Lurt søtningsmiddelDe små foretrekker ofte fruktmos som søtningsmiddel i grøten, noe som er svært gunstig på grunn av vitaminene. Putt en terning frossen fruktmos i grøten, og den får rett temperatur og en deilig smak.
Oppskrifter på grøter
Hirsegrøt:Mengde: 1/2 dl hirseflak og 2 dl vann.Tilberedning: Kok opp vann og tilsett hirsen.Koketid: Et par minutter.Kommentar: Grøten inneholder ikke gluten.
Havregrøt:Mengde: 2-3 ss havremel eller havregryn til større barn og 1 - 1 1/2 dl vann.Tilberedning: Kok opp mel og vann og rør godt underveis.Koketid: 3-5 minutter.Kommentar: Kan kokes sammen med litt eple og noen dryss kanel.
Havre- og hirsegrøt:Mengde: 1/2 dl lettkokte havregryn, 1/2 dl hirseflak og 3 dl væske.Tilberedning: Kok opp gryn, flak og vann under omrøring.Koketid: 5 minutterKommentar: Grei som introduksjon til glutenholdige kornslag.
Maisgrøt:Mengde: 2 dl vann og 2 ss maismel.Tilberedning: Bland vann og mel og kok opp mens du rører.Koketid: 5 minutter.Kommentar: Inneholder ikke gluten og er god med eplemos.
Grovmelsgrøt:Mengde: 4 ss sammalt hvete (fin) og 2 dl vann.Tilberedning: Bland mel og væske og kok opp under omrøring.Koketid: 6-7 minutter.Kommentar: Bløtlegg melet i en time før koking og jernet blir mer tilgjengelig.
Speltgrøt:Mengde: 4 ss speltmel og 2 dl vann.Tilberedning: Bland spelt og vann og kok opp under omrøring.Koketid: 6-7 minutter.Kommentar: Spelt inneholder mye jern.
Fargerike moserHer følger oppskrifter på moser du raskt og effektivt kan lage ut fra de råvarene dere har i huset. Væskemengden må tilpasses slik at det passer barnet. I starten bør mosen være ganske tyntflytende, så kan du redusere væskemengden etter noen uker når barnet er blitt vant til maten. Noen barn klarer å tygge grovere mos med gommene og eventuelle tenner allerede fra de er seks måneder gamle.
Dampkoking bevarer næringsstoffeneDu kan dampkoke mosene, da bevares næringsstoffene bedre. Det finnes enkle metoder for deg som ikke har dampkoker eller dampgryte. Du kan for eksempel legge maten på rist i en vanlig kjele, eller mellom to smurte tallerkener over vann som koker.
Ta frukten og grønnsakene ut av væsken før du moser, og tilsett passende mengde væske slik at konsistensen blir slik barnet vil ha den. Frukt- og grønnsaksmoser smaker best når de er ferske, men kan fryses i opptil 1 måned. Frys mosen i små begre eller isterningsbrett/- poser. Avokado- og potetmos er ikke egnet til frysing.
Slik lager du eple- og pæremos1. Skrell og skjær frukten i mindre biter, og bland frukten med vann i ei gryte.2. Kok opp og skru ned varmen igjen. La det trekke til frukten er myk.3. Mos frukten til en konsistens som passer barnet. Tilsett eventuelt mer væske (vann, morsmelk eller morsmelkerstatning) og noen dryss kanel.
Forslag til fruktmosblandingerEple- og avokadomos: 2 ss eplemos og 1 ss avokadomosPære- og aprikosmos: 2 ss pæremos og 1 ss aprikosmosBanan- og avokadomos: 2 ss banan og 2 ss avokadomosPlomme- og eplemos: 2 ss plommemos og 2 ss eplemosMelon- og bærmos: 2 ss melon og 1 ss bær (helst blåbær eller bringebær)Melon- og bananmos: 2 ss melon og 2 ss bananDet er også mulig å servere barnet finraspet eple og pære som ikke kokes.
Oppskrifter på fruktmoser
Aprikoser:Mengde: 300 gTilberedning: Skrell og fjern stein. Mos.Vann: 2 ssKoketid: ca. 10 minutter til de er mør
Avokado:Mengde: 1 middels storTilberedning: Skrell, kutt og mos.Kommentar: Bør nytes fersk
Banan:Mengde: 1 middels storTilberedning: Skrell og mos
Bær (ikke jordbær):Mengde: 300 gramTilberedning: Rens og mos. Bland gjerne med fruktmos etterpå.Koketid: Kan kokes i cirka 10 minutter, men ikke nødvendig.
Eple:Mengde: 2 (400 gram)Tilberedning: Skrell, kutt, kok og mos. Dryss eventuelt over litt kanel.Vann: 2 ssKoketid: cirka 10 minutter
Mango:Mengde: 1 stor eller 2 småTilberedning: Skrell og fjern stein. Mos.
Pære:Mengde: 2 små eller én større (300 g)Tilberedning: Skrell, kutt, kok og mos. Dryss eventuelt over litt kanel.Vann: 2 ssKoketid: ca. 20 minutter
Plommer:Skrell og fjern stein. Mos.
Alle mosene gir cirka 2 1/2 dl eller 12 ss.
Hentet fra Babyverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Gunn Helene Arsky