BabyStellÅ bytte en eksplosjonsbleie på 1, 2 … 15

Å bytte en eksplosjonsbleie på 1, 2 … 15

Illustrasjon: iStock
Av Maren Eriksen 23417

Før eller siden kommer det til å skje … Podens eksplosjonsbleie sprenger når du minst venter det. Her er tips og triks når uhellet virkelig er ute.

1. Få barnet bort fra ting som er vanskelige å fjerne flekker fra
Ligger småen og vrikker seg på stueteppet til svigermor? Eller i bilstolen? Eller i en lekker hvit sofa på besøk hos venner? Fjern babyen derfra umiddelbart!

2. Finn stelleveske og nærmeste bad
Er du riktig heldig er du allerede hjemme hos deg selv, og kan ta livet med ro fordi du har alt du trenger innen rekkevidde. Men det er nesten en slags lov mot det, for sånne bleier pleier ofte å komme når det passer dårligst.

3. Tenk bruk og kast
Er det et tidspunkt du har lov til å droppe miljøhensynet så er det nå. Engangsunderlag og våtservietter, eller andre engangskluter, er kjekke å ha.

4. Få av barnet alle andre klær enn bodyen
Overlevde sokkene? Flott. Sjansen for at andre plagg kom fra det flekkfrie er mindre sannsynlig. Men det går jo an å være heldig. Plasser flekkete klær i plastposer og knytt godt igjen.

5. Bestem deg for hvilken vei du vil ta bodyen av
Er du heldig, har babyen på seg omslagsbody og du slipper å tenke på eventuell bæsj i håret (både babyens og ditt). Hvis ikke, kan det være greit å gjøre seg opp en formening om hvorvidt bodyen kan trekkes nedover og av, i stedet for over hodet som vanlig. Noen bodyer er lurt innrettet slik at de er lette å få av nedover også. Du kan jo håpe at det var akkurat i dag babyen hadde på seg en slik.

6. Vær godt forberedt
Det kommer til å være bæsj overalt når bodyen kommer av. Ha kluter klare, og vær rask. Små hender og føtter har en tendens til å komme i veien og gjøre det hele hakket mer grisete enn det du syntes var nødvendig. Vask i vei! Gjerne allerede før bleien kommer av.

7. Pust godt inn og gyv løs!
Dette bleiebyttet kommer ikke til å være det hyggeligste i ditt liv. Trekk pusten godt, og få det unnagjort. Vask godt, og vær klar med ny bleie. Noen ganger kommer det en runde nummer to når rompa igjen er fri.

8. Få dritten vekk
Bokstavelig talt. Du har ikke lyst til å ha den stanken tett på lenger enn strengt tatt nødvendig. Og heller ikke i nærheten av sprellende fingre og tær. Poser som kan knyttes godt i sammen er din venn her. Ingen ønsker å komme inn på badet og lukte flere timer gammel eksplosjonsbleie.

9. Få babyen så gullende ren som mulig
Har du anledning til å bade babyen, er det best. Hvis ikke kan det være greit å spyle den i vasken. Hvis ingen av de mulighetene finnes, får kluter gjøre susen. Vær nøye. Tørk godt i hudfolder, og sjekk at du har fått med deg alt. Kan det ha kommet bæsj i håret? Er føttene bæsjefrie?

10. Ta på ren bleie
Vær gjerne litt ekstra påpasselig med at den sitter riktig på. En bleie på skakke er ikke din venn når babyen er litt eksplosiv i magen.

11. Bestem deg for om du vil kaste bodyen
Bæsjeflekker kan være vanskelige å få bort. Som regel befinner de seg på steder som normalt ikke synes, og da er de ikke så farlige. Men når de går langt oppover ryggen? Avgjørelsen er til slutt opp til deg, men skulle du velge å ta vare på den, kan det være greit å tørke så godt av den som mulig. Har du anledning til å skylle av den, er det enda bedre. Det kan imidlertid vente ­litt – babyen først!

12. Kle på babyen
Det er dette du har pakket ekstra skift i stellevesken for. Alle gangene du har dratt med deg ekstra body og strømpebukse fram og tilbake uten å få bruk for dem. Nå får du endelig betalt for det! Så spørs det jo om du husket å fylle på nytt etter sist eksplosjonsbleie, eller om klærne du pakket for to måneder siden fortsatt passer. Akkurat nå spiller det kanskje ikke så stor rolle om babyens klær ikke matcher? Eller at det er snøkrystaller på bodyen midt i juli?

13. Kom du fra det hele flekkfri?
Du måtte tross alt bære den lille inn på badet. Sjansen for at du også har en bæsjeflekk eller to på deg er absolutt til stede. Ta en sjekk. Har du ekstra skift til deg selv? Kan du klare deg uten det plagget (uten å måtte gå i bare bh’en)? Hvis ikke får du fjerne flekken etter beste evne og håpe ingen legger merke til den.

14. Fjern så mange beviser som mulig
Lukten er det kanskje ikke så mye å gjøre med. Men du kan jo sørge for at nestemann kommer til et noenlunde rent stellebord. Kan bleien tas med og kastes utendørs, fortrinnsvis der den snart blir tømt? Ikke glem å vaske hendene dine skikkelig grundig!

15. Pust lettet ut
Det er en slags underlig milepæl det å ha håndtert en sånn bleie. Som om man har bestått en intern manndomsprøve (mammadomsprøve?) for foreldre. Du klarte det!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: