BabyVekst og utviklingNår barnet er redd menn

Når barnet er redd menn

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1648 Sist oppdatert 02.04.12
En mor lurer på hvorfor hennes snart fire år gamle sønn er så forsiktig og engstelig - spesielt overfor menn. Er det noe de kan gjøre for å hjelpe gutten? Helsesykepleier gir råd.

Spørsmål:

Hei!

Vi har en gutt som blir 4 år til sommeren. I dag har jeg vært på foreldresamtale i barnehagen, der vi snakket om at han er forsiktig og engstelig. Hører han fra de voksne at det kommer en mann i barnehagen (for å fikse noe f.eks), så blir han redd og holder seg inntil de voksne til han ser hva mannen skal gjøre i barnehagen.

Han er generelt forsiktig blant fremmede og fremmede situasjoner, redd for dyr og til dels høye lyder. Han var tryggheten selv da han begynte i barnehagen, så jeg vet ikke helt når dette startet. I fjor fikk han en lillebror, og det forsterket seg da en periode.

Har prøvd å tenke om han har vært borti noe skremmende, og kan komme på noen situasjoner med menn som er veldig ivrige/tar ikke signalene hans og skal liksom «ta han»/løpe etter han/holde han fast. Men jeg tror ikke dette er den utløsende årsaken, hvis det er en. Den verste episoden med menn skjedde for et par uker siden, og denne engstelsen har vart mye lenger enn det.

Har du noen tips til hva vi kan gjøre? Vi og barnehagen skal nå være enda mer obs på ting som skjer, og prate med han om det. Forsikre han om at han er trygg, at vi er der etc.

Har tenkt på å «utsette» han for forskjellige situasjoner der vi er sammen med han for at han skal oppleve at det går bra og at det ikke er farlig. F.eks. hilse på en hund. Absolutt ikke presse han, men kanskje trene litt og litt på å være sammen med hunder. Han har mange positive mannsfigurer i livet sitt, så han burde egentlig være trygg på menn. Han er veldig trygg på mange menn, men fremmede syns han er vanskelig.

Dette ble langt og rotete, men kanskje du har noen tanker?

 

Hei!

Jeg synes det er bra at du forsøker å finne ut av hvorfor din sønn er blitt så engstelig – og da spesielt for menn. For at sønnen din skal føle seg trygg, er det nok viktig at hverdagen hans blir ganske så forutsigbar. Det er av stor betydning at dere som foreldre forbereder ham på hva som skal skje. Når han møter fremmede, er det fint om dere kan fortelle hvem personen er, og la ham få bruke tid på å bli kjent på en naturlig måte.

Det kan også være lurt å be andre voksne om ikke å være så brå, men heller gå rolig fram for at sønnen deres skal føle seg trygg og få tillitt til nye personer. Vær også obs på hva han ser på TV. Vil råde dere til å ikke la ham se på TV alene. Det er best om en av dere foreldre kan se på TV sammen med ham, og forklare og utdype hva som skjer. La heller ikke Tv-en stå på når dere holder på med andre ting. Mange barn blir skremt av det de ser på TV, fordi de ikke er i stand til å forstå sammenhengen.

Som voksne er det viktig å bruke fantasien for å sette seg inn i barnas situasjon og tankegang. På den måten kan vi utvide deres perspektiv på en trygg og omsorgsfull måte. Håper gutten din igjen kan føle trygghet og tillit til omgivelsene.

Lykke til!

Hilsen helsesykepleier Elin Asbjørnsen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: