selv om det har vært seks tilfeller i år så langt, ansees smittefaren som lav i Norge, mye grunnet høy vaksinasjonsdekning i befolkningen.

– De aller fleste nordmenn er vaksinert mot meslinger, og det er derfor veldig få som får meslinger her. På grunn av den høye vaksinasjonsdekningen fører ikke disse tilfellene til noen større smittespredning i Norge, sier Bruun.

Meslinger


  • Meslinger er en akutt virusinfeksjon som er ledsaget av utslett. Infeksjonen forårsakes av mobililviruset, og er en svært smittsom sykdom.

  • Meslinger overføres bare direkte via dråpe- og luftsmitte. De første symptomene melder seg som regel 10-14 dager etter at man er blitt smittet, og utslettet kommer 2-3 dager etter det igjen.

  • Den akutte sykdommen varer i cirka en uke.

  • Første symptom er høy temperatur. Deretter utvikles det symptomer som ved kraftig forkjølelse: hodepine, halsbetennelse, hoste og øyekatarr.

  • Utslettet starter bak ørene og brer seg etter hvert til hele kroppen

  • Noen får komplikasjoner som lungebetennelse, bronkitt og mellomørebetennelse. Alvorlige følger som hjernebetennelse (encefalitt) forkommer og sykdommen kan i sjeldne tilfeller være dødelig.

  • Vaksine mot meslinger ble innført i det norske barnevaksinasjonsprogrammet i 1969, med én dose til småbarn. I 1983 ble det innført en kombinert vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR). Etter 1969 har forekomsten av meslinger stadig sunket.

  • Den første dosen får barnet når det er rundt 15 måneder. Andre og siste dose tas bår barnet er rundt elleve år gammelt. Da er de fleste immune livet ut.


Bør man vaksinere barn før ferien?
Barn får vanligvis vaksinen når de er femten måneder gamle, men den kan fremskyndes. Nedre aldersgrense er ni måneder. Dette er fordi effekt og sikkerhet ikke er undersøkt hos yngre barn. Ved vaksinasjon i alderen 9-12 måneder må barnet få en ny dose ved riktig alder (15 måneder) for å sikre tilfredsstillende beskyttelse, opplyser FHI. De anbefaler å vaksinere barnet to til tre uker før avreise for best beskyttelse.

Om man bør fremskynde vaksine hos barn under femten måneder i anledning reise er opp til foreldrene å bestemme. Bruun forteller at det vil være svært individuelt om dette er nødvendig, blant annet fordi smittefaren vil variere fra område til område.

– Det er for tiden utbrudd i områder sør i Hellas, men det er først og fremst blant rombefolkningen og unge, voksne grekere som ikke er vaksinert. Ved en vanlig turistreise til de fleste steder i Hellas vil risikoen for å møte på meslinger være liten. Skal man derimot reise til utbruddsområder hvor smittefaren er høy bør man vurdere å fremskynde vaksinen, sier Bruun.

Hun forteller også at det er noen forhåndsregler man bør følge når man reiser til land hvor det er kjente tilfeller av meslinger.

– Reiser man til områder med utbrudd kan det være en ide å prøve å unngå store folkemengder for å minske risiko for smitte. Reiser man med små, uvaksinerte barn vil det være viktig at de andre i reisefølget er beskyttet (har gjennomgått sykdommen eller er vaksinert), sier Bruun.

Følg barnevaksinasjonsprogrammet
I 2016 hadde 96 prosent av to- og niåringer i Norge fått MMR-vaksine. Den første dosen gis vanligvis når barnet er femten måneder gammelt, og den andre dosen når barnet er rundt elleve år gammel. Barnet er da beskyttet resten av livet.

Steen oppfordrer alle foreldre til å la barnet følge barnevaksinasjonsprogrammet, og opplyser at det er den eneste måten man helt sikkert kan unngå smitte.

– Det er god grunn til å vaksinere barnet mot alle sykdommene i barnevaksinasjonsprogrammet, men særlig meslinger. Grunnen er at det er stor risiko for alvorlig sykdom, og i verste fall død, hvis man får sykdommen, sier han.

Trykk her for mer informasjon om Folkehelseinstituttets anbefalinger rundt meslinger, og hvilke land som har høy smittefare.

Barnevaksinasjonsprogrammet


  • Barnevaksinasjonsprogrammet inneholder vaksiner mot elleve forskjellige sykdommer. Disse er difteri, tetanus, kikhoste, hemophilus, influensa, hepatitt B, poliomyelitt, pneumokokkinfeksjon, meslinger, kusma, røde hunder, rotavirus og humant papillomavirus (HPV).

  • Alle barn tilbys vaksinasjon, men det er opp til foreldrene å bestemme om barnet skal vaksineres.

  • De første vaksinene tas når barnet er seks uker gammelt, og de siste tas i ungdomsskolealder.


Kilder: Overlege Tone Bruun i Folkehelseinstituttet, Folkehelseinstituttet, Overlege Tore W. Steen, Regjeringen.no og Bergens Tidende. 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: