Sist oppdatert: 6. april 2012

Spørsmål:

Hei. Jeg har ei lita jente på 4,5 mnd. Hun hadde en litt trøblete start å la lite på seg en periode. Men går veldig bra nå, hun legger på seg, ikke mye, men går absolutt den rette veien. Jeg fullammer henne. Men hun har lenge sovet hele natten gjennom. Hun er ei veldig blid, glad og kvikk jente. Griner vell kun når hun er sulten.

Den siste uka har jeg prøvd med litt tynn grøt på kvelden, bare en liten smak. Går veldig greit, hun smatter det i seg med stor iver. Men hun har også den siste uka hatt veldig løs, grønn avføring. Kan det henge sammen med grøten?? Hun virker ikke utilpass eller noe sånn, men bæsjer veldig ofte, og da er det som sagt grønt og slimete og veldig løst.

Svar:

Hei! Nesten hos alle barn kan man se at de får perioder med grønnlig avføring. Det kan skyldes en form for irritasjon i tarmen, og noen ganger kan man se det når de har økedager. Grøten representerer noe nytt for barnets fordøyelsessystem. Kanskje kan det være grunnen til at jenta di får denne grønne avføringen. Det beste er jo å begynne med ris- eller masigrøt,- da disse grøtsortene ikke inneholder gluten. Går det bra i forhold til barnets fordøyelse. kan man deretter gå over til glutenholdig grøt. En annen ting som barnet kan reagere på er dersom du har tilsatt morsmelkerstatning i grøten/ evt. at grøten inneholder melk.

Dersom du har fullammet til grøtstart, så er jo ikke barnet vant med kumelksproteiner. Kumelksproteiner krever mer av barnets fordøyelse enn morsmelk, og kan føre til endring i avføringens konsistens, hyppighet og farge. Du må nesten bare følge med i tiden som kommer. Så lenge barnet er i trivsel, legger godt på seg og ikke viser tegn til at noe er galt, så vil dette som regel normalisere seg etter en tid.

Beste hilsen Elin

Hva synes du om artikkelen?