BabyNå innføres hepatitt B-vaksinen i barnevaksinasjons-programmet

Nå innføres hepatitt B-vaksinen i barnevaksinasjons-programmet

Det blir ikke flere stikk på babyen, selv om også hepatitt B blir med i kombinasjonsvaksinen som gis til barnet når det er 3, 5 og 12 måneder gammelt. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 4671 Sist oppdatert 26.10.16

Hepatitt B-vaksine blir innført i det norske barnevaksinasjonsprogrammet for alle barn født fra og med 1. november 2016. Siden første dose gis ved 3-måneders alder, vil oppstart med den nye vaksinen bli i begynnelsen av februar 2017.

Det var i juni 2016 at Helse- og omsorgsdepartementet kunngjorde at alle norske barn skal få tilbud om hepatitt B-vaksine. I dag, 26. oktober 2016, melder Folkehelseinstituttet (FHI) at vedtaket nå trer i kraft. Barn født fra og med 1. november 2016 vil få tilbud om kombinasjonsvaksinen Hexyon fra 3-måneders alder, skriver FHI.

Spedbarn har til nå fått tilbud om kombinasjonsvaksine som beskytter mot fem sykdommer: difteri, stivkrampe, kikhoste, polio og haemophilus influenzae type B. Vaksinen gis ved 3-, 5- og 12-måneders alder. Den nye vaksinen mot hepatitt B vil inngå i en kombinasjonsvaksine sammen med disse, og vil ikke medføre flere stikk eller helsestasjonsbesøk for barnet.

Innføringen av vaksine mot hepatitt B i barnevaksinasjonsprogrammet bygger på råd fra en ekspertgruppe nedsatt av Folkehelseinstituttet. Hittil har kun barn i spesielle risikogrupper for hepatitt B-smitte fått tilbud om denne vaksinen.

Vaksinen med hepatitt B blir introdusert litt tidligere enn opprinnelig planlagt. Grunnen til det er at det er global mangel på vaksinen mot de fem ulike sykdommene som nå er i bruk.

I artikkelen under kan du lese hva Babyverden skrev da nyheten kom i juni 2016 om at alle norske barn skulle få tilbud om hepatitt B-vaksine.

Les hele nyhetsartikkelen fra Folkehelseinstituttet her.


Podcast: Gjest er overlege og spesialist i barnesykdommer Margrethe Greve-Isdahl


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: